Διάστιχο / Ηλίας Κουνέλας: «Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν» / Μάνος Κοντολέων / 13 Νοεμβρίου 2018

Γράφει ο Μάνος Κοντολέων για το "Εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν" του Ηλία Κουνέλα στο Διάστιχο.


Κάποτε ήταν οι γελωτοποιοί – σήμερα τους συναντάμε με τη μορφή των κλόουν.

Οι γελωτοποιοί, κάποτε, προσφέρανε το γέλιο –αλλά και όχι μόνο– άλλοτε σε ομαδικές συναθροίσεις καθημερινών ανθρώπων κι άλλοτε μέσα στις Αυλές των βασιλιάδων. Το γέλιο, αλλά και όχι μόνο αυτό. Με τη βοήθεια ενός αστεϊσμού μπορούσαν να διατυπώσουν κρίση που, αν και πικρή και καυστική, δεν προκαλούσε τη μήνιν καθώς τη «γλύκαινε» το χαμόγελο, συχνά ακόμα και το γέλιο.

Πασίγνωστος γελωτοποιός ο Γιόρικ, από τον . «Ολόκληρος ένα ταξίδι μέσα στο όνειρο», μονολογεί ο εσωστρεφής πρίγκιπας, καθώς κρατά στα χέρια του το κρανίο του γελωτοποιού της βασιλικής Αυλής.

Αν η φιγούρα του γελωτοποιού κάποτε πρόσφερε το γέλιο μαζί με μια ματιά προς τη σκοτεινή πλευρά των σκέψεων και των συναισθημάτων –είδωλο στην ουσία του προσώπου που δε θέλουμε να παραδεχτούμε πως μπορεί να είναι και δικό μας– σήμερα αυτόν τον ρόλο τον έχει πάρει ο κλόουν.

Ο κλόουν βρίσκεται συνέχεια/ στο εκτελεστικό απόσπασμα/ και δεν είναι ποτέ έτοιμος.

Οι παραπάνω προτάσεις υπάρχουν στο βιβλίο Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν του Ηλία Κουνέλα, που κυκλοφορεί από το Καλειδοσκόπιο σε μια ιδιαιτέρως υπέροχη εκδοτική μορφή.
Ο Ηλίας Κουνέλας είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, και πολύ συχνά ενδύεται τα ενδύματα ενός κλόουν και τριγυρνά σε μέρη όπου ο πόνος αναζητά το πολυεπίπεδο βάλσαμο ενός χαμόγελου.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, ως προς την υλοποίησή της, αναζήτηση κλίμακας αξιών, όπου το ανώτατο σκαλοπάτι είναι η ταύτιση του Εγώ με τον Άλλον.

Με πολλή, λοιπόν, γνώση, αλλά και ουσιαστικό προβληματισμό για μια μεταμφίεση που μετατρέπει το άτομο σε μια μορφή, όπου μόνιμα υπάρχει πάνω της ζωγραφισμένο ένα δάκρυ ή ένα χαμόγελο, σε μια μορφή που από τη μια προσφέρει το χαμόγελο και από την άλλη τη λύτρωση του να μην υπάρχει ανάγκη να είσαι πάντα ο νικητής, που πείθει πως και η πτώση μπορεί να είναι και μια εμπειρία ανάτασης – με εφόδια όλα αυτά, ο Κουνέλας καταγράφει σκέψεις πάνω σε ό,τι μπορεί να είναι ένας κλόουν και την ίδια στιγμή καταθέτει μια ιδιότυπη σειρά φιλοσοφικών σκέψεων πάνω στην ίδια τη ζωή.

Σταχυολογώ προτάσεις (η κάθε μια καλύπτει αισθητικά και μια σελίδα):
Ο κλόουν δε θεωρεί/ πιο έξυπνο είδος/ τον άνθρωπο/ εφόσον οι άνθρωποι/ δεν ξέρουν να γελούν.
Ο κλόουν ξέρει/ πως είναι πιο σημαντικό/ το να μοιράζεσαι/ από το να δίνεις.
Κάθε πρόσωπο/ έχει πολλές εμμονές/ ίδια χρώματα/ ίδιες γραμμές/ δεν είναι όμως ποτέ το ίδιο.
Το Εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν ασφαλώς και δεν είναι αυτό –ή έστω μόνο αυτό– που υπονοεί ο τίτλος. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, ως προς την υλοποίησή της, αναζήτηση κλίμακας αξιών, όπου το ανώτατο σκαλοπάτι είναι η ταύτιση του Εγώ με τον Άλλον. Μια κλίμακα που την ανεβαίνει εκείνο το άτομο που έχει καταφέρει να κρύψει τις δικές του ανάγκες και να αφεθεί στο να υπηρετήσει τους φόβους του συνανθρώπου του. Ένας κλόουν δηλαδή. Ίσως γιατί…

koynelas2

Αληθινά ένα ξεχωριστό βιβλίο. Σε κάθε σελίδα μπορεί ο αναγνώστης να σταθεί. Για να συλλογιστεί, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει… Να αμφισβητήσει – το κυριότερο. Αφού…Ο κλόουν είναι ένας άγγελος/ που έχασε το δρόμο του.

Ο κλόουν/ έρχεται σε στύση/ μόνο όταν κλέβει.

 

Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν
Ηλίας Κουνέλας
Καλειδοσκόπιο
120 σελ.
ISBN 978-960-471-154-3
Τιμή €11,90

Πηγή:

https://diastixo.gr/kritikes/diafora/10962-to-egxeiridio-enos-kalou-klooun