Ιστορίες στον αέρα, Αργυρώ Πιπίνη / Σοφία Καλμανίδου / 8 Μαΐου 2021

Ο Μελάκ, ένα αγόρι από την Ανατολή – αν και στην ιστορία δεν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής – και η αδερφή του η Νουρ, ξεφεύγουν από την εμπόλεμη ζώνη και ξεκινούν ένα ταξίδι στο άγνωστο, ένα ταξίδι προς τη σωτηρία. Μόνοι τους, χωρίς γονείς, μόνος ο Μελάκ να διασχίζει άγνωστα μέρη και να φροντίζει και την αδερφή του. Μπαίνουν σε βάρκες, διασχίζουν θάλασσες, μόνοι τους, και φτάνουν σε μέρος ασφαλές. Εκεί ο Μελάκ θα μπορέσει να ξαναβρεί την ασφάλεια και τη ζεστασιά που άφησε πίσω στην πατρίδα του.

Ο Μελάκ, μόνος είναι ένα λυρικό παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας δημοτικού. Παιδιά ικανά να κατανοήσουν την φρίκη του πολέμου και του ξεριζωμού, της μοναξιάς και του φόβου, χωρίς όμβς να διαβάζουν ή να βλέπουν μπροστά τους εικόνες φρίκης.
Η Αργυρώ Πιπίνη, βαθιά επηρεασμένη από το προσφυγικό και τις τραγικές ιστορίες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια κάθε μέρα το 2015-16, δημιούργησε σε συνεργασία με τον ζωγράφο Αχιλλέα Ραζή, ένα βιβλίο-κόσμημα που θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, όχι μόνο για το περιεχόμενο του, που έχει αμέτρητα επίπεδα ανάγνωσης και που καταφέρνει να εκθέσει τα παιδιά σε μια άλλη μορφή λογοτεχνίας γεμάτη αλήθειες, αλλά και για την εικονογράφηση του, που αποτυπώνει το νόημα της ιστορίας, ξεφεύγοντας όμως από την κλασική εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και δίνοντας στους μικρούς σε ηλικία αναγνώστες μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής. 
Στα συν του βιβλίου είναι το σχήμα του και η ποιότητα του χαρτιού στο οποίο είναι τυπωμένο. Όλα αυτά μαζί φτιάχνουν ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του.

627076537c42d0d47992aabd048dffdb.jpg

Το βιβλίο κυκλοφορεί υπό την αιγίδα της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

"Ανάψανε φωτιά. Εμείς περιμένουμε. Η Νουρ κοιμάται. Μας ξύπνησαν γιατί ήρθε η σειρά μας. Βάζουν τη Νουρ στη βάρκα. Κλαίει. "Μαμά μου, πού είσαι;" Οι βαρκάρηδες φωνάζουν. Τι λένε οι βαρκάρηδες; Τι λένε; Δεν καταλαβαίνει. Φοβάται. Οι άνθρωποι πετάνε κάτω τα πράγματά τους. Εμείς δεν έχουμε πράγματα. Έχουμε μόνο την πετσέτα. Σπρώχνουν τη βάρκα. Ταξιδεύει. Φοβάται. Περιμένει. Φοβάται. Κρυώνει. Φοβάται. Ένα φως πέφτει πάνω τους. Φωνάζουν. Φοβάται. Όλοι στη βάρκα φωνάζουν. Φοβάται. Οι ψαράδες τους παίρνουν αγκαλιά..."

Η Αργυρώ Πιπίνη έγραψε μια ιστορία που χωράει πολλές ιστορίες - φαίνεται απλή, ίσως γιατί παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Ο Αχιλλέας Ραζής της έδωσε τα ζώντα χρώματα και το σχήμα που της αρμόζει - αναλλοίωτα κι αυτά. Εμείς απλώς τα αναγνωρίζουμε γιατί πιο εύκολα γιατί βλέπουμε σε αυτά το Χαλέπι, τη Λέσβο, την Αθήνα 2016.

taksidi-2.jpg
Βιογραφικό

H Αργυρώ Πιπίνη είναι συγγραφέας, ηθοποιός και μεταφράστρια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και θέατρο στις σχολές Κατσέλη και Βεάκη. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και προγράμματα φιλαναγνωσίας τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΕΚΠΑ, Μουσείο Παραμυθιού Λευκωσίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πανεπιστήμιο Frederick, Ανοιχτή Τέχνη), επισκέπτεται σχολεία, μεταφράζει και διασκευάζει λογοτεχνία, κείμενα για το θέατρο, παιδικά βιβλία. 
Το καλοκαίρι του 2019 εκπόνησε για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δύο προγράμματα για παιδιά για την καμπάνια ‘Για Φαντάσου’, τα οποία ταξίδεψαν στις βιβλιοθήκες όλης της χώρας. 
Πολλά βιβλία της έχουν βραβευτεί και βρεθεί σε βραχείες λίστες για διάφορα λογοτεχνικά βραβεία. Το βιβλίο της Μελάκ, μόνος κέρδισε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία της Το δικό τους ταξίδι και Μελάκ, μόνος (εκδ. Καλειδοσκόπιο) κέρδισαν το βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού Ο Αναγνώστης και η Διεθνής Παιδική και Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου τα συμπεριέλαβε στα White Ravens 2015 και 2017, διάκριση που απονέμεται σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω των θεμάτων που πραγματεύονται. Το βιβλίο της Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… (εκδ. Πατάκη) κέρδισε το βραβείο της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, κι έχει μεταφραστεί και εκδοθεί στην Κορέα. Επίσης, τον Μάιο του 2020, η κριτική επιτροπή του βραβείου Χ. Κ. Άντερσεν συμπεριέλαβε το Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… σε μια λίστα με τίτλους 20 βιβλίων που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά και προτείνει να μεταφραστούν σε ολόκληρο τον κόσμο ώστε να μπορέσουν να έχουν τα παιδιά πρόσβαση σ’ αυτά. Τα βιβλία Το δικό τους ταξίδι και Η Αλίκη στην πόλη (Πατάκης-εφηβικό αφήγημα) ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας και το βιβλίο της Περικλής και Ασπασία – Μικρά Γατικά βιβλίο 1 ο (Πατάκης) συμπεριλήφθηκε στα White Ravens του 2019. 
Έχει βραβευτεί για τις μεταφράσεις της από την ΙΒΒΥ-GREECE και την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων και των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης.

Πηγή:

https://sofiakalmanidou.blogspot.com/2021/05/blog-post_8.html?spref=fb&fbclid=IwAR0h9W0iABtbHBXVR1XMM9BV6TuenfqaVlYdowuranqbX4dKaedL7Alc5gU