CretaLive / Τα Παραμύθια του Σαββάτου / Ελένη Μπετεινάκη / 6 Ιουλίου 2019

Το καλοκαίρι συμβαίνουν τα πιο θαυμαστά πράγματα στη φύση. Όλα τα ζωντανά ψιθυρίζουν τις νύχτες σα να σιγοτραγουδούν στις Ώρες, στο Φεγγάρι και στην Αγάπη. Και τις μέρες ο ήλιος ολόχρυσος αλωνίζει σαν άρχοντας τον Ουρανό και χαρίζει χρώματα κι αρώματα που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Ούτε και τούτες τις ιστορίες θα τις ξεχάσετε, γιατί έχουν τη μαγεία των καλών παραμυθιών με συνταγές από εκείνες που πάντα πετυχαίνουν….

Ψίθυροι στην αμμουδιά, Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, εικ: Έφη Κοκκινάκη, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Καλοκαίρι σημαίνει φως, ήλιος, ζέστες μέρες και νύχτες, αστέρια, θάλασσά και καυτή άμμος. Σε αυτήν την άμμο την καυτή, όπως λέει κι ο ποιητής γράφεται μια ιστορία μαγική από την Εύη Τσιτιρίδου για φυτά και πλάσματα ζωντανά της θάλασσας και του αέρα που πραγματικά συγκινούν, μαθαίνουν και μας γεμίζουν συναισθήματα. Πόσα πολλά ξέρουμε για τα καβούρια, τα κρινάκια της θάλασσας, την Αλιώτιδα, τον αστερία, τις χελώνες, τους ασημόγλαρους και …τις ψυχές τους; Ελάχιστα οι περισσότεροι από μας. Τούτοι λοιπόν είναι οι ήρωες μιας ιστορίας πολύ καλοκαιρινής , άκρως οικολογικής και πολύ συναισθηματικής.

Η αλήθεια είναι πως όλα τα πλάσματα της φύσης δημιουργήθηκαν για να ζουν εκεί… Ο άνθρωπος είναι εκείνος που συχνά αν όχι πάντα τα καταστρέφει είτε από αμέλεια, είτε επίτηδες και είναι ο μοναδικός αίτιος στην καταστροφή της αλυσίδας της ζωής των και της κακοποίησης του περιβάλλοντος. Ακόμα και μια μικρή πράξη αγάπης στο ταίρι μας, προσφέροντας του ένα λουλούδι που θα το κόψουμε απερίσκεπτα από την «μάνα» του, μπορεί να φέρει μια μικρή καταστροφή.

Οι ήρωες της Εύας είναι αφανείς αλλά πολύ σπουδαίοι. Είναι γροθιά συνείδησης στο μυαλό μας για την απερισκεψία μας , κάθε χρόνο που ορδές χιλιάδων επισκεπτών κατακλύζουν τις αμμουδιές. Προσοχή λοιπόν, που πατάμε, που καθόμαστε, τι πετάμε γύρω μας, τι σεβόμαστε…

Ένα βιβλίο γεμάτο αλληλεγγύη, αγάπη και φιλία. Μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή αν όλα αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα μπορούσαν να μιλήσουν. Μια ιστορία που μας αποδεικνύει περίτρανα πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Πως συχνά η αντίληψή μας είναι λαθεμένη κρίνοντας μόνο την όψη των πραγμάτων. Σαν γνωρίσεις κάποιον σαν δεις την συμπεριφορά του στα δύσκολα, στα ανέλπιστα , μόνο τότε μπορείς να τον κρίνεις και να έχεις την ολοκληρωμένη εικόνα του.

Μια ιστορία θαλασσινή που σε βάζει στον πειρασμό να ψάξεις παραπέρα τα μικρά και συχνά αδιάφορα «πράγματα» που συναντάς δίπλα σου, στο διάβα σου και να τα προσέξεις.

Μια ιστορία που εκτός της μοναδικής σύλληψης, μαθαίνει σε όλους μας λέξεις άγνωστες , κίνδυνους που απειλούν το οικοσύστημα, και διάθεση για περαιτέρω εξερεύνηση.

Το βιβλίο της Εύας έχει μυρωδιά θάλασσας, νυχτερινού ουρανού, καλοκαιρινής αύρας. Έχει πολύ γαλάζιο κι ασημένιο, χρώματα που ξυπνούν έντονα συναισθήματα. Έχει μια γλύκα τούτη η ιστορία που σε κάνει να τα δεις όλα αλλιώς. Να σεβαστείς το χώμα που πατάς, να προσέξεις την επόμενη φορά που θα βρεθείς στη φύση τα μικρά και ανυπεράσπιστα θαύματά της.

Και φυσικά σαν το διαβάσετε θα παρασυρθείτε από τις ζωγραφιές της Έφης Κοκκινάκη. Λάτρεψα τον γλάρο και το «αυτί της θάλασσας». Όσο για το κρινάκι…κορώνα και στο δικό μας κεφάλι πια, η διατήρησή του!

Να το ψάξετε, να μαγευτείτε, να μάθετε πολλά για τα θαλασσινά, για τα μικρά, τα δήθεν ασήμαντα που κάνουν πάντα τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής μας, στην καθημερινότητα και στις αξίες που πρέπει να μας οδηγούν.

Είναι γεμάτο λοιπόν μαγεία και όμορφες δραστηριότητες τούτο το βιβλίο. Η γνώση πάει παρέα με την απόλαυση της Ανάγνωσης μιας και γνωρίζουμε πια πως το όνομα της Εύας Τσιτιρίδου είναι συνδεδεμένο με την ομορφιά, την ποίηση και τα πολύ δυνατά κείμενα.

Για παιδιά από 7 χρονών και για μεγάλους που αγαπούν τις καλές ιστορίες!

Για περισσότερες πληροφορίες: 

https://kaleidoscope.gr/el/logotexnia-gia-paidia/9789604711857-psithiroi-sthn-ammoudia-547.html

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι Νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

Πηγή:

https://www.cretalive.gr/ta-paramythia-toy-sabbatoy