Bookpress / 7+1 βιβλία για να γνωρίσουν τα παιδιά τον κόσμο της τέχνης / Ελευθερία Ράπτου / 21 Αυγούστου 2023

Ο Αϊνστάιν ήταν απολύτως πεπεισμένος πως πάντα οι σπουδαιότεροι επιστήμονες είναι συγχρόνως και καλλιτέχνες. Νεύτωνας, Γαλιλαίος, Ντα Βίντσι, ο ίδιος ο Αϊνστάιν και τόσοι άλλοι διάσημοι επιστήμονες έχουν καταργήσει αιώνες τώρα το ψευδοδίλημμα «επιστήμη ή τέχνη», καταδεικνύοντας ότι η σκέψη συμπορεύεται με τη φαντασία, η επινοητικότητα με το απροσδόκητο και εντέλει η έμπνευση αρδεύει από την τέχνη και την ευφυία, καθώς στην ουσία τίποτα δε μπορεί να διαχωρίσει τις επικράτειες του πνεύματος.

Κόντρα λοιπόν στις «καθ’ημάς» εδραιωμένες, κοινότοπες και ανέμπνευστες εκπαιδευτικές πολιτικές που συρρικνώνουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση προς όφελος των «θετικών» μαθημάτων, τα σύγχρονα εκπαιδευτικά πρωτόκολλα διεθνώς προάγουν τη σύμπλεξη των επιστημών και των τεχνών στο πλαίσιο της παραγωγικής, ολιστικής μάθησης. Δε χρειάζεται «να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό». Η τέχνη είναι για τα παιδιά σπουδαίο σχολείο. Είναι παρηγοριά και καταφυγή. Είναι η κινητήριος δύναμη της σκέψης και η εύφορη συνθήκη για την ανάπτυξη της φαντασίας και των συναισθημάτων.

Στις βιβλιοπροτάσεις που ακολουθούν η τέχνη σε διάφορες μορφές βρίσκεται στο επίκεντρο της περιπέτειας. Βιβλία με δυνατή πλοκή και με όχημα το καλλιτεχνικό διακύβευμα θα ταξιδέψουν τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες σε κόσμους και καταστάσεις με ένταση, ανατροπές, συναισθηματικό πλούτο και πάνω από όλα θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη δημιουργική έκφραση και να δοκιμάσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές ικανότητες και δυνατότητες.

[...]

Το αινιγματικό χαμόγελο της Λίζας

Τι κοινό έχουν ο Βερμέερ, ο Πικάσο, ο Γουόρχολ, η Κάλο, ο Μιρό, ο Πόλοκ και ο Ντα Βίντσι; Στην πρωτότυπη ιστορία της Χριστίνας Ανδρέου, Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο), η αγέλαστη πριγκίπισσα Λίζα, με το ανύπαρκτο χαμόγελο και την απίθανη συλλογή από πορτρέτα, είναι ο καημός του βασιλιά, πατέρα της. Ποιος ζωγράφος άραγε θα μπορούσε να την κάνει να γελάσει και να μνημειώσει ζωγραφικά το χαμόγελό της;

Η Ανδρέου επινοεί ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, βάζοντας επτά διάσημους ζωγράφους να διαγωνιστούν για το χαμόγελο της Λίζας.

Στο βιβλίο συνεκφέρονται με συνθετική πρωτοτυπία, ζητήματα τέχνης και ζωγραφικών τεχνοτροπιών, οι χαρακτήρες των ζωγράφων και η Μόνα Λίζα. Με ύφος ζωηρό, παιγνιώδες, σαν θεατρικό σενάριο, η συγγραφέας στήνει μια ιστορία που δε δεσμεύεται από χωροχρονικές ταξινομήσεις και με μεταμοντέρνα προσέγγιση πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος: Η τέχνη που κάνει τους αποδέκτες της να συγκινηθούν δεν γνωρίζει όρια και τεχνοτροπίες. Αρκεί όμως να μη στερείται ενσυναίσθησης και δομής. Η Μόνα Λίζα θα χαμογελάσει στο τέλος της περιπέτειας αμυδρά, ενώ οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, θα απολαύσουν μέχρι την τελευταία σελίδα το ασυνήθιστο ταξίδι στη ζωγραφική και στα αφηγηματικά δρώμενα.

Η εικονογράφηση της Μάριας Μπαχά ξεκλειδώνει το κείμενο και δομεί ακόμα ένα επίπεδο ανάγνωσης. Η χρήση της τέμπερας, της ακουαρέλας, των μελανιών, του σχεδίου εντείνουν τη θεατρικότητα που διαπνέει το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η έκδοση ολοκληρώνεται με παράρτημα στο οποίο παρουσιάζονται περιεκτικά οι επτά ζωγράφοι της ιστορίας.

Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για πρωτότυπες προσεγγίσεις της αισθητικής και θεατρικής αγωγής στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

[...]

Πηγή:

https://018.bookpress.gr/protaseis/15633-7-1-vivlia-gia-na-gnorisoun-ta-paidia-ton-kosmo-tis-texnis?fbclid=IwAR0T9lU37GTCIjxd12-g_WqHW8hlk7a4bvkXmcJxdfyIagUHTGRrnYBi5V8