Κόκκινη Αλεπού / Τα βιβλία του φθινοπώρου (μέρος α’) / Μαρία Μαντουβαλου / Οκτώβριος 2021

  

Υποδέχομαι το φθινόπωρο- ευτυχώς – με πολλά ξεχωριστά βιβλία. Τα πιο πολλά από αυτά να κυκλοφόρησαν ήδη από τα τέλη του Σεπτεμβρίου και μετά. Και έτσι, καθώς δεν κατορθώνω να μιλήσω για όλα με τη μία, θα ξεκινήσω να μιλάω γι’ αυτά μέσα από δύο κείμενα, για αρχή, μέσα στον Οκτώβριο.

Στο πρώτο ζώα, ζουζούνια και ζιζάνια μας αποκαλύπτουν τα πολλά χρώματα του πλανήτη, το παιχνίδι που κρύβει  η ζωή και που με θάρρος,γνώση και αγάπη καλούμαστε να απολαύσουμε. Τα ζώα του Eric Carle αιχμαλωτίζουν το βλέμμα μας καθώς ξεφυλλίζουμε το υπέροχο βιβλίο Τα θαυμαστά ζώα του Eric Carle που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ταξιδεύουμε στα τροπικά δάση και στις σαβάνες,στην έρημο,στους πάγους και τα χιόνια, στον ωκεανό και στα βουνά ή κάνουμε μια βόλτα στον κήπο,για να συναντήσουμε τα ζώα στους τόπους που ζουν και να ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά και συνήθειες τους. Τα κείμενα του βιβλίου είναι επαρκώς μικρά και ευκολονόητα για να αποκαλύψουν στις μικρές ηλικίες την βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.

[...]

Παιγνιώδης και πειραχτική είναι η διάθεση και στο επόμενο βιβλίο: το Το ζιζάνιο της  Λίλας Πατρόκλου και της Μαριλένας Μελισσηνού, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ο μικρός Γιάννης παρακολουθεί τη ζωή στην καθημερινότητα της, αυτή που δεν μπαίνει πάντα σε κανόνες, που δεν είναι πάντα προβλέψιμη, που προχωράει με τα λάθη, κρύβει αταξίες και πειράγματα και καταλαβαίνει πως και ο ίδιος είναι κομμάτι της, ένα μικρό ζιζάνιο και νιώθει καλά μ’αυτό. Η Λίλα Πατρόκλου με τη μουσικότητα και τον ρυθμό που δίνει στο κείμενο της και η Μαριλένα Μελισσηνού να βάζει την πιο ταιριαστή εικονογράφηση μας αποκαλύπτουν το ανεπιτήδευτο της ζωής με τον καλύτερο εκπρόσωπο του: ένα παιδί!

[...]

Πηγή:

https://kokkinialepou.gr/ta-vivlia-toy-fthinoporoy-meros-a/amp/