Culture Point / Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Σπύρο Κακατσάκη / Κωνσταντίνος Μανίκας / 28 Σεπτεμβρίου 2021
Ο δικηγόρος και συγγραφέας Σπύρος Κακατσάκης του μυθιστορήματος “Δέκα και δέκα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.
1. Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με τίτλο “Δέκα και δέκα”. Τι πραγματεύεται;
Πρόκειται για ένα sui generis βιβλίο μυστηρίου. Ο ήρωας του μυθιστορήματος δέχεται κάθε βράδυ τηλεφωνική κλήση από άγνωστη γυναικεία φωνή που του λέει απλώς «δέκα και δέκα» και το κλείνει. Φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά παράλληλα διεστραμμένο. Κι όταν οι τηλεφωνικές ενοχλήσεις συνεχίζονται και διευρύνονται με έναν ιδιότυπο τρόπο, ο ήρωας αναγκάζεται να αναζητήσει τη λύση του γρίφου και βρίσκεται μπροστά σε ευθύνες του που νόμιζε πως είχε αφήσει για πάντα πίσω. Το μυστήριο πλέκεται με τους χαρακτήρες και τις εμπειρίες τους και έτσι η λύση έρχεται από την εξέλιξη των γεγονότων και την έρευνα του ήρωα.
2. Σκιαγραφήστε μας τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Τι πρεσβεύουν και τι προσπαθούν να πετύχουν;
Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Μάριος, ένας τριαντάχρονος μαθηματικός, που φαινομενικά ζει μια φυσιολογική ζωή. Όμως γεγονότα του παρελθόντος έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερη στάση ζωής του και τον έχουν εθίσει σε μια συνήθεια, μάλλον κοινότοπη, που την εκδηλώνει όμως με έναν ιδιάζοντα τρόπο. Αν πω περισσότερα όμως, θα κάψω στοιχεία από την ιστορία κι έτσι καλύτερα να βάλω τελεία! Πέρα από το Μάριο, υπάρχουν ορισμένοι ακόμη βασικοί χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν και είναι καταλυτικοί με τη συνδρομή τους στη λύση του μυστηρίου αναφορικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις.
3. Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο σας;
Αυτό που επεδίωξα με τη συγγραφή του ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ είναι μέσα από μια ιστορία γνήσιου μυστηρίου να θέσω επίκαιρα αλλά πάντα διαχρονικά ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τις επιλογές και έτσι να προβληματίσω τον αναγνώστη για τις απαντήσεις που αντιστοιχούν στις καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας.
4. Ως νομικός, αναζητείτε στο έργο σας την τιμωρία ως λύτρωση των ηρώων;
Η τιμωρία δεν είναι εξιλέωση, παρά μονάχα για ανθρώπους με υψηλή ενσυναίσθηση. Οι άνθρωποι αυτοί όμως δεν περιμένουν την έξωθεν τιμωρία. Αυτοτιμωρούνται με τον τρόπο που επιλέγουν. Έτσι, πιστεύω πως η τιμωρία του κράτους είναι η δικαίωση των πολλών κι όχι η λύτρωση του ενός.
5. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλία σας;
Δύσκολο να διακρίνω μία μόνο φράση από το κείμενο. Αν πρέπει όμως οπωσδήποτε να το κάνω, θα σας έλεγα τη φράση: «για να ξέρεις, πρέπει να κοιτάς πίσω όταν φεύγεις…»
6. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη συγγραφή ενός βιβλίου;
Ασφαλώς και τα δύο, για να μην πω ότι χρειάζονται και άλλα επιπλέον στοιχεία. Η έμπνευση είναι απαραίτητη, το ταλέντο την εξελίσσει και η δουλειά τη διαμορφώνει.
7. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;
Απευθύνετε την ερώτηση σε έναν παραδοσιακό άνθρωπο, που με την τεχνολογία έχει μαλώσει. Αν το βιβλίο δεν το κρατήσεις, δεν το μυρίσεις, δεν ακούσεις τη σελίδα να γυρνά, κατά τη γνώμη μου, είναι σα να παρακολουθείς μία ταινία χωρίς ήχο.
8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Θα απαντήσω την ερώτηση με την ελπίδα να διαβάσω τα βιβλία αυτά χωρίς να υποστούμε τη βάσανο μιας νέας καραντίνας. Στα σκαριά λοιπόν έχω προς ανάγνωση: 1. Η Κλάρα και ο ήλιος, 2. Πλάσματα μιας μέρας, 3. Killing Commendatore, το τέταρτο θα μου επιτρέψετε να είναι νομικό, αφού λατρεύω την επιστήμη μου και θέλω να είμαι ενημερωμένος. Όσο για το πέμπτο, θα είναι το νέο βιβλίο μου που αρχίζω να σμιλεύω.
9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;
Τους αγαπημένους μου: Μουρακάμι και Γιάλομ!
10. Με ποιο τραγούδι ή άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;
Θα σας αποκαλύψω με ποια κυρίως μουσικά θέματα έγραφα το ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑ. Με τα άλμπουμ για τις ταινίες AMELIE, THE RING, Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ και το τραγούδι Habits της Tove Lo.
11. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;
Χρειάζεται ισορροπία.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Πηγή:
http://culturepoint.gr/synentefksi-101-erotiseis-ston-spyro-kakatsaki/
In Same Category
- Διάστιχο / Ελένη Γεωργοστάθη: «Φίλοι δεμένοι με κλωστή» / Κατερίνα Ζαμαρία / 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Αναγνώστης / Μικρά κριτικά εικονογραφημένα… με δυο λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Σεπτεμβριος 2024
- efsyn.gr / «Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη / Μαρία Μυστακίδου / 3 Μαρτίου 2024
- Fractal.gr / Μια ιστορία μαγικού ρεαλισμού / Γιάννης Σ. Παπαδάτος / 5 Μαρτίου 2024
- Κόκκινη Αλεπού / Φίλοι δεμένοι με κλωστή / Γαρυφαλιά Τεριζάκη / 28 Μαρτίου 2024