Ο Αναγνώστης / 50 Παιδικά/νεανικά μυθιστορήματα της χρονιάς που φεύγει… / Μαρίζα Ντεκάστρο / Δεκέμβριος 2022

  

…που θα διαβαστούν και θα ξαναδιαβαστούν επειδή σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτεις στις σελίδες κάτι καινούριο!

 

Η Μαρίζα Ντεκάστρο προτείνει από μια μεγάλη γκάμα βιβλίων για παιδιά μια λίστα με 50 βιβλία που μπορείτε να συμβουλευτείτε πριν κάνετε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας!

Δέσποινα Ηρακλέους, Μελουζίνα, εικ. Χρύσω Χαραλάμπους

Ελάχιστα νεανικά μυθιστορήματα έχουν γραφτεί για τη Φραγκοκρατία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Η νεράιδα Μελουζίνα, για αιώνες παρούσα στους μεσαιωνικούς θρύλους της Κύπρου, έγινε γλαφυρό ανάγνωσμα από την Κύπρια συγγραφέα Δέσποινα Ηρακλέους. Η αφήγηση βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Οίκου των Λουζινιάν που βασίλεψαν στην Κύπρο ανάμεσα στον 12ο και τον 15ο αιώνα, και εκπληρώνει όσα φανταζόμαστε για τις γοητευτικές πλευρές του μεσαίωνα: ιπποτισμός, θρύλοι, έρωτες και προδοσία, μυστικά. Συναρπαστικό παραμύθι με επίμετρο της Αγγέλ Νικολάου-Κόνναρη.

Ζήσε την τέχνη!

Χριστίνα Ανδρέου, Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι, εικ. Μάρια Μπαχά

Επτά ζωγράφοι προσπαθούν κάνουν την πριγκίπισσα Λίζα να χαμογελάσει. Αν αναρωτιέστε για ποια Λίζα πρόκειται, είναι εκείνη του…, με το αινιγματικό χαμόγελο. Καθένας, επιδιώκοντας να περάσει τον σκόπελο της κατήφειας που τρώει την αγέλαστη, προσθέτει με την τεχνοτροπία του και μια εικόνα της. Ο Τζάκσον πιτσιλάει τα πάντα με μπογιά, ο Γιοχάνες παρά ήταν βαρετός, ο Πάμπλο παράξενος, ο Χουάν την έφτιαξε σαν παιδική ζωγραφιά και η Φρίντα πολύ θλιμμένη. Ένας-ποιος;- ήταν ο τυχερός που η Λίζα του κράτησε για πάντα το αίνιγμά της; Ένα όμορφο  βιβλίο μεταξύ παραμυθιού και τέχνης…

Αχιλλέας Ραζής, Είναι τέρας;

Ποιος είναι τέρας; Εγώ, το παιδί; Το έψαξε η Isol, στο Ο Πετιτ, το τέρας (Μάρτης, 2014), το αφηγείται ο Αχιλλέας Ραζής χωρίς λόγια. Η σκιά που ακολουθεί το γνωστό άγνωστο αγόρι είναι το alter ego του. Το προβληματίζει, το αγχώνει, το φοβίζει… του μαθαίνει όμως πως καθένας μας είναι τα πολλά διαφορετικά που φτιάχνουν το εγώ του! Μια ιστορία που «διαβάζεται» και συζητιέται με χίλιους τρόπους!

Πηγή:

https://www.oanagnostis.gr/50-paidika-neanika-mythistorimata-tis-chronias-poy-feygei-tis-marizas-ntekastro/