ΚΥΠΕ / Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κυριάκου Χαραλαμπίδη στο Σπίτι της Κυπρου / Αδάμος Ζαχαριάδης / 4 Απριλίου 2019

Γράφει ο Αδάμος Ζαχαριάδης στο ΚΥΠΕ για την νέα παιδική ποιητική συλλογή του Κυριάκου Χαραλαμπίδη από την παρουσίασή του στο Σπίτι της Κυπρου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Απριλίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής για παιδιά του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, σε εικονογράφηση Μαριλένας Μελισσηνού, με τίτλο «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε η εκδότρια Αλέξα Αποστολάκη, η οποία σημείωσε ότι «ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης απευθύνεται στα παιδιά με την ίδια σοβαρότητα που γράφει για τους ενήλικες, μαγεύοντάς τα». Ως προς τον σχεδιασμό της έκδοσης, η κ. Αποστολάκη εξήγησε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο υψηλής ποιότητας και αισθητικής που ακολουθεί την παράδοση των ποιητικών συλλογών για ενήλικες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, Φανή Τσιαμπούση, η οποία σημείωσε ότι «τα παιδιά είναι σε θέση και να καταλάβουν και να νιώσουν την ποιητική δημιουργία αρκεί να μάθουν να την προσεγγίζουν ελεύθερα και να συνομιλούν μαζί της με το μυαλό και την καρδιά».

Για το βιβλίο μίλησαν η Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Άννα Κατσίκη-Γκίβαλου και η συγγραφέας Παυλίνα Παμπούδη.

Η κ. Γκίβαλου ανέφερε στην εισήγησή της ότι «τα ποιήματα της συλλογής έχουν ρυθμό και μουσικότητα, συχνά εσωτερική αρμονία, αν και είναι γραμμένα κυρίως σε παραδοσιακό στίχο με ομοιοκαταληξία, που συντελεί στη ρυθμική ευχαρίστηση του μικρού παιδιού». «Η συνύπαρξη παραδοσιακής και νεωτερικής ποίησης αποτελεί τη “λυδία λίθο” για την προσέλκυση των μικρών αναγνωστών σε έναν ποιητικό λόγο που, με οικείους σε αυτούς ρυθμούς, τους καθιστά κοινωνούς μιας ποίησης που διευρύνει τα όρια της δημιουργικής φαντασίας τους, της κοινωνικής ευαισθησίας και της αισθητικής τους τέρψης», σημείωσε η κ. Γκίβαλου.

Από την πλευρά της, η κ. Παμπούδη επισήμανε ότι «τα ποιήματα της συλλογής είναι φτιαγμένα με τη γνωστή ποιητική στόφα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη», προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός ποιητής γράφει πάντα παίζοντας με τη λαχτάρα, τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που δείχνει ένα παιδί στο παιχνίδι του». «Ο ποιητής χρησιμοποιεί  τις λέξεις και τα κενά ανάμεσα στις λέξεις, σαν πολύχρωμο παιδικό “lego” ήχων, ρυθμών και αντιστίξεων για να οικοδομήσει ποίηση και να ψυχαγωγηθεί», πρόσθεσε η κ. Παμπούδη.

Ποιήματα διάβασαν οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου, με παράλληλη προβολή διαφανειών με ζωγραφιές της μαθήτριας Μελίτης Κουκουρλή. Οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μοσχάτου τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής, με τη συνοδεία της μουσικού Αικατερίνης Βανού στο πιάνο, η οποία συνέθεσε τη μουσική. Παράλληλα, προβλήθηκαν διαφάνειες από το παιδικό εργαστήρι ποίησης.

Οι εκπαιδευτικοί Μαίρη Ρηγάτου, Φρόσω Φλέγκα, Σίσσυ Τσιφλίδου, Κωνσταντίνα Βεκιαροπούλου, Ιωάννα Κουνελή και Πόπη Τραϊφόρου σχεδίασαν και συντόνισαν τη συμμετοχή των μαθητών.

Κατά την αντιφώνησή του, ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή αποτελεί «ένα βιβλίο ωριμότητας, υπό την έννοια ότι για να φτάσεις να γράψεις ποίηση για παιδιά πρέπει να είσαι ώριμος πια συγγραφέας». Παράλληλα, ο συγγραφέας διάβασε ποιήματα από τη συλλογή.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΧΡ)