Φιλμ Νουάρ / Χριστουγεννιάτικες (και όχι μόνο) βιβλιοπροτάσεις για μικρούς και μεγάλους / Δελίνα Βασιλειάδη / 2 Δεκεμβρίου 2019

Το filmnoir.gr και η Δελίνα Βασιλειάδη επιλέγει τα καλύτερα της βιβλία για τα Χριστούγεννα, μεταξύ των οποίων και έξι των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο. 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

«O ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ. Πού; Πώς; Πότε;»

Κείμενα- Εικόνες: Alan Snow

Διασκευή: Πέτρος Γαϊτάνος

Τι προσόντα πρέπει να έχω για να γίνω βοηθός του;

Πρέπει να μην τεμπελιάζεις, να ρωτάς και να μαθαίνεις,

πότε-πότε να σωπαίνεις, να έχεις τάξη, να είσαι εντάξει…

Πρέπει να έχεις φαντασία […] να μπορείς να ζωγραφίζεις, να τελειώνεις ό,τι αρχίζεις…

Επιτέλους! Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που περιμένουν ανυπόμονα τον Άγιο Βασίλη!

Ένα βιβλίο με ΟΛΑ τα μυστικά του αγαπημένου άγιου των παιδιών!

Ένα βιβλίο με απρόβλεπτες απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά για τον Αϊ-Βασίλη!

– Πού μένει και τι κάνει κάθε μέρα;

– Πώς ξέρει τι δώρο θέλει κάθε παιδί;

– Πώς προφταίνει να πηγαίνει τα δώρα σε όλο τον κόσμο;

– Πώς μπαίνει μέσα στα σπίτια;

Αυτά και άλλα πολλά, σε ένα βιβλίο που… δεν χαλάει χατίρι σε κανένα παιδί!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

«Όττο»

Άννα Κοντολέων

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ντανιέλα Σταματιάδη

Ο Όττο και η Χάνα συναντιούνται ένα χειμωνιάτικο πρωινό, μέσα στο χιόνι που πέφτει πυκνό και γίνονται αμέσως αχώριστοι. Ο Όττο απολαμβάνει ν’ ακούει τη Χάνα να τραγουδά και να τη συνοδεύει στα ψώνια και στις συναυλίες της. Μα και η Χάνα λατρεύει τη συντροφιά και την παρουσία του Όττο. Και κάπως έτσι, μαζί, κυλούν τα χρόνια. Κυλούν και αλλάζουν, καθώς στις ζωές τους μπαίνουν ένας νέος άντρας και ένα παιδί. Μα ο Όττο μεγαλώνει και έχει όλο και περισσότερο ανάγκη τη Χάνα. Αλλά η Χάνα, χαμένη στις δικές της έγνοιες και υποχρεώσεις, δεν έχει πια χρόνο για τον Όττο.

Μέχρι που μιαν ανοιξιάτικη μέρα, η Χάνα θα αναγκαστεί να σταθεί πλάι στον Όττο και να πάρει μια δύσκολη απόφαση…

Μια ιστορία για την αγάπη και την οικογένεια, για τα χρόνια που κυλούν άλλοτε ανήσυχα και άλλοτε ανέμελα, για τη νιότη και τα γηρατειά. Αλλά πάνω απ’ όλα για τη δωρεά οργάνων. Ένα θέμα πάντα καίριο και επίκαιρο, το οποίο σπάνια συναντάται σε βιβλία για παιδιά. Με τρόπο αλληγορικό και συμβολικό, ο νεαρός αναγνώστης ανακαλύπτει ότι μια ζωή που χάνεται ή έχει χαθεί μπορεί, σε μια ύστατη πράξη αγάπης και προσφοράς, να προσφέρει νέα ζωή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

«Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Hans Christian Andersen

Εικονογράφος: Kvĕta Pacovská

Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου

Για όλες τις ηλικίες

Μια πασίγνωστη ιστορία σε μια μοναδική έκδοση! Το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο πολυμεταφρασμένα έργα του μεγάλου παραμυθά, τώρα σε μια σπάνια «εικαστική ανάγνωση», από την Τσέχα εικονογράφο Κβέτα Πατσοφσκά.

Επηρεασμένη από σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Πολ Κλε και ο Χουάν Μιρό, η Πατσοφσκά (γεν. 1928), αφού μελέτησε την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, άρχισε να εικονογραφεί βιβλία. Σχεδιάζει, ζωγραφίζει και δημιουργεί κολάζ, διερευνώντας τη σχέση κειμένου και εικόνας. Ένα τέτοιο δικό της έργο έχει τώρα την ευκαιρία να γνωρίσει το ελληνικό κοινό.

Παιδικό βιβλίο ή έργο τέχνης;

Αντικείμενο για πώληση από βιβλιοπωλεία ή από αίθουσες τέχνης;

Το βέβαιο είναι πως η εικονογράφηση αυτού του βιβλίου θα συζητηθεί πολύ…

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

«ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΑΤΑΙ» της Εύης Γεροκώστα

Εικόνες: Μάρια Μπαχά

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Εύη Γεροκώστα μας ταξιδεύει από τη Νάξο στην απόμακρη Κέρο, ανασύροντας θησαυρούς από τα έγκατα της γης, και πλέκοντας ιστορίες αγάπης που τις κατάπιε η θάλασσα.

Μόλις χορτάσω τις πρώτες εικόνες του, αποφασίζω να κοιτάξω απέναντι. Ένα νησάκι πιο μικρό και έρημο. Η Κέρος. Με σχήμα ξαπλωμένης γυναίκας. Δεκαεφτά χρόνια μετά, δε χορταίνω να το βλέπω. Ρώτησα, άκουσα κι έμαθα πολλά. Κάποτε έζησε εκεί ένας βοσκός. Οι θαρραλέοι φτάνουν με καΐκια για να κολυμπήσουν. Και χρόνια τώρα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριό του. Ψάχνουν, βρίσκουν, επιμένουν. Εγώ δεν έχω πάει ποτέ στην Κέρο. Φοβάμαι μήπως ξυπνήσω τη γυναίκα που κοιμάται.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

«ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ (Αλφάβητο για όρη)» του Κωστή Γκιμοσούλη

Εικόνες: Θοδωρής Κανάκης

Το βιβλίο Μεταξοχώρι (αλφάβητο για όρη) είναι ο τέταρτος τίτλος της σειράς Μικρές ιστορίες για τον κόσμο, και, όπως γράφει ο Κωστής Γκιμοσούλης, «με αφορμή ένα όμορφο χωριό του Κισσάβου, το Μεταξοχώρι (που μου το σύστησε ο ποιητής Γιάννης Κοντός), ανακαλύπτουμε το μέτρο που δίνει ακόμα και σε μας που γεννηθήκαμε αρουραίοι, δηλαδή γνήσια παιδιά της πόλης, η Φύση. Ένα αλφαβητάρι για ένα βουνό που ξεσκεπάζει την μικροσκοπική μας φύση και μας φέρνει μπροστά στο θαύμα του καθενός: να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε αληθινά. Ένα βιβλίο ποίημα για έναν ποιητή –στη σειρά Μικρές Ιστορίες για τον κόσμο- τον κόσμο του Γιάννη που μου τον γνώρισε, τον μοιράστηκε μαζί μου και που «φεύγοντας» μου τον χάρισε. Επειδή τα πιο σημαντικά δωρίζονται».

[…] Πιστεύεις στα θαύματα; Εγώ πιστεύω στην ουτοπία. Ου-τόπος για μας. Στο Μεταξοχώρι έμαθα ν’ αγαπάω τη Φύση. Λίγο άμα ζήσεις κοντά της, τη θεωρείς μάνα σου, την μπερδεύεις με τη δική σου μικροσκοπική φύση. Αφού έτσι κι αλλιώς θα μας ξεχαρβαλώσει, θα μας διαλύσει ο χρόνος. Θα μας κατασπαράξει όλους, και τους μικρούς και τους μεγάλους. Δεν έχει πρόβα εδώ. Μπαίνεις, τα φώτα σε τυφλώνουν και αυτοσχεδιάζεις. Μια κι έξω. Άρα, αν δεν πρόλαβες ακόμα να ζήσεις, ξύπνα και κάν’ το. Ακόμα κι ένα δευτερόλεπτο πριν πεθάνεις. Αυτό είναι το δικό σου θαύμα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

«ΤΑ 13 ΡΟΛΟΓΙΑ» του James Thurber

Εικόνες: Daniel Egneus

Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου

Εισαγωγή: Νιλ Γκέιμαν

Κάτι που δεν έμοιαζε με τίποτα που ’χαν δει ποτέ

κατέβηκε πηδώντας τα σκαλιά και διέσχισε την αίθουσα.

«Τι ήταν αυτό;» είπε χλομιάζοντας ο Δούκας.

«Δεν ξέρω τι είναι», είπε ο Ακουστής, «μα είναι το μόνο που έγινε ποτέ».

Γράφει ο Νιλ Γκέιμαν, που προλογίζει την έκδοση: «Τα δεκατρία ρολόγια του Τζέιμς Θέρμπερ, είναι πιθανόν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Κι αν δεν είναι το καλύτερο, πάντως είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχαν γραφτεί πριν απ’ αυτό – κι απ’ όσο ξέρω, κι απ’ όσα γράφτηκαν μετά. Δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι ποίημα, ούτε παραβολή, μύθος, νουβέλα ή αστείο. Δεν ξέρω τι είναι Τα δεκατρία ρολόγια, αλλά ό,τι κι αν είναι, είναι το μόνο που έγινε… Στην νέα έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας, την εικονογράφηση έχει κάνει ο Ντάνιελ Εγκνέους. Είχα την τύχη να εικονογραφήσει ο Ντάνιελ κάποια από τα βιβλία μου – η δουλειά του είναι απλώς μαγική: κλασική και ανάλαφρη συγχρόνως, γεμάτη δύναμη και σκοτεινιά».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

Πηγή:

http://filmnoir.gr/2019/xmasbooks