Bonsai Stories / Συνέντευξη με τον συγγραφέα και δικηγόρο Σπύρο Κακατσάκη / 20 Αυγούστου 2021

Αγαπητοί φίλοι,

Το bonsaistories σάς συστήνει ανεπιφύλακτα το βιβλίο μυστηρίου του Σπύρου Κακατσάκη «Δέκα και δέκα» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Ένα βιβλίο καθηλωτικό που έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές. Αξίζει να το διαβάσετε.

Καθημερινά, κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, δέχεται ένα τηλεφώνημα από άγνωστη γυναικεία φωνή, που του λέει απλώς «δέκα και δέκα» και το κλείνει… Κάθε νύχτα. Φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά παράλληλα διεστραμμένο.

Την εμπειρία αυτή βιώνει ο γοητευτικός μαθηματικός Μάριος Μαθιόπουλος. Στην αρχή αντιμετωπίζει την ιστορία επιπόλαια, σαν μια κακόγουστη φάρσα. Τα γεγονότα όμως θα τον διαψεύσουν. Στα τριάντα του χρόνια θα αναγκαστεί να ανατρέξει στο πρώτο κεφάλαιο της ενήλικης ζωής του, για να αντιμετωπίσει τα λάθη και τις επιλογές του, προσπαθώντας έτσι να λύσει την εξίσωση που οδηγεί στην άγνωστη. Μέσα όμως από αυτή την αναδρομή, θα ανακαλύψει ότι η πιο σκληρή τιμωρία δεν είναι αυτή της ανθρώπινης δικαιοσύνης. Η τιμωρία κρύβεται μέσα μας, ικανή να λυτρώσει ή να οδηγήσει στην τρέλα.

Το «Δέκα και δέκα» είναι ένα βιβλίο μυστηρίου που καταπιάνεται με τη νεανική φύση, ανδρική και γυναικεία, με κατανόηση και κριτική ματιά, θίγοντας μια από τις πιο συνηθισμένες ανθρώπινες αδυναμίες ή επιλογές. Ο αντι-ήρωας βιώνοντας τον εφιάλτη του, θα διαβάσει ανάποδα τη μέχρι τώρα πορεία του για να διορθώσει όσα μπορεί, μήπως κι έτσι καταφέρει να εξασφαλίσει τη συνέχειά του. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αδυναμίες και τις επιλογές του, με τα τραγικά γεγονότα που προκάλεσε με τη συμπεριφορά του, χωρίς να το ξέρει. Για να ξέρεις όμως, όταν φεύγεις, πρέπει να κοιτάζεις πίσω…

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αγαπητέ κύριε Κακατσάκη,

Ποιο αρχικό ερέθισμα σας οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου σας «Δέκα και Δέκα»;

Το «Δέκα και Δέκα» γεννήθηκε αρχικά μέσα από την ιδέα του «δέκα και δέκα», αλλά όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι παραπάνω γι’ αυτό. Πάντως, με βασική ιδέα τις καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις της άγνωστης γυναίκας στον ήρωα, ξεδιπλώνεται το παρελθόν του και εκείνος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συνέπειές τους. Αυτή η ανάποδη ανάγνωση της ζωής είναι μία ιδέα, αλλά και μια διαδικασία, που με εξιτάρει και εν προκειμένω πυροδότησε τη γραμμή εξέλιξης της ιστορίας του μυθιστορήματος.

Πόσο καιρό διήρκεσε η συγγραφή του έργου σας;

Η μη συνειδητή προετοιμασία του έργου δεν οριοθετείται μέσα μου χρονικά. Οι ήρωες, οι χώροι όπου κινούνται, η ιδέα της ιστορίας γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν μέσα μου σε ανύποπτο χρόνο. Η τεχνική προετοιμασία του μυθιστορήματος όμως και η πρώτη γραφή του διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες. Έκτοτε το έργο «ξεκουράστηκε» και επανήλθα αργότερα πολλές φορές στο κείμενο με αρωγό τη λογοτεχνική μου επιμελήτρια, Μαργαρίτα Κωτσίνη.

Το έργο σας αποτελεί εξολοκλήρου προϊόν μυθοπλασίας ή περιέχει και ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Η ιδέα είναι εντελώς φανταστική. Το ίδιο ισχύει και για τη βασική εξέλιξη της ιστορίας. Όμως, οφείλω να ομολογήσω, ότι μου ήταν αδύνατο να μην συμπεριλάβω στο μυθιστόρημα εικόνες, παραστάσεις, αρώματα, είτε από την προσωπική μου πορεία είτε από την εμπειρική μου παρατήρηση. Και στο τέλος της ημέρας, χαίρομαι πολύ, που δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτή την παρόρμηση. Γιατί έτσι το έργο έχει ειλικρινή ταυτότητα.

Ποιο λογοτεχνικό είδος προτιμάτε να υπηρετείτε διά της συγγραφής; Με ποιο δεν θα καταπιανόσασταν ποτέ; 

Δεν θεωρώ ότι βρίσκω τον εαυτό μου μόνο σε ένα είδος. Μου αρέσει η ποικιλία, άλλωστε ήδη στο προσωπικό μου αρχείο έχω διάφορα και διαφορετικού είδους έργα, οπότε ανάλογα την περίοδο και τη διάθεσή μου καθένα απ’ αυτά ικανοποιεί κάποιο άλλο κομμάτι της ψυχής μου. Σίγουρα όμως υπάρχουν ορισμένα είδη που καταπιάνομαι πιο συχνά και άλλα που δεν το πολυσυνηθίζω. Θα σας έλεγα λοιπόν ότι η επιστημονική φαντασία δεν είναι η πρώτη αγάπη μου, ενώ αντίθετα το είδος του «Δέκα και Δέκα», ένα έργο μυστηρίου μέσα όμως σε μία ανθρώπινη και όχι αστυνομική διάσταση, είναι πολύ αγαπημένο.

Ποιος είναι για σας ο κύριος στόχος κατά τη συγγραφή ενός βιβλίου; Η μετάδοση κάποιου μηνύματος στο αναγνωστικό κοινό ή η ικανοποίηση μιας εσωτερικής ανάγκης; 

Για μένα η συγγραφή εξυπηρετεί σίγουρα πολλούς σκοπούς. Εξωτερικεύει τη φαντασία μου, λειτουργεί ψυχαναλυτικά, αποτελεί το μέσο επικοινωνίας με τους γύρω μου, τον τρόπο για να θέσω στους αναγνώστες μου σκέψεις και προβληματισμούς μου. Δεν μπορώ να σας πω βέβαια ότι όλοι αυτοί οι στόχοι είναι ισότιμοι μεταξύ τους. Όμως μπορώ να σας πω ότι ανάλογα με την περίοδο που διανύω εναλλάσσονται στην κορυφή.

Τι αποκομίσατε από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο;

Καταρχάς σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σε όλη την ομάδα των εκδόσεων «Καλειδοσκόπιο» και να τους πω ότι η συνεργασία μου μαζί τους ήταν άψογη και ανθρώπινη. Με εμπιστεύτηκαν και με υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή. Οπότε ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ από μένα στην κυρία Αποστολάκη, τη Μαργαρίτα, την Άννα, τον Λάμπρο! Από κει και μετά η προετοιμασία για την έκδοση του βιβλίου αποτέλεσε ένα μαγευτικό ταξίδι που θα κουβαλώ για πάντα μέσα μου. Από το στάδιο των διορθώσεων έως την επιλογή του εξωφύλλου, του χρώματος και του πάχους των σελίδων, της γραμματοσειράς του κειμένου, όλη η διαδρομή ήταν υπέροχη και άκρως δημιουργική.

Τι σημαίνει για σας «συγγραφή»;

Η συγγραφή είναι μια εσωτερική ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία με τους γύρω μου. Παραδέχομαι ότι στις προσωπικές μου σχέσεις είμαι κάπως κλειστός, οπότε η συγγραφή ισορροπεί το στοιχείο αυτό του χαρακτήρα μου. Και από την άλλη μεριά λειτουργεί ως μέσο αποσυμπίεσης από τη σκληρή καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Γι’ αυτό το λόγο, η συγγραφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Σας ευχαριστώ!

Κι εμείς σας ευχαριστούμε θερμά που μας παραχωρήσατε αυτή τη συνέντευξη.

 

Βιογραφικό Σπύρου Κακατσάκη

Ο Σπύρος Κακατσάκης είναι δικηγόρος Αθηνών και διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Τübingen Γερμανίας με εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο. Παράλληλα  με τη δικηγορία, διδάσκει νομικά σε υποψήφιους για την ΕΣΔΙ. Στον ελεύθερο χρόνο του καταπιάνεται με συγγραφή λογοτεχνικών έργων και σεναρίων. Λατρεύει τα σκυλιά, του αρέσει η μουσική και τα ταξίδια.

Πηγή:

https://bonsaistories.gr/10kai10