ΣΤΟ 81

17,50€

13,13€

-25%

9789604711369

Νεό προϊόν

Οικογένειες, άνθρωποι και τόποι πλέκονται σε μιαν αφήγηση που κινείται με άνεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.

500 αντικείμενα

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια συμβατική αυτοβιογραφία. Με την αδιαπραγμάτευτη ειλικρινεια του νέου ανθρώπου και μια ματιά χιουμοριστική που δεν προσπαθεί ποτέ να είναι αστεία, το βιβλίο ξαναζωντανεύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα που μεταμόρφωσαν το "81" σε καταφύγιο για ένα κορίτσι με ένα πόδι σε τρεις διαφορετικούς κόσμους.

Η μαγεία της πρώτης παιδικής ηλικίας, όπου όλα είναι δυνατά, θρυμματίζεται από τη γυμνή πραγματικότητα της μεταπολεμικής Αγγλίας και την πάλη ενός ημιάγριου παιδιού να αντέξει τον εγκλεισμό της εσωτερικής σχολικής ζωής. Η ιστορία έχει φως και σκότος, καθώς και ανθρώπινες σχέσεις γεμάτες νόημα, όπως η φιλία του νέου κοριτσιού με τον εβδομηκονταετή σερ Αλεξάντερ Φλέμιγκ.

 

 Ο Νίκος Βατόπουλος έγραψε για το βιβλίο:

Πησιάζοντας, με άλλα μάτια πια, την πολυκατοικία στη γωνία Τσακάλωφ και Ηρακλείτου, προσπάθησα να φανταστώ στη θέση της το νεοκλασικό αρχοντικό που είχα «γνωρίσει» μέσα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Δάφνης Οικονόμου και που μου είχε χαρίσει ένα μεγάλο ταξίδι μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου στα χρόνια του ’40 και του ’50. Το βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καλειδοσκόπιο», στην πρωτότυπη αγγλική εκδοχή με τίτλο «81 Cadogan Square» και στην ελληνική μετάφραση από την Αθηνά Κακούρη με τίτλο «Στο 81», το έχω ακόμη στο μυαλό μου, καθώς αυτή η μαρτυρία ενηλικίωσης της Δάφνης Οικονόμου είναι παράλληλα και το συναρπαστικό διαβατήριο μιας ολόκληρης γενιάς στον μεταπολεμικό κόσμο που άλλαζε.

Η Δάφνη Οικονόμου, γνωστή για τη μεγάλη και άξια κάθε σεβασμού κοινωνική προσφορά της ως ιδρύτριας, μαζί με τον σύζυγό της, Κώστα, της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, είναι επίσης γνωστή για το χάρισμά της να γράφει. Η πρώτη αυτοβιογραφία της για τα παιδικά χρόνια στην Ινδία (όπου δούλευε ο πατέρας της τα τελευταία χρόνια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) είχε κυκλοφορήσει από την «Ωκεανίδα» με τίτλο «Saturday’s Child» και λίγα χρόνια μετά κυκλοφόρησαν και τα ποιήματά της από το «Καλειδοσκόπιο». Αλλά το «81 Cadogan Square» είναι το καινούργιο ταξίδι, αυτό που όχι μόνο εστιάζει στις σκέψεις της μικρής Δάφνης έτσι όπως μεγάλωνε ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο, αλλά φέρνει μπροστά ένα καλειδοσκόπιο προσώπων, τόπων και καταστάσεων που αναπαριστούν με τρόπο συγκινητικά αυθεντικό τον κόσμο του 1945-1955. Υπάρχει ένα κοίτασμα γνώσης και εμπειρίας.

Αυτό που κάνει το «81» ένα βιβλίο ξεχωριστό είναι η αβίαστη αφήγηση, ζυγισμένη με χιούμορ και υψηλή αισθητική. Με έκανε να σκεφτώ πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε, με τα καλά και τα κακά του, αλλά αυτό που η Δάφνη Οικονόμου μεταδίδει πέρα από την οικογενειακή της ιστορία, είναι το κοίταγμα του κόσμου με την καθαρή ματιά ενός παιδιού, που μεγάλωνε στο Λονδίνο, με την υπέρκομψη μητέρα, μακριά από τον πατέρα, που είχε ξαναπαντρευτεί, αλλά μακριά και από τη γιαγιά και τον παππού που έμεναν στο ωραίο σπίτι της Τσακάλωφ, αυτό που ο Ανδρέας Βουρλούμης είχε ζωγραφίσει τόσο αισθαντικά. Μακριά και από τα αγαπημένα ξαδέλφια και τους φίλους. Αλλά νέοι φίλοι έρχονται στη ζωή όπως και νέες απρόσμενες φιλίες γεννιούνται στο 81 Cadogan Square. Συναρπαστικές και διασκεδαστικές, οι αφηγήσεις για τα διάσημα πρόσωπα που συνθέτουν τον γαλαξία του βιβλίου... Τζίνα Μπαχάουερ, Γιάννης Τσαρούχης, Δημήτρης Χορν, Μιχάλης Κακογιάννης, Αμαλία και Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Γιώργος Σεφέρης, Χρήστος Λαμπράκης και τόσοι ακόμη που έρχονται στη ζωή της μικρής Δάφνης που μεγαλώνει.

Αλλά πέρα από μία αφήγηση συγκινητική και ατμοσφαιρική, το βιβλίο της Δάφνης Οικονόμου εξυφαίνει σχέσεις και σκιαγραφεί όλους τους κλυδωνισμούς ανάμεσα στον κόσμο των εφήβων και τον κόσμο των ενηλίκων με έναν τρόπο που δίνει πολλές αφορμές για εμβάθυνση και συζήτηση. Παράλληλα, είναι ένα βιβλίο που μιλάει για τη χαρά της ζωής, τα ωραία βιβλία, τους πλούσιους ψυχικά ανθρώπους, τις τέχνες και τα ταξίδια, την αξία της προσμονής και τη μοναδική εμπειρία του να μεγαλώνεις με τη ζωή να σε περιμένει...

Εφημερίδα "Η Καθημερινή" (16/09/2017)

Ο Νίκος Μπακουνάκης έγραψε για το βιβλίο:

Η κυρία δάφνη οικονόμου έχει συνδέσει το όνομά της μ' ένα μεγάλο κεφάλαιο προσφοράς και κοινωνικού έργου, αυτό που συνδέεται με την ίδρυση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και τη λειτουργία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. 
 
Με το βιβλίο της «Στο 81» που μόλις κυκλοφόρησε (πρωτότυπος τίτλος «81 Cadogan Square», μετάφραση Αθηνά Κακούρη, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) αποδεικνύεται και εξαιρετική memoirist. Γεννημένη στην Ινδία, όπου ο πατέρας της δούλευε στους Ralli Brothers, επέστρεψε στην Αθήνα, το 1945, καθώς οι γονείς της χώρισαν, έζησε δύο χρόνια στο σπίτι του εκ μητρός παππού της, του Παναγή Βουρλούμη, στην οδό Τσακάλωφ, και το 1947 έφυγε, με τη μητέρα της, Δώρα, για το Λονδίνο, για να φοιτήσει εσωτερική στο σχολείο Abbot's Hill. 
 
Η περιγραφή του ταξιδιού από την Αθήνα στο Λονδίνο, με Ντακότα, είναι συναρπαστική, ένα ταξίδι στην προϊστορία της τεχνολογίας και της περιπέτειας των μετακινήσεων. Το βιβλίο της είναι οι μνήμες της και οι εμπειρίες της από τα επτά χρόνια της παραμονής της στην  Αγγλία, με κέντρο το σπίτι της Cadogan Square, όπου εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της, μετά από μία περιπλάνηση σε ξενοδοχεία και σπίτια του Λονδίνου. Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή για το Λονδίνο και την Αγγλία, αμέσως μετά τον πόλεμο, με πολλές ελλείψεις και φυσικά με δελτίο στα τρόφιμα. 
 
Από το βιβλίο περνάει όχι μόνο ένας τρόπος ζωής και μια καθημερινότητα αλλά και ένα πλήθος εγγλέζων και ελλήνων φίλων και γνωστών. Η Αμαλία Βουρέκα και ο σερ Αλεκ Φλέμινγκ (θαυμάσια η περιγραφή του γάμου τους), ο σερ Στίβεν Ράνσιμαν, ο Μιχάλης Κακογιάννης, η Μπέμπα Κληρίδη, ο Τάκης Χορν (συναρπαστικό το σχετικό κεφάλαιο), ο Γιάννης Τσαρούχης, η Δόρα Στράτου, η Καίη Τσιτσέλη, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Χρήστος Λαμπράκης και τόσοι άλλοι. Ειδικά για τον Λαμπράκη, η δάφνη οικονόμου μάς δίνει το ψυχογράφημά του, τόσο πολύτιμο για έναν άνθρωπο που εξακολουθεί να παραμένει «άγνωστος» και «κρυφός».
 
Πάνω από όλα το βιβλίο της οικονόμου είναι μια μαρτυρία για την ταυτότητα. Πώς μπορείς να είσαι Ελληνας και Αγγλος, πώς κινείσαι ανάμεσα στις γλώσσες, πώς βιώνεις τις απώλειες της πραγματικής και συμβολικής μετακίνησης.
 
Εφημερίδα "Το Βήμα" (24/9/2017)
ISBN 978-960-471-136-9
Συγγραφέας Δάφνη Οικονόμου
Σελίδες 340
Εξώφυλλο Μαλακό
Μεταφραστής Αθηνά Κακούρη

Ίσως ενδιαφέρουν και τα παρακάτω...