Δύο έφηβοι στη Νήσο Πρώτη

Ο κουρσάρος της Πρώτης στην Εφημερίδα των Συντακτών

 

γράφει η Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Σ' ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ιονίου, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, απέναντι από το λιμάνι της Μαραθοπόλεως στη Μεσσηνία, τη νήσο Πρώτη, όπως είναι το όνομά του, στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του μυθιστορήματος του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου «Ο κουρσάρος της Πρώτης» που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Καλειδοσκόπιο».

 

«Από μικρό παιδί, κάθε φορά που παρατηρούσα τη νήσο Πρώτη απ' τα γύρω υψώματα της περιοχής, εκείνη έμοιαζε στα μάτια μου με τεράστιο κροκόδειλο. Αναρωτιόμουν πώς ήταν δυνατόν η φύση να σχημάτιζε με τόση ακρίβεια αυτό το ερπετό» γράφει ο συγγραφέας, που στο βιβλίο του αφηγείται μια περιπέτεια δύο εφήβων, από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, που «δραπετεύουν» από την Αθήνα για να δοκιμάσουν ο καθένας τις δικές του αντοχές.

 

 

Ο κοινός στόχος που θέτουν τους ενώνει παρά την κοινωνική τους διαφορετικότητα και τους φέρνει πιο κοντά μέσω αλληλεγγύης. Το αγόρι, λάτρης της εξερεύνησης, επιδιώκει με την ιστιοσανίδα του νυχτιάτικα να φθάσει στο νησί, αψηφώντας τα μποφόρ, ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Το κορίτσι δίνει αγώνα με τους δικούς της φόβους στην ακτή, περιμένοντας να επιστρέψει ο φίλος της, καθώς η ερημιά και το σκοτάδι την αποσυντονίζουν.

 

Μέσα από το έργο για το νησί των πειρατών και των κουρσάρων, ο αναγνώστης θα διασταυρωθεί και με τους λιγοστούς ερευνητές που στα παλαιότερα χρόνια ανέβηκαν στο νησί και έγραψαν τις παρατηρήσεις τους, όπως ο Ηλείος ιστορικός Γεώργιος Παπανδρέου.

 

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

περισσότερα για το βιβλίο εδώ.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Από μικρός έγραφε ποίηση και κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή σε νεαρή ηλικία. Εξέδωσε διηγήματα, νουβέλες, παραμύθια, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, ενώ έχουν κυκλοφορήσει μελοποιημένοι στίχοι του. Ως αρθρογράφος και δημοσιογράφος, έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ημερήσιες εφημερίδες. Ένα από τα όνειρά του ήταν να γυρίσει τον κόσμο. Όμως η Γη είναι μεγάλη και οι δυνατότητές του μικρές. Έτσι, βρήκε τη λύση διαβάζοντας βιβλία για χώρες μακρινές, γράφοντας ιστορίες και ταξιδεύοντας με τη φαντασία του τις νύχτες, καθώς κοιτάζει τον έναστρο ουρανό. Κι από ψηλά, όπως υποστηρίζει, διακρίνονται τα πάντα…