Efsyn. gr / «Το χρώμα της απιστίας» / Χριστίνα Παπασταθοπούλου / 6 Δεκεμβρίου 2020

Εναν παραπλανητικό τίτλο για το νέο του βιβλίο «Το χρώμα της απιστίας» επέλεξε ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, καθώς το μυθιστόρημά του ουδεμία σχέση έχει με την ερωτική απιστία, αλλά με την εγκατάλειψη του ανθρώπου από το είδωλό του, όταν δεν συνταυτίζονται ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικά ή ακόμα και ερωτικά.

Ακόμα και στην αφιέρωση ο συγγραφέας επιλέγει να διαφοροποιηθεί, καθώς το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο «Καλειδοσκόπιο», το αφιερώνει «Στους αλλόφρονες, τους παρανοϊκούς, τους διαφορετικούς». Η έμπνευσή του προήλθε από τη δεκαετή έρευνά του στο Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο, όπου μέσω των αρχείων του, εξηγεί ο ίδιος, είχε την τύχη να γνωρίσει τις πολλαπλές πτυχές διαφόρων προσωπικοτήτων που έζησαν εκεί τα παλαιότερα χρόνια, όπως ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Γεράσιμος Βώκος, ο Νικόλαος Δραγούμης και πολλοί άλλοι.

Η επαφή του στο εργοθεραπευτικό τμήμα με τους καλλιτέχνες του ψυχιατρείου τού πρόσφερε πλήθος εμπειριών, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει μετά από χρόνια τη μυθοπλασία του με βάση τον ψυχικά διαταραγμένο ήρωά του Κωνσταντίνο, ο οποίος ζει μέσα από φαντασιώσεις τις ζωές των άλλων. Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος επιλέγει το φαντασιακό του ταξίδι να είναι στις παγωμένες στέπες της Ρωσίας, την εποχή του Ιβάν του Τρομερού, του Φιοντόρ Κωδωνοκρούστη, και ολοκληρώνεται με τη ζωή του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

«Αραγε το είδωλό μας αποτελεί πάντα το πιστό μας αντίγραφο; Μήπως υπάρχουν στιγμές που επαναστατεί με μορφασμούς και σκιρτήματα, κι εμείς απλώς πιστεύουμε πως είναι κάποιο σκέρτσο του καθρέφτη μας; Πόσες φορές κιοτέψαμε σαν το κοιτάξαμε στα μάτια και ρίξαμε το βλέμμα μας αλλού;» γράφει ο συγγραφέας.

Ο ήρωας του βιβλίου του, ο Κωνσταντίνος, συγγραφέας και αυτός επί χρόνια, έμαθε να βουτά την πένα του στο μελανοδοχείο των θεών και των δαιμόνων. Για όλους φαντάζει παρανοϊκός. Αυτός όμως αρνείται να κρίνει και να ερμηνεύσει τα συμβάντα της ζωής. Με ένα γερό μακροβούτι στα κατάβαθα της συνείδησής του, απολαμβάνει τον έρωτα, το πάθος, την περιπέτεια, τη γνώση και τα καμώματα της μοίρας. Μια νύχτα όμως απιστεί απέναντι στο είδωλό του και το εγκαταλείπει....

Ο πολυτάλαντος Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, ο οποίος είναι και θεατρικός συγγραφέας αλλά και παραμυθάς παιδικών βιβλίων, έχει ως κεντρικό άξονα στα έργα του την ανθρώπινη διαδρομή, τον φόβο του θανάτου, τη διαμάχη θεοκρατικής και αντιθεοκρατικής αντίληψης, τον χλευασμό της ψευδοηθικής και της υποκρισίας και την ομορφιά της διαφορετικότητας.

Αυτό διαφαίνεται και στην τριλογία του «Η καρδιά του δότη», «Πέθανα… αλλά σας βλέπω» «Το ανάθεμα». Εξαιρετική ήταν και η πορεία του παραμυθιού του -υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο- «Το ταξίδι του Φερεϋντούν», για τον Ιρανό μετανάστη Φερεϊντούν Φαριάντ, που του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλά σχολεία, δημόσια, ιδιωτικά, μεταναστών, μειονοτικά, Ρομά και δεύτερης ευκαιρίας, συνομιλώντας με 60.000 μαθητές για τη διαφορετικότητα, το μπούλινγκ και τη διαφορά δύναμης και εξουσίας.

Πηγή:

https://www.efsyn.gr/tehnes/ekdoseis-biblia/anoihto-biblio/272091_hroma-tis-apistias