In: Νέα

Ένα αντίο στην Εύη Βουτσινά...

Εύη Βουτσινά - Άστεων γεύσεις
Συνταγές, μαρτυρίες, ιστορίες -μια σχέση ζωής
Η Εύη Βουτσινά, με την πολύχρονη ερευνητική δουλειά της δίκαια θεωρείται ο άνθρωπος εκείνος που τεκμηρίωσε την ύπαρξη αυθεντικής ελληνικής κουζίνας –μιας κουζίνας, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Άστεων γεύσεις της Εύης Βουτσινά

Πριν από λίγες μέρες αποχαιρετίσαμε την αγαπημένη μας Εύη Βουτσινά...

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να εκδώσουμε δύο βιβλία της Εύης, με συνταγές στον κύκλο του χρόνου, το «Άστεων Γεύσεις» (2004) για την αστική κουζίνα του Ελληνισμού και το «Της γης το χρυσάφι» (2006) για τα γιορτινά φαγητά στον κύκλο του σίτου και του χρόνου.

Δουλέψαμε μήνες μαζί της, ξεδιαλέγοντας συνταγές και μαρτυρίες από το μοναδικό της αρχείο. Κάθε συνταγή συνόδευαν ιστορίες γυναικών, ταξιδιωτικές αναμνήσεις, μνήμες από γιορτές, μπολιασμένες με στοιχεία της λαογραφικής της έρευνας και μελέτης χωρίς ποτέ να λείψουν τα κεράσματα και το φρεσκοζυμωμένο ψωμί.

Έρευνα για την αυθεντική ελληνική κουζίνα

Η Εύη Βουτσινά, με την πολύχρονη ερευνητική δουλειά της δίκαια θεωρείται ο άνθρωπος εκείνος που τεκμηρίωσε την ύπαρξη αυθεντικής ελληνικής κουζίνας –μιας κουζίνας, οι ρίζες της οποίας ανάγονται στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Η Εύη ΒουτσινάΌπως έλεγε «το καλό φαγητό και το καλό μαγείρεμα είναι διαδικασίες μυητικές που κρύβουν μόνο χαρές και συγκινήσεις…Η ενασχόληση με τη διατροφική μας περιουσία θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσθέσουμε σ’ αυτήν τα χαρακτηριστικά του καιρού μας. Για να παραμείνει το φαγητό μια απολαυστική διαδικασία και το τραπέζι χώρος συνύπαρξης και επικοινωνίας, χαλάρωσης και αρμονίας».

Θα τη θυμόμαστε πάντα.

Διαβάστε περισσότερα για την Εύη Βουτσινά