Κόκκινη Αλεπού / ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Ένας μπερδεμένος χαμαιλέων / Ζωή Κοσκινίδου / 30 Μαΐου 2024

Σε μια περίοδο που επιτέλους αρχίζει να γίνεται έντονη η δημόσια συζήτηση για την ανάγκη επαφής των παιδιών με τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία, οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας φέρνουν ακόμα ένα βιβλίο του σπουδαίου Eric Carle, του ανθρώπου που συνέδεσε όλη του τη ζωή και το έργο του με τα παιδικά βιβλία για πολύ μικρά παιδιά.

Το “Ένας μπερδεμένος χαμαιλέων” πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και 49 χρονια μετά παραμένει ένα βιβλίο που δεν έχει χάσει στο ελάχιστο το νόημά του. Η ιστορία του χαμαιλέοντα που δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του, βαριέται τη ζωή του και εύχεται να αλλάξει, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά ζώων που γνωρίζει στον ζωολογικό κήπο, γίνεται αφορμή για να διαβάσουμε μαζί με τα μικρά σε ηλικία παιδιά, να γελάσουμε, αλλά και να προβληματιστούμε. Γιατί δεν είναι μόνο η υπέροχη εικονογράφηση και η αστεία ιστορία που κάνουν αυτό το βιβλίο να ξεχωρίζει και να θεωρείτε κλασικό μετά από τόσα χρόνια, αλλά κυρίως όλες οι δεύτερες σκέψεις που προκύπτουν από την ανάγνωση και το παιχνίδι με το βιβλίο αυτό.

Ο Carle – που εδώ παίρνει υπόψη του προτάσεις παιδιών για την εικονογραφική απεικόνιση των νέων χαρακτηριστικών του χαμαιλέοντα – μιλάει για την αγάπη που πρέπει να έχουμε για τον εαυτό μας ώστε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, ενώ μέσα από την ιστορία του μικρού πλάσματος πού ήθελε να αλλάξει, αγγίζει θέματα όπως η ταυτότητα του κάθε ατόμου, η ευτυχία να αισθάνεσαι καλά στο σώμα που είσαι αλλά και η προσαρμοστικότητα. Η επιλογή του πρωταγωνιστή από μόνη της είναι πολύ σημαντική, καθώς ο χαμαιλέοντας από τη φύση του είναι ένα ζώο που μπορεί εύκολα να αλλάξει και να προσαρμοστεί σε διαφορετικές συνθήκες. Εδώ όμως δεν είναι ότι απλώς αλλάζει χρώματα, αλλά υιοθετεί χάρη στη φανταστία των παιδιών και νέα χαρακτηριστικά, πόδια, μακρύ λαιμό, τρίχωμα, φτερά κλπ. Με πολύ χιούμορ και μέσα απο τα μοναδικά του κολάζ, o Carle οδηγεί τον πρωταγωνιστή να συνειδητοποιήσει πως μπορεί τα χαρακτηριστικά μερικών ζώον να φαίνονται ελκυστικά πάνω τους, όμως στην τελική ούτε του ταιριάζουν, ούτε τον βοηθούν σε κάτι. Μια ακόμα φανταστική ιστορία του Carle μέσα από την οποία υπογραμμίζεται αφενός η ανάγκη αποδοχής του εαυτού μας για να είμαστε ευτυχισμένοι. Αναζητήστε το!

Πηγή:

https://kokkinialepou.gr/enas-berdemenos-chamaileon/