Elniplex / 10 παιδικά βιβλία που μυρίζουν θάλασσα και καλοκαίρι / Κατερίνα Χατζηανδρέου / 29 Ιουνίου 2023

 

Άλλοτε η γη που στέρησε ο Θεός από τους Έλληνες, άλλοτε ένας υπόνομος των ανθρώπων κατά τον Κουστώ, άλλοτε ένας απέραντος τόπος ψυχαγωγίας, άθλησης, χαλάρωσης, ραστώνης, φίλων που τραγουδούν. Άλλοτε ο παππούς και η γιαγιά που σε περιμένουν ή που δεν σε περιμένουν πια, άλλοτε τα φυτά και τα ζώα στα βαθιά και στους βυθούς, άλλοτε η μαμά και ο μπαμπάς που κολυμπούν μαζί μας, άλλοτε μια σημαδούρα που θέλεις να φτάσεις, άλλοτε τα κρινάκια της άμμου και το καρπούζι.

Το καλοκαίρι, το θέρος των αρχαίων Ελλήνων, είναι παιδί της θάλασσας, της πηγής και προέλευσης όλων των μορφών ζωής που ακολούθησαν και υπάρχουν και σήμερα. Ας ταξιδέψουμε στα πιο κοντινά νερά που θα βρούμε, ας κοιτάξουμε έστω από ένα παγκάκι τα καράβια να πλέουν στο νερό. Ας κυλιστούμε σε μια αμμουδιά. Ας μην αφήσουμε απομεινάρια μιας κακής μέρας πίσω μας. Ας πάρουμε μυρωδιές και αρμύρα και ομορφιά και ηρεμία και παιχνίδι και χρόνο με τους αγαπημένους μας.

Ας δούμε δέκα βιβλία που απλώνονται σε όλες τις σημαίες που σηκώνει περήφανα το κράτος της θάλασσας το μέγα.

[...]

Ψίθυροι στην αμμουδιά, της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Γλώσσα θαλασσινή, καλοκαιρινή, λογοτεχνική, εύληπτη, ψίθυροι ρεαλιστικοί, σα να τους έχεις ακούσει στ’ αλήθεια αν έχεις περπατήσει στις αμμουδιές που σου ‘γραψα παραπάνω, ένας μικρόκοσμος καλοστημένος σαν πραγματική ζωή, σαν μέρα κάποιου ελληνικού καλοκαιριού, σαν ζουμ σε κάποια παιδικά χρόνια που έφυγαν και κάποια άλλα που τρέχουν τώρα. Με την αγάπη και την αυταπάρνηση παρούσες, κραταιές και βασιλεύουσες.

Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου, της Μάρως Κατσίκα

Πολύ τρυφερή, ποιητική ιστορία για μικρούς και μεγάλους από την αρχιτέκτονα κατά βάση Μάρω Κάτσικα. Η ιστορία της παίρνει φόρα και έμπνευση από το δημοφιλές ποίημα “Το πανί” του 1832 του Ρώσου λυρικού ποιητή Μιχαήλ Λέρμοντοβ (1814-1841) καθώς το κείμενο της πρώτης και της τελευταίας σκηνής της ιστορίας είναι ελεύθερη μετάφραση της πρώτης και της τελευταίας στροφής του παραπάνω ρώσικου ποιήματος. Το καραβάκι της Μάρως Κατσίκα όμως δεν αντλεί μόνο από τον Λέρμοντοβ. Ο στίχος “τι σκέφτονται όλα αυτά τα καράβια μες στη νύχτα” προέρχεται από το ποίημα του Μανώλη Αναγνωστάκη “Μια ημερομηνία πριν από χρόνια” από τη συλλογή Εποχές (1945) ενώ το κόκκινο πουλί έρχεται απευθείας από τη σπουδή της Βαρβάρας Στεπάνοβα “Μελετήστε το παλιό, δημιουργήστε το νέο” που εκδόθηκε το 1919.

[...]

Πηγή:

https://www.elniplex.com/kalokairina-vivlia