Νότες Λογοτεχνίας / Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο για τη ζωή του Αϊνστάιν / Θεοδόσιος Π. Βαφειάδης / 7 Δεκεμβρίου 2019

«Μην σταματήσεις ποτέ ν’ αναρωτιέσαι. Η περιέργεια είναι το πρώτο βήμα για την έρευνα».

Άλμπερτ Αϊνστάιν

78358257_796557564106868_323997735934387

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το «Σε μια δέσμη φωτός» (Κείμενο: Jennifer Berne - Eικονογράφηση: Vladimir Radunsky)από τις «Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο», σε μετάφραση Ελένης Δουκάκη. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα, διαφωτιστική και απολαυστική εξιστόρηση της ζωής και των έργων του μεγάλου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879-1955), που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 2013.

Η Jennifer Berne και ο Vladimir Radunsky έφτιαξαν ένα βιβλίο που παρακολουθεί τη ζωή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, τα γεμάτα περιέργεια, γέλιο, επιστημονικές αναζητήσεις αλλά και τρυφερές προσωπικές στιγμές. Μια θαυμάσια έκδοση που φέρνει τα μικρά παιδιά κοντά με την προσωπικότητα και την κοσμοθεωρία ενός σημαντικού ανθρώπου και επιστήμονα, από τους πιο επιδραστικούς και χαρισματικούς του κόσμου. Αξίζει ιδιαίτερης προσοχής!

Ένα αγόρι κατηφορίζει ένα σκονισμένο δρόμο πάνω στο ποδήλατό του. Στο μυαλό του όμως, ταξιδεύει σε απίστευτες ταχύτητες, πάνω σε μια δέσμη από φως. Στο τόσο ιδιαίτερο αυτό μυαλό θα γεννηθούν μια μέρα κάποιες από τις πιο επαναστατικές ιδέες που συνέλαβε ποτέ ανθρώπου νους. Αυτό το αγόρι, που δεν μπορούσε να μείνει στιγμή αδιάφορο μπροστά στη θαυμαστή πολυπλοκότητα του κόσμου, έγινε με τα χρόνια ένας ενήλικας που φώτισε με τρόπο αποκαλυπτικό την εικόνα που είχαμε για το σύμπαν μας. 

onabeamoflight5.jpg
Μερικές φορές, όταν τον βασάνιζε ένα δύσκολο πρόβλημα, ο Άλμπερτ το άφηνε κατά μέρος κι έπιανε το βιολί του. Η μουσική του έδινε χαρά. Έλεγε πως τον βοηθούσε να σκέφτεται πιο καθαρά.

Πηγή:

https://theovaf.blogspot.com/2019/12/blog-post_7.html