CretaLive / Τα Παραμύθια του Σαββάτου / Ελένη Μπετεινάκη / 28 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ελένη Μπετεινάκη επιλέγει 3 παραμύθια για το Σάββατο, εκ των οποίων και το "Σε μια δέσμη φωτός" των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

 

Παραμύθια κι ιστορίες για διάσημους ανθρώπους και σημαντικούς δικούς μας αγαπημένους. Βιογραφίες και ιστορίες ανθρώπων προσιτές για κάθε ηλικία. Διαφορετικότητα, ευγένεια, συναισθήματα και οικογενειακές σχέσεις είναι μερικά από τα θέματα των βιβλίων που επιλέξαμε τούτη τη φορά.

Αλήθεια γεννιέσαι ιππότης ή γίνεσαι; Η περιέργεια σκοτώνει ή οδηγεί σε μεγάλες ανακαλύψεις; Οι όμορφες κουβέντες φέρνουν ακόμα περισσότερη αγάπη και φίλους ή είναι προτιμότερη η μοναξιά;

Σε μια δέσμη φωτός, Jennifer Berne, εικ : Vladimir Radunsky, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Μια ιστορία για τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, μια βιογραφία του μεγάλου φυσικού επιστήμονα προσιτή σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ένα βιβλίο που με λίγα λόγια λέει τόσα πολλά και τόσο σπουδαία πράγματα. Από την ώρα που γεννιέται τούτος ο ευφυής άνθρωπος η διαφορετικότητά του είναι πολύ εμφανής. Αργεί να πει τις πρώτες του λέξεις. Περιεργάζεται τον κόσμο με τα τεράστια μάτια του. Μοιάζει να καταγράφει όλα τα περίεργα στο μυαλό του. Μια μέρα κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του σε ένα δάσος, μια δέσμη φωτός θα του δημιουργήσει σκέψεις που θα οδηγήσουν σε συμπεράσματα για την αρχή μιας ανακάλυψης που θα σώσει τον κόσμο. Η δημιουργία πολλών θεωριών στη συνέχεια θα δώσουν εξηγήσεις στα μέχρι τότε ανεξήγητα και ανεξερεύνητα. Η ανθρώπινη πλευρά ενός μεγάλου επιστήμονα καταγράφεται στο βιβλίο με λόγια απλά. Οι αδυναμίες, η καθημερινότητα, το μεγάλωμά του που δεν διαφέρει από των απλών ανθρώπων σε ένα βιβλίο αριστουργηματικό. Η Jennifer Berne μας παρουσιάζει την μεγαλύτερη ιδιοφυία του κόσμου με τέτοιο τρόπο ώστε να τον γνωρίσουν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά. Θα καταλάβουν πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ακόμα και αν κάποιος μεγαλώνει λίγο διαφορετικά από το σύνηθες. Κατανοούν πως η τύχη και η παρατήρηση πολλές φορές φέρνουν αποκαλύψεις ή ανακαλύψεις που αλλάζουν σκέψεις, ιδέες και ζωές. Συνειδητοποιούν πως οι απολαύσεις της ζωής είναι για όλους ακόμα και για τους «τεράστιους» επιστήμονες. Πως στην απλότητα κρύβεται όλη η ομορφιά της ζωής, στα μικρά καθημερινά που γεννούν τα πολύ μεγάλα. Την ίδια στιγμή η συγγραφέας με τρόπο ιδιαίτερο, έξυπνο και αρκετά χιουμοριστικό μας δίνει τις πρώτες έννοιες και τύπους της Φυσικής Επιστήμης.

Μια καλαίσθητη έκδοση με εξαιρετική, πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα εικονογράφηση από τον Vladimir Radunsky.

Πρωτότυπο και το κείμενο, ευφυές και λιτό. Ανάγνωσμα ευανάγνωστο και απόλυτα κατανοητό για κάθε ηλικία. Μια σπουδαία προσωπικότητα σε μια προσιτή και ανθρώπινη διάσταση που δίνει το σπόρο για περαιτέρω εξερεύνηση ενός από τους πλέον διάσημους ανθρώπους – επιστήμονες του πλανήτη μας!

Διαβάστε το να ανακαλύψετε( αν είστε παιδί) ή να θυμηθείτε, πως όλοι μας και όλα τα πράγματα αποτελούνται από άτομα. Πως όλα κινούνται διαρκώς. Πως η σκέψη δεν σταματάει ποτέ και η μουσική τη βοηθάει να πάει ακόμα παραπέρα.

Πως ένα μπλε φλυτζάνι, ένα βιολί, ένα ζευγάρι παπούτσια, μια πυξίδα, μια πίπα καπνού, ένα ξεχειλωμένο πουλόβερ κι ένα φαρδύ άνετο παντελόνι μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο με αυτές τους τις απλές συνήθειες αγαπητό και ίσως και ιδιοφυΐα. Είναι ο Αλμπερτ Αϊνστάιν που ανακάλυψε την πιο διάσημη εξίσωση του κόσμου: Ε = mc2

Να το ψάξετε, να γίνει κόσμημα στο μυαλό, την ψυχή και της βιβλιοθήκης σας, αρκεί να το διαβάσετε κι εσείς και τα παιδιά σας…

Πηγή:

https://www.cretalive.gr/culture/ta-paramythia-toy-sabbatoy