Alice on Board / Όττο – Ένα συγκινητικό βιβλίο για την ζωή / 23 Νοεμβρίου 2019

Ο Όττο και η Χάνα συναντήθηκαν ένα χειμωνιάτικο πρωινό που χιόνιζε πολύ. «Τυχερό το χιόνι, τυχερός θα είσαι και εσύ» θυμήθηκε η Χάνα το μπαμπάς της να της λέει. Από τότε οι δυό τους έγιναν αμέσως αχώριστοι. Ο Όττο συνόδευε την Χάνα παντού. Τη βοηθούσε να μεταφέρει το τσέλο και τις παρτιτούρες της στις πρόβες, τα ρούχα της στα κονσέρτα, απολάμβανε να την ακούει να τραγουδά και πάντα μπορούσε να καταλάβει πότε είχε περάσει μια όμορφη ημέρα και πότε ένιωθε κουρασμένη.

Η Χάνα απολάμβανε να τη συνοδεύει ο Όττο στα ψώνια, στις συναυλίες της και στις βραδινές εξόδους με τους φίλους της. Και κάπως έτσι, μαζί, κυλούσαν τα χρόνια. Κυλούσαν και άλλαζαν. Η Χάνα, μητέρα πια, είχε να φροντίζει πια και το μικρό αγόρι που απέκτησε με τον όμορφο άντρα στο πλευρό της.  Ο Όττο αν και μοιραζόταν τη ζωή τους, ένιωθε πως είχε όλο και περισσότερο ανάγκη τη Χάνα αφού εκείνη αφιέρωνε όλο και λιγότερο χρόνο σε εκείνον. Και ο Όττο την παρακολουθούσε να μεγαλώνει και να ξεχνάει μέσα όλη αυτή την καθημερινή τρεχάλα το γλυκό και χαρούμενο κορίτσι που κάποτε ήταν.

Μέχρι που μια ανοιξιάτικη μέρα η Χάνα αναγκάστηκε να πάρει μια δύσκολη απόφαση.

Διάβαζα τις σελίδες και ανυπομονούσα να μάθω περισσότερα για την ταυτότητα του Όττο. Ποιος είναι αλήθεια ο Όττο και τι θα συμβεί στο τέλος. Η στιγμή της αποκάλυψης με βρίσκει να χαμογελάω και να σκέφτομαι τον δικό μου Όττο που συντροφιά κατηφορίσαμε το φιδίσιο σκοτεινό δρόμο από τη Χώρα της Αμοργού προς το λιμάνι της Αγκάλης για να πάρουμε το καράβι της επιστροφής προς την τσιμεντούπολή, όπως θυμάμαι να του λέω. Γιατί μαζί μας για πρώτη φορά, βρισκόταν και εκείνος που μετά από 15 χρόνια μου έχει χαρίσει μια υπέροχη οικογένεια.

Όττο – Ένα συγκινητικό βιβλίο για την ζωή

Η συνέχεια στις σελίδες αυτού του άκρως συγκινητικού και τρυφερού βιβλίου που με περίσσια απλότητα και λέξεις σωστά ζυγισμένες, για το ανέλπιστο συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στον καθένα μας με κάποια από τα πράγματα που αποκτούν έντονη αξία στη ζωή καθώς μαζί σμιλεύουμε τις πρώτες της ζωής μας ρυτίδες. Για την αγάπη, για την οικογένεια, για το σιωπηλό και ταχύ πέρασμα του χρόνου που διαπερνάει τις χαραμάδες μας δίχως να το καταλάβουμε και από την ανατολή, ξαφνικά βρισκόμαστε να ατενίζουμε τη δική μας δύση.

Αλλά, θα μας μιλήσει σιωπηρά και για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα, που σπάνια συναντάται σε παιδικά βιβλία. Τη δωρεά οργάνων. Τη προσφορά ζωής από το θάνατο, την απώλεια. Και το κάνει με τρόπο που τα παιδιά θα κατανοήσουν δίχως φόβο, με τρόπο παιγνιώδη. Αμέσως αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για συγγραφέα με ενσυναίσθηση, κατανόηση και ευαισθησία. Και κάθε ενάς από εμάς τους ενήλικους αναγνώστες, μπορεί να σκαλίσει, και να διεισδύσει στο ζήτημα όσο περισσότερο μπορεί και αντέχει ανάλογα πάντα με τις δικές του προσωπικές πεποιθήσεις και τις αντοχές του δικού του παιδιού αλλά και σπιτιού.

Μια ευρηματική ιστορία από την Άννα Κοντολέων που ξεδιπλώνεται μέσα στον όμορφο κόσμο που έχει σχεδιάσει η Ντανιέλα Σταματιάδη. Εικόνες υψηλής αισθητικής που απολαμβάνεις να βλέπεις σε μια εικονογράφηση που κάλλιστα θα μπορούσε ανεξάρτητα, να αφηγείται μια ακόμη ή πολλές ιστορίες αν αφεθείς στην ομορφιά της.

Όττο – αναζητήστε το από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων

Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εξώφυλλο: Μαλακό

Πηγή:

https://blog.aliceonboard.gr/otto