Κόκκινη Αλεπού / Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά* / Ζωή Κοσκινίδου / 30 Μαΐου 2024

Ο τίτλος του άρθρου είναι δανεισμένος από το βιβλίο της Marie Bonnafé “Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά” που κυκλοφορεί σε μετάφραση Γρηγόρη Αμπατζόγλου, Μαρίας Μπούρη και Χριστίνας Χατζηδημητρίου από τις εκδόσεις ΕνΤΟΜΩ / ΣΥΜΕΠΕ (2017)

Μια από τις απορίες που προκύπτουν αρκετά συχνά στις συζητήσεις που κάνουμε με γονείς με αφορμή το “Διαβάζω Δυνατά” και τα οφέλη της μεγαλοφωνης ανάγνωσης στα βρέφη και τα μικρά σε ηλικία παιδιά είναι το “γιατί να διαβάσω στο μωρό, αφού δεν καταλαβαίνει”.

Δεν είναι λίγες πια οι επιστημονικές έρευνες και οι φορείς που μιλούν για τη σπουδαιότητα των μεγαλόφωνων αναγνώσεων που δείχνουν πως η παρουσία βιβλίων στη ζωή του παιδιού από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του και φυσικά η ενασχόληση του γονέα αποτελούν πρωταρχικούς παράγονες ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με το βιβλίο από νωρίς και να εξελιχθεί σε έναν δυνατό αναγνώστη, που θα βλέπει το βιβλίο ως μορφή ψυχαγωγίας μεγαλώνοντας και όχι ως αγγαρεία και συνδεδεμένο μόνο με το σχολικό διάβασμα.

Όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως τα μωρά αναπτύσσουν το κομμάτι αυτό του εγκεφάλου τους που συνδέεται με τη γλώσσα πολύ πριν μιλήσουν! Άρα δεν είναι καθόλου ανώφελο να ξεκινήσουμε να διαβάζουμε στα μωρά μας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους και ας νομίζουμε εμείς ότι τα μωρά δεν καταλαβαίνουν. Το λεξιλόγιο χτίζεται νωρίς και χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά βιβλία που απευθύνονται σε αυτές τις πολύ νεαρές ηλικίες (1+). Εμείς διαλέξαμε μερικά που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και που θεωρούμε πως σίγουρα πρέπει να μπουν στη βιβλιοθήκη του παιδιού.

[...]

Αν και για τον χαμαιλέοντα του Eric Carle μιλήσαμε ξεχωριστά δεν θα μπορούσαμε να μην τον συμπεριλάβουμε σε αυτή λίστα με προτάσεις μας! Η χιουμοριστική ιστορία σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα και τις αστείες απεικονίσεις του χαμαιλέοντα, κατατάσσουν το βιβλίο “Ένας μπερδεμένος χαμαιλέοντας” (μτφρ. Ελένη Δουκάκη, εκδ. Καλειδοσκόπιο) σε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να αποκτήσει για τη βιβλιοθήκη του μωρού του.

Πηγή:

https://kokkinialepou.gr/ta-vivlia-kanoun-kalo-sta-mora/