Ο Αναγνώστης / Φεγγάρι / Μαρίζα Ντεκάστρο / Ιούλιος 2019

Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει για παιδικά βιβλία με πρωταγωνιστή το Φεγγάρι, ξεχωρίζοντας μεταξύ αυτών και το "Παρακαλώ, μπαμπά, φέρε μου το φεγγάρι" του Eric Carle των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο.

Ο Λουκιανός από τα Σαμόσατα της Συρίας (2ος αι. μ.Χ.) φαντάστηκε κι έγραψε στο βιβλίο του Αληθινή ιστορία ένα ταξίδι στο φεγγάρι καβάλα σε Αλογογύπες. Ταξίδι στη Σελήνη περιέγραψε και ο γνωστός ψευδολόγος Βαρώνος Μυγχάουζεν, που τον καθιέρωσε ο γερμανός Γκότφριντ Αουγκούστ Μπύργκερ στα τέλη του 18ου αι. Εμείς είδαμε την προσσελήνωση του διαστημοπλοίου Απόλλων 11 στην νεαρότατη ελληνική τηλεόραση στις 21 Ιουλίου του 1969.  Και είδαμε δυο Αμερικανούς, τον Νηλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν να εκπληρώνουν αυτό το μεγάλο όνειρο των ανθρώπων να περπατήσουν πάνω στο λαμπρό φεγγαράκι του παιδικού τραγουδιού, των παραμυθιών και των λαϊκών δοξασιών.

Το παιχνίδι των μεταμορφώσεων του φεγγαριού

Ο Έρικ Καρλ, που έχει γράψει τόσα και τόσα βιβλία για μικρά παιδιά, επίσης δεν θα μπορούσε να αφήσει το φεγγάρι απ' έξω: Μπαμπά, σε παρακαλώ φέρε μου το φεγγάρι, ζητά από τον μπαμπά της η Άννα και εκείνος παίρνει μια τεράστια σκάλα της και βέβαια της το φέρνει! Και το φεγγάρι γίνεται παιχνίδι καθώς ξεδιπλώνει μπροστά στα μάτια της μικρούλας όλες του τις συναρπαστικές ιδιότητες: είναι στρογγυλό, αλλά κάθε μέρα μικραίνει και μικραίνει και χάνεται και πάλι από την αρχή. Ο ενενηντάχρονος σοφός ξέρει καλά πώς να πιάνει τον παλμό των παιδιών, ξέρει πώς να τα εκπλήσσει, να τα ευχαριστήσει και κυρίως πώς να τους μιλήσει για τον χρόνο. Γιατί τι άλλο είναι οι φάσεις της Σελήνης; Και κάνει ανεπισήμως φυσική, αφού στηρίζεται στις αρχές αυτής της επιστήμης, στην παρατήρηση απ’ όπου ξεκινούν όλα..

Πηγή:

https://www.oanagnostis.gr/feggari-ntekastro/