ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ


Οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο ιδρύθηκαν το 1996 και δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Προσεγγίζοντας με φαντασία, υψηλή αισθητική και άρτια επιστημονική τεκμηρίωση θέματα ιστορίας, επιστήμης, περιβάλλοντος και τέχνης, σχεδιάζουν βιβλία, εκπαιδευτικά πακέτα-μουσειοσκευές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ξεχωρίζουν για τα παιδικά εικονογραφημένα τους βιβλία, τα οποία έχουν πολλές φορές βραβευτεί. Φιλοξενούν στον κατάλογό τους έργα σπουδαίων ξένων και Ελλήνων εικονογράφων και συγγραφέων.

Έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από την Ελλάδα και την Κύπρο, οργανώνουν ημερίδες για θέματα μεθοδολογίας της εκπαίδευσης και παρουσιάσεις εκπαιδευτικού υλικού σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, μουσεία, παιδικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα για τους δασκάλους, τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά πακέτα που εκδίδει το Καλειδοσκόπιο αποτελούν ένα εργαλείο για τη δημιουργία και την όξυνση ενδιαφέροντος στα παιδιά, την αύξηση της συμμετοχής τους (παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές) προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν ως προς τις αξίες του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς των Παιδαγωγικών και της Μουσειολογίας, ενώ ξεχωρίζουν η Μοντεσσοριανή Βιβλιοθήκη και η σειρά Δημόσιας Αρχαιολογίας. Στο πεδίο της λογοτεχνίας κυκλοφορούν αξιόλογοι τίτλοι Ελλήνων και ξένων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία για την Φωτογραφία, την Ζωγραφική και το Θέατρο, μαρτυρίες και δοκίμια. Διατηρούν σειρά Ποίησης, ενώ οι Μικρές ιστορίες για τον κόσμο ξεχώρισαν για τον σχεδιασμό και το εκδοτικό τους αποτύπωμα. Το 2021, ξεκίνησε η σειρά Ιστορίες μυστηρίου.

Τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο διευθύνει η Αλέξα Αποστολάκη.