Ημέρα κατά του ρατσισμού στην Πάτρα

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.Την ίδια μέρα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ο πέρσης ποιητής Φερεϋντούν Φαριάντ, με τη ζωή και το έργο του συμπυκνώνει και τα δύο: πάλεψε για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς φυλετικές διακρίσεις, με το δικό του όπλο, την ποίηση. Τη δική του και των άλλων, των Ελλήνων ποιητών που μετέφρασε στη μητρική του γλώσσα, τα περσικά.

Την Τρίτη στις 24 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο Πατρών Απόλλων θα μάθετε περισσότερα για αυτόν τον πρέσβη των δύο μας πολιτισμών, από τον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, θα ακούσετε ποιήματά του από την Θεατρική ομάδα «ΠαιΖωΔρώμιο» ενώ οι Ευγένιος και Σέργιος Βούλγαρης θα σας συντροφέψουν με ήχους από την πατρίδα του.

«..Ο καθένας μάχεται το σκοτάδι …. Με το δικό του τρόπο. ….Εσύ με το όπλο σου,….. το αστέρι με την αχτίδα του,…. κι εγώ με τα ποιήματά μου»
Ήταν ίσως οι καταστάσεις μέσα στις οποίες έζησε ως μετανάστης, οι στερήσεις που πέρασε και η ανάγκη του να νοιώσει κάπου οικείος , να συνδέσει η ακόμα και να συγγενέψει με το χώρο, με το περιβάλλον, με τους ανθρώπους; ... και ψάχνει…. ψάχνει να μιλήσει …και μιλά στη φύση.

Μιλάω στα δέντρα περσικά.
Τα δέντρα μού αποκρίνονται.
Μέσα σ' αυτή τη συγγένεια
δεν είμαι ξένος.

 Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έγραψε το βιβλίο Το ταξίδι του Φερεϋντούν (Καλειδοσκόπιο 2013) για να συστήσει τον αθόρυβο αυτό εργάτη του λόγου, που έγινε μια γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα, σε μικρούς αναγνώστες. Μαζί τους τον αγαπήσαμε και οι μεγάλοι. Το βιβλίο του είναι στις βραχείες λίστες για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου.

-Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας και - Α.Σ.Τ.Ο – Επικοινωνούμε