Elniplex / Η Χρυσή Λίστα 2019: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών / Απόστολος Πάππος / 10 Απριλίου 2019

Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2019. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων βιβλίων που εκδόθηκαν από τις αρχές Απριλίου 2018 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2019. Μεταξύ αυτών και 7 βιβλία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο!

Το ELNIPLEX ανακοινώνει τις ετήσιες Χρυσές Λίστες για το 2019. Πρόκειται για συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν από τις αρχές Απριλίου 2018 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2019.

Έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά του ελληνικού διαδικτύου, έχοντας συνεργασία με τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, διαβάζοντας τα περισσότερα βιβλία της εκδοτικής παραγωγής, επιλέξαμε και φέτος με μεγάλη προσοχή τα βιβλία που αξίζουν της προσοχής των παιδιών, αλλά και όσων ζουν και ασχολούνται με αυτά, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος. Αναλύσεις για τις τάσεις του χώρου του βιβλίου θα κάνουμε σε επόμενα άρθρα.

Οι Χρυσές Λίστες του ELNIPLEX, ο πολύτιμος οδηγός βιβλίου που το 2018 διαβάστηκε 54.000+ (βιβλία για παιδιά 0-8 ετών) και 17.000+ (βιβλία για παιδιά 9-16 ετών)φορές, υπερβαίνουν προσωπικές συμπάθειες και ισορροπίες και προτείνουν βιβλία που προχωρούν το βιβλίο μπροστά, δίχως ενδοιασμούς.

Διαγωνισμός Χρυσής Λίστας: Κερδίστε 10 βιβλία

Μαζί με τις Χρυσές Λίστες, δίνουμε τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 15+42 που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα Χρυσή Λίστα. Οι 10 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν στις 23 Απριλίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

  • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook 
  • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 15+42 της Λίστας και δίπλα το hashtag#xrysh_lista_2019.
    Π.χ. 
    Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια #xrysh_lista_2019

#pare_kai_vivlio

Παράλληλα το ELNIPLEX, συνεχίζει και φέτος την προωθητική καμπάνια με το hashtag #pare_kai_vivlio. Πέρα από την αγορά βιβλίου σε όλα τα παιδιά από γονείς και νονούς/νονές ενόψει Πάσχα, εκτός από λαμπάδες και αβγά, το hashtag #pare_kai_vivlioχαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή όπου ολοένα και περισσότερα παιδιά απομακρύνονται από το βιβλίο με τις ευλογίες του περιβάλλοντός τους, και απασχολούνται μόνο σε οθόνες. Δίχως να ενοχοποιούμε την τεχνολογία, τις δυνατότητες και την ευκολία που μαγεύει μικρούς και μεγάλους, δίχως να παραγνωρίζουμε τα τεράστια οφέλη της, θέλουμε να διασπάσουμε αυτήν την συντριπτική υπέρ της τεχνολογίας μονομέρεια, φωνάζοντας… #pare_kai_vivlio. Γιατί ό,τι κι αν κάνουμε, με όσα κι αν απασχοληθούμε, ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να λείπει το βιβλίο από την ημέρα μας. Έστω για λίγα λεπτά. Γιατί πάντα ένα βιβλίο είναι εύκολο, προσιτό και το ασφαλέστερο μέσο για ταξίδια και νέους κόσμους. Δυναμώστε το: #pare_kai_vivlio. 

Τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από λίγων μηνών μέχρι και περίπου 40 μηνών (3-3,5 ετών) δεν είναι πολλά και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Αποφεύγοντας τις ρηχές προτάσεις με γκλίτερ και αυτοκολλητάκια και θεωρώντας ιδιαιτέρως επικίνδυνα τα βιβλία τύπου “βγάζω την πιπίλα”, “κάνω πιπί στο γιογιό” και “ακούω τη μαμά μου”, επιλέγουμε βιβλία που προσφέρουν στο βρέφος και το μικρό παιδί μια πρώτη αξιόπιστη, αξιόλογη, μεστή επαφή με τον μαγικό τους κόσμο. Υπογραμμίζουμε ότι τα μισά σχεδόν από τα βιβλία αυτά αφορούν και παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών.

Μεταξύ των προτάσεων του Elniplex για φέτος, 7 έρχονται από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και είναι οι εξής:

Κρυφό μήνυμα γενεθλίων, του Έρικ Καρλ

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ο Τιμ έχει γενέθλια. Κάτω από το μαξιλάρι του βρίσκει έναν παράξενο φάκελο. Τον ανοίγει. Περιέχει ένα κωδικοποιημένο με λέξεις και σχήματα μήνυμα. Κάποιος τον καλεί να ανακαλύψει το δώρο του για τα γενέθλιά του. Και μαζί με τον Τιμ, θα το κάνουμε όλοι εμείς, σε αυτό το -ακόμα ένα- εμπνευσμένο board book του βασιλιά του είδους Έρικ Καρλ. Ένα μαγικό κυνήγι θησαυρού/δώρου γενεθλίων με βιωματικά σχήματα (τα παιδιά θα αγγίζουν με τα δάχτυλα το περίγραμμα των σχημάτων) που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν. Για παιδιά 0-4 ετών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι, του Χρήστου Μπουλώτη

εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Με ακριβές λέξεις και εικόνες, ο Χρήστος Μπουλώτης και η Φωτεινή Στεφανίδη μαγεύουν ξανά με το νόστο και την υποδοχή του ξένου! Για ένα κροκοδειλάκι που από την όμορφη Αίγυπτο φτάνει με έναν άνεμο και ένα ποταμίσιο κύμα στην Αθήνα. Και τότε άρχισε το κροκοδειλάκι να ονειρεύεται: “Αχ και να γινόμουν αληθινό λιβάδι”! Τα παιδιά θα το βοηθήσουν να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Αλλά για κάποιον που λείπει από τόπο που αγαπάει πολύ, τα πράγματα ποτέ δεν τελειώνουν σε ένα όνειρο. Υπέροχο βιβλίο… Όλη η παρουσίαση εδώ. + Book Secret

Η φάλαινα, το αγόρι και η θάλασσα ανάμεσά τους, της Πέρσας Ζαχαριά

Eκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Εντυπωσιακό silent/wordless εικονογραφημένο βιβλίο (χωρίς λόγια) από την Πέρσα Ζαχαριά, το πλέον διαφορετικό και ασυνήθιστο βιβλίο της χρονιάς. Μια φάλαινα και ένα αγόρι συναντιούνται στην θάλασσα και σταδιακά απομακρύνονται. Κανείς δε ξέρει γιατί αποχωρίζονται, έχουμε όμως μια συγκίνηση κατά τον αποχωρισμό που φανερώνει μια μη εχθρική συνάντηση. Ένα βιβλίο που εξασκεί τα παιδιά σε ένα πλήθος δεξιοτήτων: φαντασία, έκφραση, διάδραση, γραμματισμός, δημιουργική γραφή. Μια αυθεντική διανοητική άσκηση και δοκιμασία… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Υπόγεια εκδρομή, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Δυο χρόνια μετά το υπέροχο “Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι“, η Χριστίνα Φραγκεσκάκηενθουσιάζει ξανά με την μοναδική γραφή της. Η Νεφέλη ακολουθώντας ένα “έλα” επισκέπτεται τρεις σταθμούς του Μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής). Βλέπει τα έργα τέχνης που φιλοξενούν, στοχάζεται, συνομιλεί και παίζει μαζί τους, τα αγγίζει, τα “ακούει”, τα κάνει δικά της. Την ιστορία συμπληρώνει μια πρόσκληση σε 19 “στάσεις για δράση” από την Καλλιόπη Κύρδη, στην “κρυμμένη” πόλη κάτω από την πόλη. Ένα διπλό βιβλίο που ξεναγεί τα παιδιά στα έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Άννα Πένσα, της Πιπ Τζόουνς

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Τι σπουδαίο βιβλίο! Τι ωραίος τρόπος να πεις σε ένα παιδί “μην εγκαταλείπεις ποτέ, μην απογοητεύεσαι ποτέ όταν πέφτεις γιατί υπάρχει ένα δρόμος μόνο κι αυτός πάει προς τα πάνω”! Η Άννα Πένσα είναι παιδί. Και δίπλα της ζει ένας παππούς. Μαστορεύει η Άννα και φτιάχνει διάφορα παράξενα πραγματάκια. Μέχρι που εμφανίζεται μπροστά της ένα τραυματισμένο κοράκι. Και τότε η Άννα αποφασίζει να του φτιάξει φτερά. Μόνο που οι απόπειρές της στέφονται από πλήρη αποτυχία. Αλλά… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Η Λούμπνα και το βότσαλο, της Ουέντι Μεντούρ

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Συναισθηματικό, συγκινητικό, υπέροχο! Ο καλύτερος φίλος της Λούμπνα είναι ένα… Βότσαλο που βρήκε στην ακρογιαλιά τη νύχτα που έφτασαν στον καταυλισμό με τον μπαμπά της, στη χώρα με τις Σκηνές! Στέκει σταθερό και ακούραστο, αγέρωχο και… χαμογελαστό! Η Λούμπνα του μιλάει, το φροντίζει, το φυλάει, το κρατάει ζεστό τις κρύες μέρες, δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Μα θα έρθει η ώρα που το βότσαλο, η δύναμή της, θα δοθεί σε κάποιον που το έχει ανάγκη… Εξαιρετική εικονογράφηση του Daniel Egneus… Όλη η παρουσίαση εδώ.

Είμαι παιδί σας, του Άλεξ Λάτιμερ

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένα απίστευτα διασκεδαστικό picture book, με έξοχη εικονογράφηση, που κατορθώνει να λειτουργήσει παράλληλα και ως βιβλίο γνώσεων καθώς τα είδη δεινοσαύρων που παρελαύνουν είναι αμέτρητα… Ένα αβγό ρωτάει διαδοχικά έναν Στεγόσαυρο, έναν Βραχιόσαυρο, έναν Τρικέρατο και μερικούς ακόμα αν είναι αυτοί οι γονείς του! Με βάση τα χαρακτηριστικά που τους περιγράφει, εκείνοι το προωθούν στον… επόμενο. Μέχρι που με τη βοήθεια όλων, καταφέρνει να βρει τους γονείς του… Όλη η παρουσίαση εδώ.


Το Σάββατο 20 Απριλίου θα ανακοινωθεί η άλλη μεγάλη Χρυσή Λίστα, με τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 8-11 και 12-16 ετών. 

Ραντεβού στις 11 Απριλίου 2020 με τις Χρυσές Λίστες του νέου εκδοτικού έτους.

Πηγή:

https://www.elniplex.com/xryseslistes2019