ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ / Υπόγεια Εκδρομή - Χριστίνα Φραγκεσκάκη / Αγγελίνα Παπαθανασίου / Δεκέμβριος 2019

Υπάρχουν βιβλία που, ενώ τυπικά ανήκουν στην κατηγορία της παιδικής λογοτεχνίας, αποτελούν ένα απολαυστικό ανάγνωσμα και για ενήλικες.

Διαβάζοντας το βιβλίο της συγγραφέως Χριστίνας Φραγκεσκάκη «Υπόγεια εκδρομή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Καλειδοσκόπιο, συνειδητοποίησα ότι μετακινούμαι με το μετρό και δεν παρατηρώ γύρω μου καθώς επιβιβάζομαι ή αποβιβάζομαι. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα υπάρχουν κι άλλοι σαν κι εμένα. Μην ντρέπεστε να το ομολογήσετε.

Η Νεφέλη, η ηρωίδα του βιβλίου όμως, παρατηρεί όλα αυτά τα θαυμαστά πράγματα, και μέσα στο μετρό, αλλά και στους διάφορους σταθμούς του.

Η Νεφέλη ακολουθεί. Σηκώνει το κεφάλι, κοιτάζει, αγγίζει και θαυμάζει! Θνήσκων πολεμιστής. Ανεβαίνουν τη σκάλα. Πλησιάζει, «Υπόγειο πάρκο» διαβάζει.

Η λυρική γραφή της κυρίας Φραγκεσκάκη σε ταξιδεύει. Η εικονογράφηση του βιβλίου υπέροχη. Κείμενο και εικόνα δένουν με τρόπο ταιριαστό.

Υπόγεια εκδρομή – Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Η ιστορία είναι μικρή σε έκταση, αλλά άκρως απολαυστική. Μόλις τελειώσει η Νεφέλη το ταξίδι της στους σταθμούς του μετρό, ο αναγνώστης αισθάνεται ότι έχει στα χέρια του ένα δεύτερο βιβλίο, με πληροφορίες για τα έργα που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά που στοχεύουν στην επαφή τους με την τέχνη. Υπεύθυνη για αυτές τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και πληροφορίες για τα έργα τέχνης, η Καλλιόπη Κύρδη, εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμικού, κοντά στον σταθμό του μετρό με το ίδιο όνομα, μπορείς να δεις δυο μαρμάρινες αρχαίες Σφίγγες με αινιγματικό χαμόγελο. Αν εξερευνήσεις το μουσείο, θα ανακαλύψεις κι άλλες, ζωγραφισμένες σε αγγεία.

Η έκδοση του βιβλίου εντάσσεται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του Δήμου Αθηναίων. Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες 9+ και προτρέπει τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, να δουν την Αθήνα με άλλο μάτι, μέσα από την τέχνη και τους δημιουργούς της. Το βιβλίο σάς το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι ΥΠΕΡΟΧΟ!

Περίληψη: Η Νεφέλη, ακολουθώντας μια λέξη–πρόσκληση, επισκέπτεται και γνωρίζει τρεις σταθμούς του μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας, Εθνική Άμυνα, Μέγαρο Μουσικής). Βλέπει από κοντά τα έργα τέχνης που φιλοξενούν, αναρωτιέται, στοχάζεται, συνομιλεί μ’ αυτά, και πάνω απ’ όλα παίζει μαζί τους. Τα πλησιάζει, τα αγγίζει, τα «ακούει», τα φέρνει στα μέτρα της, τα κάνει δικά της. Την ιστορία συμπληρώνει μια πρόσκληση σε 19 «στάσεις για δράση»: Η Νεφέλη, ο Στέργιος κι η μικρή μέλισσα μοιράζονται μαζί μας γνώσεις, κέφι, απορίες και υλικά, για να δημιουργήσουμε τον δικό μας υπόγειο κόσμο της τέχνης. Παρατηρούμε, μαθαίνουμε, παίζουμε. Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουμε μια «κρυμμένη» πόλη κάτω από την πόλη…

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Υπόγεια Εκδρομή

Συγγραφέας: Χριστίνα Φραγκεσκάκη

Εικονογράφος: Ευαγγελία Γουτιάνου

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

ISBN: 978-960-471-138-3

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

Πηγή:

https://www.thematofylakes.gr/ypogeia-ekdromi/