Έγραψαν

Φιλμ Νουάρ / Χριστουγεννιάτικες (και όχι μόνο) βιβλιοπροτάσεις για μικρούς και μεγάλους / Δελίνα Βασιλειάδη / 2 Δεκεμβρίου 2019

Το filmnoir.gr και η Δελίνα Βασιλειάδη επιλέγει τα καλύτερα της βιβλία για τα Χριστούγεννα, μεταξύ των οποίων και έξι των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. 

Περισσότερα

Κυπριακή Δημοκρατία_Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για εκδόσεις του έτους 2018 στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη

Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά, στις 4 Δεκεμβρίου 2019, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για το έργο Σαλιγκάρι και φεγγάρι (έκδοση 2018).

Περισσότερα

Literature / Δέντρα, πινιάτες, μαγειρικές και τριαντάφυλλα: Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; / Κώστας Στοφόρος / 24 Νοεμβρίου 2019

Ο Κώστας Στοφόρος επιλέγει τέσσερα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο "9 Παραμύθια και μια Ξύλινη Κουτάλα" των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο από τις Ιωάννα και Έρση Νιαώτη σε εικονογράφηση Έλενας Ζουρνατζή και με συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Ο πορτοκαλής γάτος που μύριζε νυχτολούλουδο / Γιώτα Συκκά / 2 Οκτωβρίου 2019

Γράφει η Γιώτα Συκκά για τα τρία βιβλία της Έρσης Νιαώτη "9 Παραμύθια και μια Ξύλινη Κουτάλα", "Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ' ένα άδειο κουτί πίτσας" και "Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ", όλα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Ο Δαίμων της Λογοτεχνίας / Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη: Πέρσα Ζαχαριά / Ελένη Πούλου / 22 Σεπτεμβρίου 2019

H Πέρσα Ζαχαριά δίνει συνέντευξη στην Ελένη Πούλου και μας μιλάει για τη ζωή της, την εικονογράφηση και τα δύο βιβλία της με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο "Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους" και "Ήλιος με μουστάκια".

Περισσότερα

Κόκκινη Αλεπού / Ήλιος με μουστάκια / Ζωή Κοσκινίδου / 5 Σεπτεμβρίου 2019

Η Κόκκινη Αλεπού εξασφάλισε την προδημοσίευση μιας από τις 26 συνολικά ιστορίες, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο "Ήλιος με μουστάκια" της Μελίνας Σιδηροπούλου σε εικονογράφηση Πέρσας Ζαχαριά!

Περισσότερα

Nakasbookhouse / Βιβλία που ξαναδιαβάσαμε και τα προτείνουμε για το φθινόπωρο / Σοφία Πολίτου-Βερβέρη / 2 Σεπτεμβρίου 2019

Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη (ξανα)διαβάζει βιβλία που ξεχώρισε στο παρελθόν και μας τα προτείνει για το φθινόπωρο που έρχεται -μεταξύ αυτών και "Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες" του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Nakasbookhouse / Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και το βιβλίο "Ψίθυροι στην αμμουδιά" / Σοφία Πολίτου-Βερβέρη / 9 Ιουλίου 2019

Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη σε μια συνέντευξη με την Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου για το νέο της βιβλίο "Ψίθυροι στην αμμουδιά", των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη.

Περισσότερα

Childit.gr / Το childit.gr προτείνει τα πιο συναρπαστικά παιδικά βιβλία για τις διακοπές / Αγγελική Λάλου / 10 Ιουλίου 2019

Η Αγγελική Λάλου επιλέγει τα καλύτερα παιδικά βιβλία των διακοπών, μεταξύ των οποίων και το "Ψίθυροι στην αμμουδιά" της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου σε εικονογράφηση Έφης Κοκκινάκη.

Περισσότερα

Childit.gr / Τα βιβλία μάς ενώνουν: 20 Ιουνίου, τιμάμε την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων / Αγγελική Λάλου / 20 Ιουνίου 2019

Η Αγγελική Λάλου κάνει μια επιλογή από παιδικά βιβλία αφιερωμένα στα παιδιά-πρόσφυγες, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μεταξύ των οποίων και δύο των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο: "Μελάκ, μόνος" και "Σκληρό Καρύδι".

  

Περισσότερα

KosVoice / Τα διαφορετικά! Όποια κι αν είναι αυτά! (Τα βιβλία του Eric Carle είναι για όλους! ) / Εύα Βακιρτζή / 11 Ιουνίου 2019

Η Εύα Βακιρτζή επιλέγει τα βιβλία του Eric Carle και εξηγεί γιατί τα παιδικά βιβλία και ο συγκεκριμένος συγγραφέας είναι ευεργετικά προς τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και αυτισμό.

Περισσότερα

Πολίτης Παράθυρο / Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά στον Κυριάκο Χαραλαμπίδη / 11 Ιουνίου 2019

Ο Κύπριος ποιητής απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά για το έργο του «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι» [εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2019], μια ποιητική συλλογή για παιδιά.

 

Περισσότερα

Elniplex / Η Χρυσή Λίστα 2019: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών / Απόστολος Πάππος / 10 Απριλίου 2019

Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2019. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων βιβλίων που εκδόθηκαν από τις αρχές Απριλίου 2018 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2019. Μεταξύ αυτών και 7 βιβλία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο!

Περισσότερα

ΚΥΠΕ / Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κυριάκου Χαραλαμπίδη στο Σπίτι της Κυπρου / Αδάμος Ζαχαριάδης / 4 Απριλίου 2019

Γράφει ο Αδάμος Ζαχαριάδης στο ΚΥΠΕ για την νέα παιδική ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη από την παρουσίασή του στο Σπίτι της Κυπρου

Περισσότερα

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Σαλιγκάρι και Φεγγάρι / Ομιλία Παυλίνας Παμπούδη / 2 Απριλίου 2019

Διαβάστε την ομιλία της ποιήτριας Παυλίνας Παμπούδη, στην παρουσίαση της παιδικής ποιητικής συλλογής του Κυριάκου Χαραλαμπίδη "Σαλιγκάρι και Φεγγάρι" στο Σπίτι της Κύπρου, στις 2 Απριλίου 2019.

 

Περισσότερα

ΡΙΚ - Πρώτο Πρόγραμμα / Βήμα στους Γονείς (Κυριάκος Χαραλαμπίδης) / 7 Μαρτίου 2019

Ακούστε τη συνέντευξη του ποιητή και συγγραφέα του βιβλίου "Σαλιγκάρι και φεγγάρι", Κυριάκου Χαραλαμπίδη, ο οποίος μιλάει για το ίδιο το βιβλίο, αλλά και εν γένει για την ποίηση για παιδιά, στην εκπομπή "Βήμα στους Γονείς" του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Περισσότερα

Ο Αναγνώστης / Βιβλία χωρίς λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Μάρτιος 2019

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει στον Αναγνώστη για τα βιβλία χωρίς λόγια, με αναφορά στο μοναδικό ελληνικό βιβλίο χωρίς λόγια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο "Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, της Πέρσας Ζαχαριά.

Περισσότερα

Κόκκινη Αλεπού / Τα βιβλία δεν χρειάζονται πάντα λόγια / Μελίνα Σιδηροπούλου / 13 Μαρτίου 2019

Γράφει η Μελίνα Σιδηροπούλου στην Κόκκινη Αλεπού για τα βιβλία χωρίς λόγια ή αλλιώς Silent Books, επιλέγοντας μεταξύ άλλων και το πρώτο ελληνικό silent book που εκδόθηκε φέτος από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο με τίτλο "Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους" της Πέρσας Ζαχαριά.

Περισσότερα

Childit.gr / «Μια φορά κι έναν καιρό… ήταν ένα κορίτσι…» / Αγγελική Λάλου / 8 Μαρτίου 2019

Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας διαβάζουμε παιδικά βιβλία και παραμύθια για σύγχρονες γυναίκες που έγραψαν Ιστορία ή θα μείνουν στην Ιστορία ή για κορίτσια που λένε τη δική τους ιστορία και που θα αφήσουν το στίγμα τους στην παιδική λογοτεχνία, μεταξύ των οποίων και το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου, "Σκληρό Καρύδι", των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Proust & Kraken / Συνεντεύξεις: Δημήτρης Αναστασίου / Νίκος Γρηγοριάδης / 14 Ιανουαρίου 2019

Ο Νίκος Γρηγοριάδης παίρνει συνέντευξη από τον Δημήτρη Αναστασίου συζητώντας για το εικονιστόρημά του "Α=-Α", για τις επιρροές του ίδιου του καλλιτέχνη και για τον κόσμο των graphic novels. Όλα αυτά στο Proust and Kraken.

Περισσότερα

Πολίτης - "Παράθυρο" / «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι»: ποιητική συλλογή για παιδιά από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη / Ιανουάριος 2019

Την πρώτη του ποιητική συλλογή για παιδιά, με τίτλο «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι», κυκλοφόρησε ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης σε εικονογράφηση Μαριλένας Μελισσηνού, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Περισσότερα

Gazzetta.gr / Πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσετε το 2019! / Gazzetta team / Δεκέμβριος 2018

Μέσω του Gazzetta Weekend Journal σε κάθε ευκαιρία προτείνουμε για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες μας, διάφορα βιβλία. Άλλωστε θεωρούμε το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε τόσο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όσο και στον ίδιο σας τον εαυτό! Μετά τις αθλητικές εκδόσεις, αλλά και τα παιδικά παραμύθια που προτείναμε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή την φορά με την πολύτιμη συνεργασία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου αναλύουμε πέντε εξαιρετικά βιβλία που όλοι θα πρέπει να διαβάσετε (ή και να χαρίσετε ως δώρο) στην νέα χρονιά! Μεταξύ αυτών και "Τα 13 Ρολόγια" των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Elniplex / Η Μεγάλη Βιβλιο-Ανασκόπηση 2018 του ELNIPLEX / Απόστολος Πάππος / 30 Δεκεμβρίου 2018

Το 2018 ήταν μια χρονιά με σπουδαία γεγονότα στο χώρο του βιβλίου αλλά και αρκετές σημαντικές εκδόσεις.

Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έδωσαν το παρόν με τις συμμετοχές τους και τις διακρίσεις τους, αναγνωρίζοντας ότι το 2018 ήταν μια υπέροχα γεμάτη χρονιά!!

Περισσότερα

Gazzetta.gr / Παραμύθι, το καλύτερο δώρο για το παιδί! / Φωτεινή Κωνσταντοπούλου / Δεκέμβριος 2018

Mέρες που είναι τα δώρα έχουν την τιμητική τους! Ειδικά στα μικρά παιδιά. Τα παιχνίδια εντυπωσιάζουν, όμως τίποτα δεν είναι πιο ουσιαστικό από ένα παραμύθι και το G-Weekend σας προτείνει μερικά από αυτά -μεταξύ αυτών και "Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι" των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Bookpress / Βιβλία για όλα τα παιδιά για Καλές Γιορτές! / Ελένη Κορόβηλα / 23 Δεκεμβρίου 2018

Προτάσεις για παιδιά από τη βιβλιοπαραγωγή του τελευταίου χρόνου. Τα βιβλία χωρίζονται σε χριστουγεννιάτικα λόγω εποχής, γνώσεων για όλα τα ενδιαφέροντα και εικονογραφημένα για πολύ μικρούς αλλά και μεγαλύτερους αναγνώστες. Ανάμεσά τους και 2 των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο: "Το βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας" και "Μια πυγολαμπίδα πολύ μόνη"

 

Περισσότερα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τέχνες & Γράμματα / Παραμύθια χωρίς ημερομηνία λήξης / Μαρία Τοπάλη / 16 Δεκεμβρίου 2018

Περιδιάβαση στον κόσμο του παιδικού βιβλίου, αναζητώντας αστέρια και δέντρα που θα υπάρχουν και μετά τα Χριστούγεννα.

Γράφει η Μαρία Τοπάλη στην Κυριακάτικη Καθημερινή για τον "Δέντρο" της Αγνής Στρουμπούλη.

Περισσότερα

Αθήνα 984 / Ντάμες Σπαθί / Ελεωνόρα Ορφανίδου / 13 Δεκεμβρίου 2018

Ακούστε την Δήμητρα Σίμου, μια εκ των 2 μεταφραστριών του βιβλίου "Ο Κήπος των Θεών"  του Gerald Durrell, στην εκπομπή "Ντάμες Σπαθί" του Αθήνα 984 στη συνέντευξη που έδωσε στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, πατώντας εδώ.

Περισσότερα

LIFO / Αφιέρωμα στο βιβλίο / Μαρία Δρουκοπούλου / 13 Δεκεμβρίου 2018

Παρουσίαση των 4 νέων βιβλίων των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο "Τα 13 Ρολόγια", "Ο Κήπος των Θεών", "Μεταξοχώρι" & "Ο Καθρέφτης και άλλες πρόζες" (Μικρές ιστορίες για τον κόσμο) στο αφιέρωμα βιβλίου της έντυπης LIFO.

Περισσότερα

Elniplex / 11 θαυμάσια βιβλία για να φανερώσεις σύγχρονες αξίες στα παιδιά / Απόστολος Πάππος / 1 Οκτωβρίου 2018

Ο Απόστολος Πάππος επιλέγει 11 παιδικά βιβλία που "διδάσκουν χωρίς να διδάσκουν", μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει και "Το παραμύθι της μοναξιάς" των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Νότες Λογοτεχνίας / Ο Τζικιτζίκ ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους / Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης / 13 Οκτωβρίου 2018

Γράφει ο Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης για το "Ο Τζικιτζίκ ο Κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους" του Κώστα Μάγου σε μουσική Τατιάνας Ζωγράφου και εικονογράφηση Κατερίνας Χαδουλού.

Περισσότερα

Κόκκινη Αλεπού / Νέες κυκλοφορίες και τι περιμένουμε ως τα Χριστούγεννα / Ζωή Κοσκινίδου / 5 Οκτωβρίου 2018

Η Ζωή Κοσκινίδου επιλέγει νέες και επερχόμενες κυκλοφορίες στον χώρο του παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου και της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας για αυτό το χειμώνα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει τέσσερα των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Περισσότερα

Το ταξίδι ενηλικίωσης της Δάφνης Οικονόμου

Ο Νίκος Βατόπουλος για το βιβλίο της Δάφνης Οικονόμου «Στο 81»     Πλησιάζοντας, με άλλα μάτια πια, την πολυκατοικία στη γωνία Τσακάλωφ και Ηρακλείτου, προσπάθησα να φανταστώ στη θέση της το νεοκλασικό αρχοντικό που είχα «γνωρίσει» μέσα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Δάφνης Οικονόμου και που...

Περισσότερα

Στο 81

Δάφνη Οικονόμου γράφει ο Νίκος Μπακουνάκης Η κυρία δάφνη οικονόμου έχει συνδέσει το όνομά της μ' ένα μεγάλο κεφάλαιο προσφοράς και κοινωνικού έργου, αυτό που συνδέεται με την ίδρυση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, και τη λειτουργία της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.    Με το βιβλίο της «Στο...

Περισσότερα

Μια ιστορία-παραβολή

Μελάκ, μόνος Εικόνες: Μαυρόασπρη σιλουέτα παιδιού και δίπλα του η έγχρωμη μεταμόρφωσή του. Μελάκ, ένα ασπρόμαυρο φάσμα πολέμου σ' ένα ταξίδι ζωής από τη φλεγόμενη μαυρίλα του φόβου-τόπου του, τα ερείπια της απανθρωπιάς, στη μελανή ζώνη του διωγμού, της επ’ άπειρον διαφυγής, προς το λυκόφως της...

Περισσότερα

Φεύγει Έρχεται από τη μικρή Ελένη

Η μικρή Ελένη γράφει για το Φεύγει Έρχεται...     Ο Φοίβος: ένα παιδί που ζει στον μακρινό, βροχερό Βορρά. Μαζί με τον μπαμπά, τη μαμά, τον σκύλο τους τον Χιονιά. Είναι εκείνοι που έφυγαν. Κάποιοι άλλοι έμειναν στον Νότο. Ο παππούς Λέανδρος, η γιαγιά Φοίβη, ο Άρης, η Μέλπω, τα δίδυμα Φρίξος και...

Περισσότερα

Η Βερίνα Χωρεάνθη γράφει για τον Στρατηγό...

  Αφιερωμένο σ’ έναν αληθινό «στρατηγό εν αποστρατεία που ζει με το γάτο του σ’ ένα χωριό της Φωκίδας» και που προφανώς αποτελεί μέρος της έμπνευσης γι’ αυτή τη χαριτωμένη αλλά με πολύ νόημα ιστορία, το βιβλίο της Λίλας Πατρόκλου Ο στρατηγός και ο γάτος του, με εικονογράφηση της Κατερίνας...

Περισσότερα

Η Μαίρη Μπιρμπίλη γράφει για την Ιζαντόρα Ντακ

  Στην πιο ψηλή κορυφή του γαλάζιου βουνού υπήρχε κάποτε μια κρυστάλλινη, ασημένια λίμνη. Η λίμνη των κύκνων. Εκεί γεννήθηκε η Ιζαντόρα. Η Ιζαντόρα είναι μια όμορφη πάπια! Έχει λαμπερά μάτια και μπλε, υπέροχα φτερά. Μεγαλώνοντας όμως, αισθάνεται «κοντοστούπα και κακοφτιαγμένη» σε σχέση με τους...

Περισσότερα

Η Άντα Κατσίκη Γκίβαλου γράφει για τον Μελάκ

  Πεινάει, φοβάται, προς βορράν... Η τάση της άμεσης ανταπόκρισης των συγγραφέων σε καυτά ζητήματα της επικαιρότητας και η ταυτόχρονη σχεδόν μετατροπή της Ιστορίας σε μυθοπλασία κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής, προσφυγικής, πολιτισμικής και υπαρξιακής κρίσης στο χώρο της...

Περισσότερα

Μελάκ, μόνος

Γράφει ο Απόστολος Πάππος      Το ταξίδι των προσφύγων για μια άλλη γη. Ο πόλεμος. Η φωτιά που καίει τα "σπαρτά" μιας ολόκληρης ζωής. Η πείνα. Το κρύο. Κι ο φόβος. Και ξανά αυτά τα τρία, με άλλη σειρά κάποιες φορές, το ίδιο έντονα ή και περισσότερο άλλες φορές.    Το φευγιό από τα ερείπια και την...

Περισσότερα

Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι

Γράφει ο Απόστολος Πάππος                                                                                                                 "Δε ξέρω να ζωγραφίζω σπίτια". Η δήλωση είναι σαφής. Κάθε φορά που η μικρή προ(σ)καλείται να ζωγραφίσει ένα σπίτι, δηλώνει την ξεκάθαρη αδυναμία της να το...

Περισσότερα

Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη

Η Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου στην BOOKPRESS την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη, Έλσα Μυρογιάννη, Καλειδοσκόπιο 2016 Στην πολυπληθή κατηγορία του βιβλίου γνώσεων και στην υποκατηγορία των βιβλίων που προσφέρουν τις γνώσεις με λογοτεχνίζουσα μορφή ανήκουν Τα φαντάσματα...

Περισσότερα

Νέλλη

Η Μαρίζα Ντεκάστρο στον Αναγνώστη, 16 Νοεμβρίου 2016 Νέλλη, Αναζητώντας τον κάπτεν Πίμποντι του Roland Chambers, (εικ. Ella Okstad, μετ. Μαρίνα Δημητρά) εκδ. Καλειδοσκόπιο, 2016   Αυτό το παιδικό μυθιστόρημα εκδόθηκε μόλις πέρσι από την Oxford University Press, τον μεγαλύτερο εκδότη...

Περισσότερα

Ο Αυτός

Ο Αυτός του Πέτρου Πουλάκη είναι ένα αξιολάτρευτο αυτιστικό χελωνάκι. Είναι εκείνος ο υπέροχος μικρούλης, ο οποίος με βοήθησε ως μητέρα να καταλάβω την μικρή μου αυτιστική κόρη με τον πιο απλό και ξεκάθαρο τρόπο, κάτι που δεν μπόρεσαν να καταφέρουν επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου κι ένα σωρό...

Περισσότερα

Ο Στρατηγός και ο γάτος του...

  γράφει η Β. Ζώρζου Μαμά τριών παιδιών, νηπιαγωγός   Μόλις πήρα στα χέρια μου τον Στρατηγό και τον γάτο του. Αμέσως ένιωσα μια επιθυμία και αγωνία συνάμα  να το ξεφυλλίσω αμέσως, να το διαβάσω την ίδια στιγμή. Ίσως γιατί αυτός ο Στρατηγός στο εξώφυλλο μου έκανε αμέσως κλικ. Οικείος,...

Περισσότερα

Ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος γράφει για το Αγαπημένο μου Μπουένος Άιρες

Αγαπημένο μου Μπουένος Άιρες γράφει ο Μιχάλης Χρυσανθόπουλος   Μια ρομαντική ιστορία, ένα μυθιστόρημα πολιτικής, ένας προβληματισμός για τον τρόπο συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η περιγραφή ενός δικτύου Ελλήνων της διασποράς και των σχέσεων που συνάπτουν στο...

Περισσότερα

Δύο έφηβοι στη Νήσο Πρώτη

Ο κουρσάρος της Πρώτης στην Εφημερίδα των Συντακτών   γράφει η Χριστίνα Παπασταθοπούλου   Σ' ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ιονίου, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, απέναντι από το λιμάνι της Μαραθοπόλεως στη Μεσσηνία, τη νήσο Πρώτη, όπως είναι το όνομά του, στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του...

Περισσότερα

Η μαγεία των παιδικών βιβλίων του Eric Carle στην KOS VOICE

  γράφει ο Βασίλης Κουτσιαρής   Ο Έρικ Καρλ είναι ένας από  τους πιο αγαπημένους εικονογράφους και συγγραφείς. Η ιδιαίτερη τεχνική του κολλάζ που χρησιμοποιεί, τον κάνει να ξεχωρίζει και να είναι πολύ αγαπητός στα παιδιά. Περισσότερα από δέκα  βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και...

Περισσότερα

Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει...

Να φυλάς τον τόπο σου και να φυλάγεσαι απ΄τα τσοπανόσκυλα! γράφει η Δήμητρα Φωτοπούλου (δασκάλα) Θέλω τόσο καιρό να σου γράψω για τον Λάμπη!!!! Τον έχω διαβάσει τόσες φορές, αλλά ήθελα να έχω ξεκάθαρο μυαλό για να σου πω τις εντυπώσεις μου! Καταρχήν η εικονογράφηση ήταν απίθανη!!! Αυτό το...

Περισσότερα

Η συνέντευξη του Γιώργου Χρόνη στον Γιώργο Κιούση και την Press Publica

"Διάπλους" στην ελληνική ωκεανογραφική έρευνα...  συνέντευξη στον Γιώργο Κιούση  Ένα αφηγηματικό , βιωματικό ταξίδι στην ελληνική   θεσμική ωκεανογραφική έρευνα.Μία έρευνα που ξεκινάει  στις αρχές της δεκαετίας του 70’ από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών  Ερευνών στις υπόγειες...

Περισσότερα

Μικροί αναγνώστες γράφουν...

Η Γάτα κουμπάρα και ο Ζήκος ο λύκος, ταξίδεψαν σε σχολεία με το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ. Δύο μικροί αναγνώστες έγραψαν τις εντυπώσεις τους και μας τις έστειλαν... εικονογραφημένες!

Περισσότερα

Το "Ένα βιολί διηγείται" στo Kosvoice.gr

Το βραβευμένο βιβλίο με Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων για το 2014 παρουσιάζεται από την Εύη Τσιτιρίδου   Μα μιλούν τα όργανα; Μπορούν ν’ αφηγηθούν ιστορίες του χαρτιού, αφού οι νότες είναι η δική τους η φωνή κι όχι τα γράμματα; Κι όμως! Γίνονται και θαύματα! Όταν αναλαμβάνουν να...

Περισσότερα

Η Αργυρώ, η Ταμίνα, η Πετούνια και ένα βιβλίο

Η Αργυρώ, οι γάτες Ταμίνα και  Πετούνια και ένα βιβλίο στο Elniplex

Οι γάτες: 

Στη στήλη Επιλέγοντας του Elniplex η Αργυρώ Πιπίνη μάς συστήνει τις γάτες της, Ταμίνα και Πετούνια,  μάς εξηγεί πως η αγάπη της για τις γάτες επηρεάζει τη συγγραφή των βιβλίων της... πως οι γάτες γίνονται ήρωες βιβλίων και πως η παρουσία τους είναι απαραίτητη στη δημιουργία...

Γιατί η γάτα δίνει ζωή στο χώρο δίχως να φαίνεται πολλές φορές ότι υπάρχει. Γιατί έχει ένα μυστήριο όλη της η παρουσία, από το περπάτημά της μέχρι το απροσδιόριστο βλέμμα της. Γιατί βρίσκει καρφίτσα μέσα στα σκουπίδια, σαν τους συγγραφείς που βρίσκουν μια λέξη που ψάχνουν μέσα σε χιλιάδες. Γιατί το σώμα τους αντέχει κάμποσες καταπονήσεις όπως εκείνο του συγγραφέα που περνά ώρες για να διορθώσει ξανά και ξανά μια σελίδα.

Ένα τρυφερό άρθρο για τη φιλία και τη δημιουργία από τη Δώρα Πουρή και τον Απόστολο Πάππο. 

Περισσότερα

Η Αργυρώ Πιπίνη στο Elniplex

Κατόπιν της υποψηφιότητάς της στα Βραβεία του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2014, η Αργυρώ Πιπίνη δίνει μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τη συγγραφή, τη μετάφραση, το Σαίξπηρ και τους μαθητές της...

"Χρωστάω στους μαθητές μου και τους φίλους μου"

Περισσότερα

Γράφοντας ένα βιβλίο για παιδιά...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η Χριστίνα Δρούζα μίλησε με την Μάρω Κατσίκα για το βιβλίο της Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου. Σε μια χώρα όπου πολλά μένουν ακόμη να γίνουν σχετικά με τη διαμόρφωση μιας πολιτικής για την ανάγνωση, το βιβλίο, και τη...

Περισσότερα

Έγραψαν για ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙ

H Ελένη Σαραντίτη στο ΔΙΑΣΤΙΧΟ «Χαρακτήρισα εκλεκτό το βιβλίο της συγγραφέως, βραβευμένης μεταφράστριας, ηθοποιού και καθηγήτριας υποκριτικής, Αργυρώς Πιπίνη. Της ανήσυχης και δοσμένης. Της από χρόνια κατοίκου των ξέφωτων της τέχνης. Μάλιστα. Το βιβλίο είναι εκλεκτό – πάντοτε, βέβαια, κατά τη...

Περισσότερα

Έγραψαν για ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ...

Στην ATHENS VOICE Μεγάλες αγάπες ενώθηκαν σ’ ένα μικρό βιβλίο-σκέτο μπιζουδάκι για παιδιά. Η Μάρω Κατσίκα, που υπογράφει τα κείμενα και την εικονογράφηση, είναι αρχιτέκτονας και λατρεύει την ποίηση. Το ποίημα του Μιχαήλ Λέρμοντοφ «Το πανί» φυσάει έμπνευση στα πανιά του καραβιού κι αυτό ταξιδεύει...

Περισσότερα

Ο πλανήτης Ωκεανός του Βασίλη Βασιλικού

«Σ’ αυτή τη δική μας Μεσόγειο λοιπόν είναι επικεντρωμένο το βιβλίο και «βιωματικό» καθώς είναι, με περιορισμένη στο έπακρο την επιστημονική ορολογία, μας αφηγείται την περιπέτεια του αφηγητή που επί 35 συναπτά χρόνια αγωνίζεται, πλαισιωμένος από μια ομάδα «ταγμένων» σαν τον ίδιο συναδέλφων του,...

Περισσότερα

Gianni Rodari, Ένα και 7, της Σταυρούλας Τσούπρου

Σταυρούλα Τσούπρου, ΑΥΓΗ - Αναγνώσεις Παρόλο που η συγκεκριμένη πληροφορία δεν διευκρινίζεται στην ελληνική έκδοση, η Vittoria Facchini πρέπει να είναι εκείνη που έχει κάνει την πολύ ταιριαστή και λειτουργική εικονογράφηση σε αυτήν την ιστορία, η οποία έχει αποσπαστεί από το βιβλίο του...

Περισσότερα

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου για το ΔΕΙΛΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Από την αρχαιότητα που ξεχειλίζει από ιστορία, μύθους και σοφούς έχει επιλέξει το θέμα της η κ. Αθηνά Μπίνιου. Το λιοντάρι της Χαιρώνειας σε συνδυασμό με τον ξακουστό αρχαία συγγραφέα Πλούταρχο, που γεννήθηκε κι εκείνος στη Χαιρώνεια, της έδωσε ένα θαυμαστό υλικό για διαπραγμάτευση.

Περισσότερα

Η «Κ» προτείνει: Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ

Προτείνουμε ένα ιδιαίτερο βιβλίο για παιδιά: Όλοι μαζί στον μπλε καναπέ. Ένας καναπές που μεταμορφώνεται σε σπίτι, υποβρύχιο, ταξί και ό,τι βάλει ο νους των παιδιών, της Τίνας και του Κωστή. Ιστορίες που φιλοξενούν τους φίλους μας, τις οικογενειακές κουβέντες, τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση,...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΡΥΛΟΣ ΠΟΛΥ ΣΙΩΠΗΛΟΣ, Η γνώμη του bookbook.gr

Είναι ένα βιβλίο-παρέλαση καταπληκτικά ζωγραφισμένων –με την τεχνική του Eric Carle– ζουζουνιών.Ακρίδες, τζιτζίκια, νυχτοπεταλούδες, λιβελούλες, αλογάκια της Παναγίας, μπάμπουρες. Είναι ένα βιβλίο για τις ώρες της μέρας.Ο ήλιος ανατέλλει –καλημέρα– ο γρύλος γεννιέται, καλησπέρα τραγουδάει ο...

Περισσότερα

ΔΙΑΒΑΣΑ ... για «Φάρμακα και θαύματα» και βυζαντινή ιατρική

Γράφει η Μαρίζα Ντεκάστρο Το Φάρμακα και θαύματα, γιατροί, νοσηλευτές και άγιοι... με θέμα την Ιατρική στο Βυζάντιο, γραμμένο από τον Βασίλη Κατσαρό, καθηγητή στο ΑΠΘ, συνεχίζει την περιπλάνησή μας Στους δρόμους του Βυζαντίου, τη σειρά που χτίστηκε με τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών Ταξιάρχη...

Περισσότερα

Το Μεγάλο Βιβλίο με τα Ζώα, της Μαρίας Τοπάλη

21.06.09 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΟΕΛ ΖΟΛΙΒΕ Το Μεγάλο Βιβλίο με τα Ζώα Μτφρ. Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά Εκδ. Καλειδοσκόπιο Ομορφιά και γνώση μεγάλων διαστάσεων Το λεπτό, αλλά υπερμέγεθες (32 x 46), αριστούργημα της Ζοέλ Ζολιβέ (1965) Το Μεγάλο Βιβλίο με τα Ζώα συνδυάζει εικαστική γοητεία με ευφυή, στην...

Περισσότερα

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ, Εικόνες που δονούν - εικόνες που πονούν, Βιβλιοδρόμιο των Νέων

Στη Ζαγορά Πηλίου της δεκαετίας του 1950 ένας φτωχός και αγράμματος αγρότης, ο Κώστας Ρούσσης, αποφασίζει να γίνει πλανόδιος φωτογράφος, για να βελτιώσει λιγάκι τα άθλια οικονομικά του. Με μια πρωτόγονη φωτογραφική μηχανή, αρχίζει να περιφέρεται στις γειτονιές του χωριού του και στο γειτονικό...

Περισσότερα

Συγνώμη και προκατάληψη του Νίκου Βατόπουλου

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26.9.09 ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ του Νίκου Βατόπουλου Συγνώμη και προκατάληψη[…] Ένα βιβλίο για μικρά παιδιά είναι το «Καλωσήρθες καρακάξα!», ένα παραμύθι με θέμα την κοινωνική προκατάληψη, αλλά με προεκτάσεις και πνοή που το «ανεβάζει» σε άλλο επίπεδο. Σπάνια η εικόνα και ο λόγος συνεργάζονται...

Περισσότερα

Η Βιολέττα Γεωργίου, για τον σάκο αφήγησης

Ευχαριστούμε θερμά για το σακί του Eric Carl! Είναι ένα άριστο ερέθισμα για να εμψυχώσεις και να δραματοποιήσεις ένα παραμύθι! Τα παιδιά έμαθαν για τη συμμετρία στη φύση αλλά και τον άνθρωπο, μέτρησαν και θυμήθηκαν τις ημέρες της εβδομάδας. Λάτρεψαν την κάμπια και στο τέλος μεταμορφώθηκαν σε...

Περισσότερα

Ο μικρός ζωγράφος των βράχων

Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 12 απριλίου 2010 Μαμά και κόρη συχνά έχουν να κάνουν πράγματα μαζί, σπανίως όμως γράφουν από κοινού ένα βιβλίο. Η Μαρία και η Άννα τα κατάφεραν να πουν από κοινού μία ιστορία για τα χρώματα σε παιδιά από 5 χρόνων και πάνω. Για την ακρίβεια να γράψουν και να εικονογραφήσουν...

Περισσότερα

Η Παγώνα Κακανοπούλου, για τον Μικρό ζωγράφο των βράχων

ΚΙΛΚΙΣ, 24 Απριλίου 2010 ...Μαμά και κόρη, με λόγο και εικόνα πλησιάζουν τα μικρά παιδιά και προσπαθούν να τους διδάξουν ό, τι πιο δύσκολο στην ιστορία, τις απαρχές της [...] εκεί που ακόμη και ενήλικοι νόες χρειάζονται τη συνδρομή ισχυρής φαντασίας για να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι εκείνης...

Περισσότερα

Top 3 στη BOOKPRESS

ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ Άλκηστη Χαλικιά Ένα μυρμήγκι μας κοιτάζει κατάματα, ενώ πεταλούδες δείχνουν τον δρόμο έξω από ένα λαβύρινθο. Μια κοπέλα άλλης εποχής ποζάρει με το σκυλάκι της, ενώ ένα κοπάδι πρόβατα καθρεφτίζεται στο νερό κι ένας παπαγάλος βγάζει γλώσσα στον πειρατή που τον συνοδεύει. Συλλογή...

Περισσότερα

Η Αντιγόνη Καράλη, για την Κάτια Γέρου, στο ΕΘΝΟΣ

«Στον τόμο περιλαμβάνεται μια προσωπική διαδρομή χρόνων, με προχωρήματα, πισωγυρίσματα, ανακαλύψεις, λάθη. Ο τόνος αντιηρωικός. Η γραφή συνειρμική. Με τη χαρά ενός λόγου που ακολουθείται βήμα βήμα, σαν να γράφεται τώρα. […] Το βιβλίο δεν αποτελείται από απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις. Γράφτηκε...

Περισσότερα

Η Ιωάννα Κλεφτογιάννη, για την Κάτια Γέρου, στην ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«[Η Κάτια Γέρου] μας παραδίδει γενναιόδωρη ένα ανεκτίμητο δώρο. Ένα πυκνό χείμαρρο γνώσεων, αισθημάτων, εικόνων και σχολίων για το θέατρο, τη ζωή, την πολιτική. […] Ένας πολύτιμος οδηγός “πλεύσης” για κάθε εμπλεκόμενο με την θεατρική τέχνη, περίεργο θεατρόφιλο ή ενεργό πολίτη, τον οποίο η Κάτια...

Περισσότερα

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, για την Κάτια Γέρου, στην ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«...μια εξονυχιστική συζήτηση για την τέχνη του ηθοποιού γενικώς και την τέχνη της Γέρου ειδικώς. Από τις σπάνιες πλέον εκδοτικές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους…» http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=589260

Περισσότερα

Ο Σπ. Γιανναράς, για τον Κώστα Ρούσση, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Τη δίψα, τη χαρά και τον κόπο του μόχθου συνέλαβε μια για πάντα ο φακός του Ρούσση, διασώζοντας ένα κοινωνικό σύνολο, μια κοινωνία αξιών. Οι φωτογραφίες του μας φέρνουν σε επαφή με έναν φτωχότερο, οπωσδήποτε, αλλά μάλλον πιο ευτυχισμένο και σίγουρα πιο αρχοντικό κόσμο.»...

Περισσότερα

Η Μάρω Τριανταφύλλου, για την Κάτια Γέρου, στην ΕΠΟΧΗ

«Πώς να μιλήσει ένας ηθοποιός για την τέχνη του; Πώς να μιλήσει για τη συναρπαστική περιπέτεια να χτίσεις ένα ρόλο, ένα κόσμο, και τον εαυτό σου μαζί μέσα από αυτά και για αυτά; Διαλεγόμενος, συζητώντας, όπως τον έμαθε η δουλειά του. Και αυτόν τον τρόπο διάλεξε η Κάτια Γέρου για να ανοίξει την...

Περισσότερα

Ο Πέτρος Αυγερινός, για την Κάτια Γέρου, στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Κέρκυρα)

«Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Ηθοποιός καταγράφει τις εμπειρίες του (κάτι σαν ταξιδιωτικός οδηγός σ' ένα κόσμο μαγείας, σ' ένα κόσμο υπέρβασης, που για τους «κοινούς θνητούς» φαντάζει χώρα ονείρου). Δεν είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Ηθοποιός αποπειράται να στοιχειοθετήσει ένα Εγχειρίδιο...

Περισσότερα

Η Τζίνα Δαβιλά, για την Κάτια Γέρου, στο PROTAGON.GR

«[Η Κάτια Γέρου] μέσα από την τέχνη του θεάτρου και τους διαλόγους περί θεατρικής τέχνης με την σκηνοθέτη Ιόλη Ανδρεάδη, μας αναλύει την τέχνη της ζωής. Όπως αυτή ξετυλίγεται με απλά πράγματα και μπόλικη φαντασία που δημιουργεί την καθημερινότητά μας.»...

Περισσότερα

Η Μελίνα Ράπτη, για την Κάτια Γέρου, στο HAPPY WEEK (Πάτρα)

«Η γλυκιά και τρυφερή ηθοποιός, Κάτια Γέρου, αναλαμβάνει έναν άλλο ρόλο αυτήν τη φορά. Θυμάται και θυμίζει όλη εκείνη την πολύτιμη μαρτυρία της από τον χώρο του θεάματος. […] Ένα πόνημα γεμάτο από όλες εκείνες τις εμπειρίες που έζησε από τη μέχρι τώρα πορεία της.» http://www.happy.com.gr/online/

Περισσότερα

Η Λιάνα Δενεζάκη για τη ΜΑΙΡΗ ΠΙΝΕΖΑ, στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΩ

Η Μαίρη, μια λεπτή, μυτερή, κίτρινη πινέζα, ζούσε ευχαριστημένη στο σπίτι ενός γιατρού. Κρατούσε ένα μικρό μπλοκ σημειώσεων στον τοίχο της κουζίνας του και καθώς παρατηρούσε τα πάντα από ψηλά «νόμιζε» πως όλος ο κόσμος βρίσκεται στα πόδια της. Όμως, αυτό «νόμιζε» είναι που κάνει τη διαφορά. Πρόκειται για τη φράση-κλειδί της ιστορίας, αφού κάθε φορά που η Μαίρη Πινέζα βολεύεται κάπου έρχεται ένα «έτσι νόμιζε…» για να της αλλάξει τον κόσμο που ήξερε! 

Περισσότερα

Στο σχολείο ξεχνώ τη φυλακή, της Σ. Βούλγαρη

Ενα παιχνίδι με ιστορίες χωρίς τέλος για τη φυλακή.

Ενα παραμύθι γραμμένο από οκτώ μαθητές μετανάστες από το Πακιστάν

Της Σαντρας Βουλγαρη

«Το χρυσό πουλί» είναι ένα παραμύθι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Μια ιστορία που θα έμενε «φυλακισμένη» μέσα στα τετράδια σημειώσεων των δημιουργών της, οκτώ νέων που κρατούνται στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. «Το χρυσό πουλί» είναι μια ιστορία για την ελπίδα, που γράφτηκε μέσα στη φυλακή και βρήκε τον δρόμο της για να τη διαβάσουμε κι εμείς.

Περισσότερα

Στο Μουσείο μ' ένα βιβλίο

Σε πείσμα όλων, οι εκδ. Καλειδοσκόπιο συνεχίζουν να εκδίδουν βιβλία αρχαιολογικού περιεχομένου  για παιδιά επιμένοντας στην ποιότητα του κειμένου και του οπτικού υλικού. Διαβάστε το άρθρο της Μαρίζας Ντεκάστρο ΕΔΩ

Περισσότερα

O Γ. Μονεμβασίτης για το ΒΙΟΛΙ ΠΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ

Πρωτότυπη έκδοση που έχει σκοπό τη γνωριμία με τα λαϊκά μουσικά όργανα. Ενας εκπαιδευτικός οδηγός για μικρούς και μεγάλους, με ξεναγό ένα βιολί, σίγουρα δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Σε γλώσσα ιδιαίτερη, στολισμένη με σταλαγματιές ντοπιολαλιών, από όλο τον ελλαδικό χώρο, το λαϊκό βιολί αφηγείται με...

Περισσότερα

Showing 1 - 220 of 220 items