Elniplex / Μοναχική υπόθεση, της Μυρτώς Καλοφωλιά (εικ.: Πέρσα Ζαχαριά) / Ανέζα Κολόμβου / 28 Μαΐου 2021

Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

Καλύτερα να είσαι μόνος παρά με κακή παρέα.
Dr. Thomas Fuller

Πόσες στιγμές ζούμε μόνοι μας; Πόσα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή απαιτούν απομόνωση, συγκέντρωση, μοναχικότητα;

Τι είναι αυτό που λιγοστεύει την αίσθηση της μοναξιάς;

Οι μοναχικές υποθέσεις έρχονται στη ζωή μας λόγω συνθήκης ή και από επιλογή. Όμως στ’ αλήθεια είναι πάντα τόσο μοναχικές; Ή μπορεί και όχι;

Ο πορτοκαλής γάτος του Πέτρου έρχεται από το πουθενά και μένει.
Μένει και μας αποκαλύπτει με την διακριτική του υπόσταση την αγάπη, την καλοσύνη, το μαζί που δεν απαιτεί. Εμφανίζεται σε κάθε μοναχική περίσταση  και την μοιράζεται. Την μετατρέπει σε «κοινωνική», της δίνει παρέα, ενδιαφέρον, φροντίδα. Είναι εκεί.

Σαν από μηχανής θεός θα έρθει την κατάλληλη ώρα στο δωμάτιο της Μίνας που ζωγραφίζει απομονωμένη και θα κάτσει δίπλα της, ακούνητος, θα κουλουριαστεί στη θήκη του τσέλου που μελετά ο Κωστής και θα τον ακούει, θα ξαπλώσει στην ποδιά της γιαγιάς Φωτεινής που δεν βγαίνει από το σπίτι, να τη χαϊδέψει δίνοντάς της ζεστασιά, θα ανέβει στον ώμο της Έλλης που γράφει μόνη της ιστορίες και θα κουρνιάσει στα πόδια του Πέτρου όταν κοιμάται για να διώξει τα φαντάσματα!

Η ανιδιοτελής αγάπη, η αποδοχή, η ενσυναίσθηση που μια ανεξάρτητη γάτα προσφέρει με απόλυτη φυσικότητα και ελευθερία. Ένας άνθρωπος και ένα γατί μόνοι. Η ύπαρξη τους αρκεί για τη δημιουργία μιας δυαδικής επικοινωνιακής σχέσης χωρίς λόγια, καθώς η αίσθηση της ασφάλειας, της συντροφιάς, της συναισθηματικής εγγύτητας δηλώνεται από την παρουσία τους και μόνο.
Ο πορτοκαλής γάτος ξέρει, νιώθει και είναι εκεί, όποτε είναι σημαντικός για τον άλλο.

Η Μυρτώ Καλοφωλιά στο πρώτο της παιδικό βιβλίο μεταφέρει την καταλυτική επίδραση της παρουσίας ενός γάτου στις μοναχικές στιγμές ανθρώπων.

Η εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά με υδατοχρώματα σε απαλές γήινες αποχρώσεις, το ζεστό πορτοκαλοκίτρινο να κυριαρχεί, στρογγυλές φόρμες και την κεντρική θέση του γάτου στις εικόνες όπου εμφανίζεται, εκφράζει και αναδεικνύει το κείμενο αποδίδοντας υπέροχα μια γλυκιά ατμόσφαιρα θαλπωρής, ηρεμίας και αγάπης.

Τι είπαν τα παιδιά:

Μοναχική υπόθεση είναι…

«Όταν κάποιος δεν σε έχει φίλο», Ευαγγελία
«Όταν είσαι μόνος», Νικολέτα
«Όταν είσαι μόνος σου και είσαι λυπημένος και δεν έχεις κανέναν», Λεωνίδας
«Όταν είσαι μοναχός και έχεις μαζί σου τη φύση, μπορείς να ψάξεις να βρεις πατημασιές στο χώμα από ένα παιδί για να έχεις παρέα», Απόλλωνας
«Να κάνεις πράγματα μόνος σου», Νεφέλη
«Όταν δεν σε παίζει κανένας και κάθεσαι μόνος σου», Ιωάννα
«Να είσαι μόνος στο σπίτι», Αντώνης
«Να παίζεις μόνος», Νικόλας

Μίλησαν για τις εμπειρίες τους, τις επιθυμίες τους, τα ζωάκια που είναι μόνα τους στους δρόμους, αλλά και τις στιγμές που τα ίδια θα ήθελαν να έχουν μαζί τους μία γάτα… και έφτιαξαν τη δική τους αφίσα.

«Η καλοσύνη των ζώων
θα αφυπνίζει πάντα μια μνήμη,
ένα ατόφιο χνάρι
από τη μακρινή χώρα
της παιδικής ηλικίας,
σαν το φωτάκι στο σκοτάδι,
σαν κουκκίδα στο χάος».

Για αναγνώστες από 3 ετών.

Εκδόσεις

Απόσπασμα

Με μια ματιά

  • Η Μυρτώ Καλοφωλιά στο πρώτο της παιδικό βιβλίο μεταφέρει την καταλυτική επίδραση της παρουσίας ενός γάτου στις μοναχικές στιγμές ανθρώπων. Η εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαριά με υδατοχρώματα σε απαλές γήινες αποχρώσεις, το ζεστό πορτοκαλοκίτρινο να κυριαρχεί, στρογγυλές φόρμες και την κεντρική θέση του γάτου στις εικόνες όπου εμφανίζεται, εκφράζει και αναδεικνύει το κείμενο αποδίδοντας υπέροχα μια γλυκιά ατμόσφαιρα θαλπωρής, ηρεμίας και αγάπης.

Το Soundtrack του βιβλίου

Cécile Corbel – Le bal des chats

Francis Lai – Le chat et la souris

Gioacchino Rossini “miaou” Le duo des chats (Cat duet / cats duo)

The Aristocats Theme Instrumental

Ev’rybody Wants to Be a Cat (Instrumental)

The Cure – The Lovecats

Πηγή:

https://www.elniplex.com/monaxiki-ypothesi