Mammyfesto.gr / ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΝΙ, ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ (ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ) / 14 Μαΐου 2020

koraki%2Bpagoni%2B1.jpg

Το Κοράκι και το Παγώνι, είναι ένα από τα ομορφότερα βιβλία που έχουμε παρουσιάσει εδώ στο Mammyfesto. Ένα βιβλίο γραμμένο στα χνάρια των λαϊκών παραμυθιών και των μύθων που με όπλο τους την παραβολή σε φέρνουν μπροστά στις μεγαλύτερες αλήθειες, στα πιο κρίσιμα υπαρξιακά ζητήματα. 
Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, άλλο τόσο υπερβολικό θα σας φανεί το ότι όταν το πρωτοδιαβάσαμε, σκέφτηκα πως αυτό το βιβλίο πρέπει να είναι αρκετά παλιό (που δυστυχώς διέφυγε της προσοχής μου) και φορτωμένο με αμέτρητα βραβεία για την εικονογράφηση και την ιστορία του. Και όμως όχι. Το Κοράκι και το Παγώνι είναι ένα ολοκαίνουργιο βιβλίο που εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα μόλις ένα μήνα πριν (το Απρίλιο του 2020)  και απλά είμαστε τυχεροί που το Καλειδοσκόπιο το έφερε στη χώρα μας τόσο νωρίς. 
koraki%2Bpagoni%2B3.jpg
Έψαξα και άλλο στο διαδίκτυο για να βρω πληροφορίες για αυτό το παραμύθι που ο Ιάσονας μου ζητούσε επιτακτικά να του το διαβάζω τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Η αλήθεια είναι πως βρήκα πολλές αδιάφορες αφηγήσεις και παραλλαγές του σε ποικίλα sites. Δεν κατάφερα να εντοπίσω την πηγή της ιστορίας και από που τελικά προέρχεται, το σημαντικό όμως είναι πως η Jo Fernihough την πήρε, την έντυσε με την πιο καλλιτεχνική και ζωντανή της εικονογράφηση και την απέδωσε με την πιο λιτή και αισωπική της γραφή. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να σας συγκινήσει:
koraki%2Bpagoni2.jpg
Το Κοράκι ζει ευτυχισμένο στο δάσος ώσπου αντικρύζει ένα περιστέρι. Το γλυκό του γουργούρισμα και τα άσπρα του φτερά, κάνουν ξαφνικά το κοράκι να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι ευτυχισμένο με το στριγγό του κράξιμο και τα κατάμαυρα φτερά του. Όμως, το περιστέρι του λέει πως και εκείνο δυστυχεί, καθώς υπάρχει το αηδόνι...
Και έτσι το κοράκι μας πετά από πουλί σε πουλί, μέχρι που οδηγείται τελικά στο παγώνι. Το πανέμορφο παγώνι, ο βασιλιάς όλων των πουλιών, δεν μπορεί παρά να είναι το πιο ευτυχισμένο πουλί στον κόσμο... Όμως το παγώνι μέσα από το χρυσό κλουβί του, δίνει στο κοράκι ένα μάθημα ζωής. 
koraki%2Bpagoni6.jpg
Αυτό το βιβλίο, που τόσο με ενθουσίασε και με συγκλόνισε μέσα στην απλότητά του, είναι  πραγματικά από αυτά που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στην παιδική μας βιβλιοθήκη. Πρέπει να το αναζητήσετε, να το διαβάσετε και να συζητήσετε για τα νοήματά του με τα παιδιά σας. Ευτυχία, ομορφιά, ουσία, επιφάνεια, ικανοποίηση, απληστία. Τόσα και τόσα έχουν να τεθούν, να ειπωθούν και να αναλυθούν με αφορμή αυτήν την υπέροχη ιστορία. 
koraki%2Bpagoni%2B4.jpg
Φυσικά, το παραμύθι έκανε τόση εντύπωση στον μικρό που μια δραστηριότητα έπρεπε απαραιτήτως να το συνοδέψει...Κάναμε όπως θα είδατε, δύο παγωνάκια με χάρτινο ρολό, χαρτόνι οντουλέ κομμένο σε ημικύκλιο και μεταλλιζέ χαρτιά σε μπλε και πράσινο. Βάψαμε τα ρολά μπλε, κόψαμε και κολλήσαμε τα μεταλλιζέ χαρτιά στο οντουλέ. Το χαρτόνι με δύο χαρακιές στη μέση, σε απόσταση η μία από την άλλη όσο η διάμετρος του ρολού, εισχώρησε μέσα σε αυτό και δεν χρειάστηκε κόλλα για να κρατηθεί. Στο τέλος, προσθέσαμε ράμφος, ποδαράκια αλλά και λοφίο από πράσινο μεταλλιζέ χαρτί. 
Τώρα τα παγωνάκια μας καμαρώνουν στο δωμάτιο του Ιάσονα ανάμεσα σε δεκάδες άλλες χειροτεχνίες και φυσικά στο αγαπημένο του βιβλίο "Το Κοράκι και το Παγώνι". 
koraki%2Bpagoni%2B%25CF%2587%25CE%25B5%2

Πηγή:

https://www.mammyfesto.com/2020/05/to-koraki-kai-to-pagoni-kaleidoskopio.html