Elniplex / Τα γράμματα φταίνε και τα δικά μας βιβλία / Ανέζα Κολόμβου / 31 Μαρτίου 2022

Τα παιδιά αγαπούν τις μεταμορφώσεις. Δίνουν με μεγάλη ευκολία ένα άλλο νόημα, μια άλλη μορφή σε κάτι δεδομένο και οριοθετημένο στο κόσμο των μεγάλων, αρκεί εμείς οι τελευταίοι να μην τα προ-καθορίσουμε, να τα αφήσουμε ελεύθερα να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους και να εκφραστούν.

Αυτή ήταν μια διαπίστωση που έκανα πριν αρκετά χρόνια, όταν έκπληκτη είδα την άνεσή τους στο να μετατρέψουν γράμματα, να τα γράψουν με τον δικό τους τρόπο – Τα φωνήεντα του χειμώνα μεταμορφώνονται…, αλλά και την ευχαρίστηση που τους έδινε αυτή η διαδικασία.

Το βιβλίο Τα γράμματα φταίνε, της Δέσποινας Ηρακλέους ήταν η κινητήριος δύναμη για να φτιάξουν τα παιδιά όχι μόνο εικονογραφήσεις πρωτότυπων, ιδιό-μορφων γραμμάτων, αλλά και να πάνε ένα βήμα ακόμα πιο μακριά και να  δημιουργήσουν μέσα από κάθε γράμμα τις δικές τους ιστορίες από το όνομά τους.

Αναμφισβήτητα, η ταύτισή τους με τον Παναγιώτη της ιστορίας τα απενοχοποίησε για κάθε δυσκολία που μπορεί να αντιμετώπιζαν στην αποτύπωση της τυποποιημένης γραφής, ενώ τους έδωσε το θάρρος να εκφραστούν χωρίς το φόβο τους «λάθους», αναπλαισιώνοντας τα καθορισμένα σύμβολα.

Έτσι, όπως ακριβώς συνέβαινε και στο μυαλό του μικρού ήρωα της ιστορίας, στην τάξη μας τα γράμματα από τα ονόματά μας άρχισαν να χορεύουν, να μεταμορφώνονται, να μετακινούνται, να κρύβονται, να αλλάζουν και να συνθέτουν φανταστικούς κόσμους στο μυαλό των παιδιών.

Το όνομά μου… μια ιστορία!

Ήταν μια βασίλισσα, η Μίνη, που φορούσε χρυσή κορώνα. *Το Μ σκαρφάλωσε και έγινε η κορώνα της βασίλισσας Έμενε στο καινούριο της σπίτι. Ένα παλάτι που…είχε την σημαία της αγάπης! *Το Π είναι το καινούριο μας σπίτι *Το Ε είναι η σημαία της αγάπης Μια μέρα βγήκε και πέταξε τον χαρταετό της. Ο χαρταετός της, όμως, έφυγε κι εκείνη άρχισε να τον κυνηγάει. *Το ν είναι ένας χαρταετός Όπως έτρεχε… βρήκε ένα τσίρκο! *Το Α έγινε τσίρκο! Μπροστά του ήταν ένα φανάρι που είχε ανάψει κόκκινο. Η βασίλισσα, που ήταν πολύ μικρή, σταμάτησε. *Το Ρ φανάρι Άρχισε να πεινάει και έφαγε ένα κομμάτι πίτσα. * Το ν είναι το κομμάτι πίτσας Η ώρα πέρναγε. Το τηλέφωνο άρχισε να χτυπάει… Ήταν ο αδερφός της που ανησύχησε κι άρχισε να την ψάχνει. * Το τ είναι ένα κινητό που το κρατάει ένα χέρι Ήταν το σπίτι (Γ) ενός παιδιού που έπιασε φωτιά και ήρθε η πυροσβεστική. Οι πυροσβέστες σκαρφάλωσαν με τη σκάλα (Ι) και την έσβησαν. Το παιδάκι χαρούμενο πήγε βόλτα έξω και πήρε ένα πολύχρωμο μπαλόνι (Ω). Μετά βρήκε μια πόρτα (Γ και Ι), την άνοιξε και πίσω από την πόρτα ήταν μια μπάλα (Ο). Έπαιξε με την μπάλα μέχρι που έφτασε στο δωμάτιό του και βρήκε τη μαγική του χτένα (Σ). Το Μ ξάπλωσε και έγινε στόμα στο κίτρινο παπάκι και τότε το παπάκι άρχισε να λέει: «πα-πα-πα» και ξαφνικά έγινε το Α μάγος και με το ραβδί του μεταμόρφωσε το Γ σε μια πόρτα. Το παπάκι άνοιξε την πόρτα και βρήκε μια πυραμίδα (Δ), μπήκε μέσα και εμφανίστηκε το σπίτι του (Α)! Το Ι γύρισε ξάπλα και έγινε παγκάκι για να κάθονται οι άνθρωποι που περνούν. Το ω αναποδογύρισε και έγινε πουλί που πετάει στον ουρανό για να το βλέπουν οι άνθρωποι. Είναι ένας γλάρος που κρατάει στο στόμα του ένα ψάρι για το μωρό του. Το Α έγινε αγοράκι. Είναι ο φίλος μου ο Μπέναρντ, που κοιτάει τον γλάρο που πετάει μακριά. Τα ν γίνανε δόντια στο στόμα του κροκόδειλου… Ο Μπέναρντ πήγε στη λίμνη και βρήκε το φίλο του τον κροκόδειλο που έκλαιγε γιατί του πέσανε 2 δόντια από τα γλυκά! Τότε το α έγινε μπάλα, που την κλώτσησε ο Μπέναρντ στον κροκόδειλο και τον κάλεσε να παίξουν μαζί με τους φίλους του για να μην στεναχωριέται!

Πηγή:

https://www.elniplex.com/grammata-ftaine