Bookids / Bιβλία γνώσεων: γίνε πειραματίστας, ιστορικός ή μικρός γιατρός / 31 Οκτωβρίου 2019

4 παιδικά βιβλία των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο για τις επιστήμες επιλεγμένα από το Bookids!

Υπάρχει και πιο διασκεδαστικός τρόπος να μάθουν τα παιδιά ιστορία, φυσική, μαθηματικά και να γίνουν μικροί επιστήμονες πρόωρα, προσωρινά ή με βλέψεις για ένα καλύτερο μέλλον. Εσείς βάλτε τους το “μικρόβιο” μέσα από τα πιο ενημερωμένα, εκπαιδευτικά, ψυχαγωγικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν. Μικροί επιστήμονες εν δράσει.

 

Ένας κόσμος σε κίνηση, Μαρίζα Ντεκάστρο, επιστημονική επιμέλεια Μανώλης Πατηνιώτης & Αριστοτέλης Τύμπας,

Ηλικίες: Παιδιά Δημοτικού

 

Η Μαρίζα ΝτεΚάστρο έχει αποδείξει επανηλλειμένως την εμπειρία της στη συγγραφή βιβλίων γνώσεων, δίνοντας μια γεύση για το τι πάει να πει δημιουργική μάθηση. Η αποστήθιση και η παπαγαλία της ιστορίας σίγουρα δεν αποτελεί το φαβορί των μαθητών, πράγμα που απομονωμένο δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την εκμάθηση των γνώσεων που θα προσθέσουν τα απαραίτητα κομμάτια παζλ για να συνθέσουν την ιστορία του σήμερα, συνδέοντας γεγονότα με τη χρησιμότητα που μπορεί να έχουν στη ζωή τους. Κορυφαία η εκπληκτική φωτογραφία, αποτέλεσμα μονταζ που καδράρει στο ίδιο πλάνο ήρωες από το 1776 έως το 1859. Λίγο πριν, λίγο μετά το 1821, όπως είναι και ο συμπληρωματικός τίτλος του βιβλίου. Θα σταθώ στο δισέλιδο για την εκπαίδευση στην Ελλάδα μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή τόσο στην ίδρυση και τη λειτουργία των πρώτων σχολείων όσο και στα εξώφυλλα των αγαπημένων βιβλίων που έπονται, όπως ο Όλιβερ Τουίστ, του Τσαρλς Ντίκενς του 1838.

 

 

Το βιβλίο αυτό πιστεύει ότι είσαι επιστήμονας

 

Σκεφτείτε ένα εργαστήρι ζωγραφικής, επί χάρτου. Κάθε σελίδα του βιβλίου και ένα πείραμα απλό και ακίνδυνο που στηρίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά ενός αληθινού επιστήμονα:να παρατηρεί καλά τον κόσμο, να είναι προσεκτικός και να ρωτάει. Προσθέστε στο καθημερινό ερωτηματολόγιο των παιδιών με τις χιλιάδες ερωτήσεις μερικές ακόμα χιλιάδες γιατί. Οπότε αν θέλετε να αναθρέψετε έναν επιστήμονα σκεφτείτε το καλά, ζυγίστε τις πιθανότητες να σας ρωτάει κάτι καινούριο ανά πέντε λεπτό και ετοιμαστείτε να γίνετε ο ενήλικας βοηθός του στην παρατήρηση του κόσμου. Γιατί είναι τα πράγματα έτσι όπως είναι; Δυνάμεις και κίνηση. Μάθε πώς να μετακινείς ένα βιβλίο, δοκίμασε να το φυσήξεις, να το σηκώσεις με έναν χάρακα, να το ανυψώσεις με ένα αυτοσχέδιο αερόστατο ή να το τσουλήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην πετάς το βιβλίο αυτό πάνω σε μέλη της οικογένειάς σου. Έξυπνο βιβλίο και διασκεδαστικό όπου το παιδί θα σχεδιάσει, θα παίξει, θα δημιουργήσει, θα εξάψει τη φαντασία του (φαντάσου ότι μπορείς να κουνήσεις τη Γη. Πώς; κεφάλαιο Γη και Διάστημα), θα σχεδιάσει και θα παίξει το δικό του μουσικό όργανο, θα μπορεί να σου παγώσει το νερό σε δευτερόλεπτα και θα κάνει την πρώτη του γνωριμία με τον στατικό ηλεκτρισμό. Αν δεις βιβλία να εκτοξεύονται, συνδετήρες και τσατσάρες να ανυψώνονται και αντικείμενα να αλλάζουν μορφή μην τρομάξεις...ο κόσμος της επιστήμης είναι χαοτικός και το παιδί σου είναι ήδη ένας μικρός επιστήμονας.

 

 

Στην Αγορά των Αρχαίων Αθηναίων, Κωνσταντίνος Βέτσης-Μαρίζα Ντεκάστρο

 

Ανήκει σίγουρα στα βιβλία που σε κάνουν να μη βαριέσαι την Ιστορία, όλη η αναγνωστική διαδρομή μοιάζει με μια μικρή περιπέτεια μέσα από την οποία περνάς στην δράση και μεταμορφώνεσαι σε ήρωα του βιβλίου και κομμάτι της ιστορίας. Αφήνοντας στην άκρη την αποκρυσταλλωμένη ιστορική γνώση, την αποστήθιση περιττών πληροφοριών και τις παγιωμένες μεθόδους διδασκαλίας, περνάει ένα βήμα μπροστά και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, ενεργοποιόντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών τα ωθεί στη διαρκή αναζήτηση της ιστορικής γνώσης, βοηθώντας τα στην ανάπτυξη της ιστορικής συνείδησης. Τα παιδιά παρατηρούν την αγορά μέσα από τα μάτια του Ίωνα, ακούν τους διαλόγους των μικροπωλητών, αφουγκράζονται τον παλμό της αρχαίας Αθήνας, αντιλαμβάνονται πώς λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, το δικαστήριο και το εμπόριο και κάνουν μια περιήγηση σε παιδικά παιχνίδια, παιδικά καθίσματα που χρησίμευαν και για γιογιό και αντικείμενα καθημερινότητας του αρχαίου κόσμου. Ανάμεσα στα κεφάλαια θα βρείτε ερωτήσεις γνώσεων και στο τέλος τις απαντήσεις. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στο χρονοχώρο με αναπαράσταση σκηνών του παρελθόντος, αποκρυπτογράφηση του χώρου, μελέτη των εκθεμάτων του Μουσείου και κυρίως εκτόξευση της φαντασίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Συστήνεται για παιδιά 10-15 ετών, ανεπιφύλακτα.

 

 

Φάρμακα και θαύματα... Βασίλης Κατσαρός

 

Περιεκτικό, κατανοητό και άκρως κατατοπιστικό, το βιβλίο του Βασίλη Κατσαρού έχει διπλό πλεονέκτημα, κάνει μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στον κόσμο της Ιατρικής φέρνοντας στο φως κοινωνικές και θρησκευτικές πτυχές της βυζαντινής κοινωνίας όπου τοποθετείται. Από τους πρώτους κοινωνούς της Ιατρικής, τον Ασκληπειό και τον Ιπποκράτη, απαντά σε ορθά ερωτήματα κάθε εκκολαπτόμενου μικρού γιατρού όπως:πώς μπορούσες να γίνεις γιατρός εκείνα τα χρόνια; Τι βιβλία έπρεπε να μελετήσεις και σε ποιο σχολείο να πάς; Που έβρισκε ένας γονιός φάρμακο για το άρρωστο παιδί του; Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει ο ρόλος της θρησκευτικής πίστης που γιατρεύει και τον ρόλο της φιλανθρωπίας και της πρόνοιας που δίνει τροφή στην ανάπτυξη της σκέψης των παιδιών.

Πηγή: 

https://bookids2672684.wordpress.com/