Εδεσσαϊκός Κόσμος / «Το φάντασμα της βιβλιοθήκης» / Λεωνίδας Τούσιας / 1 Δεκεμβρίου 2023
«Το φάντασμα της βιβλιοθήκης», το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συγγραφέα- δημοσιογράφου Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Το φάντασμα της βιβλιοθήκης» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ένα καλαίσθητο εξώφυλλο, μια προσεγμένη έκδοση, εξαιρετική εικονογράφηση (του Απόστολου Βέττα) και με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα! Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος συνεχίζει να ερευνά και να παρουσιάζει στο κοινό πρόσωπα και να αναδεικνύει θέματα. Αυτήν την φορά «συνομιλεί» με τον Λορέντζο Μαβίλη.
Περιγραφή
Ο Διονύσης, μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο της Ανωγής στην Ιθάκη, όπως όλα τα παιδιά ενδιαφέρεται κυρίως για το παιχνίδι με τους φίλους του. Βαριέται τα μαθήματα κι ονειρεύεται μπάλες και ποδήλατα. Μέχρι την ημέρα που στο χωριό δημιουργείται μια Βιβλιοθήκη. Ο δάσκαλός του τού εμπιστεύεται κάποια στιγμή το κλειδί και όλα αλλάζουν γύρω του. Βλέπει διαφορετικά πια τους φίλους του, τα μαθήματα, το παιχνίδι. Επειδή στη Βιβλιοθήκη κάνει μια αναπάντεχη γνωριμία…
Ο Λορέντζος Μαβίλης (1860-1912), ο σπουδαίος ποιητής, πατριώτης κι ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές της Ευρώπης στην εποχή του, είναι ένας από τους ήρωες του βιβλίου. Είναι το «φάντασμα» της Βιβλιοθήκης, είναι η αναπάντεχη γνωριμία του Διονύση. Έρχεται σαν καλή νεράιδα να του μιλήσει για ωραία πράγματα, για το σκάκι, την ιστορία, την ποίηση, την ομορφιά της ζωής, για την ομορφιά των βιβλίων, που περιμένουν ήσυχα, δίπλα μας, να τα πιάσουμε στα χέρια και να μας μιλήσουν πάντα σαν φίλοι. Ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν ποιητής, μεταφραστής και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων με διεθνή φήμη. Γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στην Ιθάκη, όπου ο ισπανικής καταγωγής πατέρας του, Παύλος Μαβίλης, υπηρετούσε ως δικαστικός.
Η μητέρα του, Ιωάννα Σούφη, ήταν ανιψιά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Μόλις τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κέρκυρα φοίτησε για ένα χρόνο (1877-1878) στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στα πανεπιστήμια Μονάχου και Φράιμπουργκ (1878-1890), όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικής φιλολογίας, αρχαιολογίας και σανσκριτικών. Πολύγλωσσος, μετέφρασε μεταξύ άλλων στα ελληνικά ξένους ποιητές (Βιργίλιο, Σίλερ, Μπάιρον) αλλά και αποσπάσματα από το ινδικό έπος Μαχαμπχαράτα. Στην άλλη μεγάλη αγάπη του, το σκάκι, μελετούσε πολύ και διέπρεψε ως παίκτης και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων. Έπαιξε με διακεκριμένους σκακιστές της εποχής του κι έγινε πασίγνωστος στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις για την ευφυή τεχνική του. Κορυφαία στιγμή του, η ανάδειξη σε πρωταθλητή Βαυαρίας το 1890. Από το σκάκι αποκόμισε οικονομικά οφέλη. Από την ποίηση, εκτίμηση και δόξα.
Ο Μαβίλης δεν ήταν μόνο άνθρωπος του πνεύματος αλλά και εραστής της δράσης. Ένθερμος πατριώτης, συμμετείχε ενεργά στους απελευθερωτικούς αγώνες της
Ελλάδας. Το 1896, κατά την τότε Κρητική Επανάσταση πολέμησε με τους αντάρτες στα βουνά. Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 συγκέντρωσε 70 Κερκυραίους εθελοντές και πολέμησαν μαζί στην Ήπειρο, όπου τραυματίστηκε στο χέρι. Το 1910 εκλέχτηκε βουλευτής Κέρκυρας με την παράταξη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Κατά τον Α ́ Βαλκανικό Πόλεμο τέθηκε επικεφαλής λόχου εθελοντών Γαριβαλδινών που πολεμούσαν στο πλευρό της Ελλάδας. Εκεί, σε μια άνιση μάχη με τους Τούρκους στο Δρίσκο Ιωαννίνων στις 28 Νοεμβρίου 1912, έπεσε ηρωικά. Ήταν μόλις 52 ετών.
Πηγή:
In Same Category
- Ο Αναγνώστης / Για ένα ποδήλατο / Εύη Γερασίμου-Καλλιγά / Οκτώβριος 2024
- Σκεπτικό βράβευσης White Ravens 2024 (αγγλικά) / Το κοτσύφι
- Διάστιχο / Ελένη Γεωργοστάθη: «Φίλοι δεμένοι με κλωστή» / Κατερίνα Ζαμαρία / 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Αναγνώστης / Μικρά κριτικά εικονογραφημένα… με δυο λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Σεπτεμβριος 2024
- efsyn.gr / «Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη / Μαρία Μυστακίδου / 3 Μαρτίου 2024