ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ / Ο Ψαροντουφεκάς - Ελένη Σβορώνου / Αγγελίνα Παπαθανασίου / 22 Αυγούστου 2018

Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου για τον "Ψαροντουφεκά" της Ελένης Σβορώνου.

Το βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Σβορώνου «Ο ψαροντουφεκάς» κυκλοφορεί από τις εκδόσειςΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ  και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11+. Δεν είναι όμως μόνο για εφηβικό και νεανικό κοινό. Μπορεί να διαβαστεί και από ενήλικο κοινό. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Μαριλένας Μελισσηνού. Ένα βιβλίο που μυρίζει καλοκαίρι κι είναι δροσερό σαν την αύρα της θάλασσας. Η συγγραφέας εργάζεται στη WWF και φροντίζει κάθε φορά να μεταφέρει στους αναγνώστες της μηνύματα οικολογικά.

Ήρωας του βιβλίου της, ο δεκαεξάχρονος Άρης, ο οποίος περνάει τις καλοκαιρινές διακοπές του στο νησί, στο σπίτι των παππούδων του. Οι γονείς πάντα μένουν στην Αθήνα εξαιτίας της δουλειάς τους. Το μόνο χρονικό διάστημα που βρίσκονται όλοι μαζί στο νησί είναι για δυο-τρεις μέρες όταν έρχονται να πάρουν τον Άρη στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο ψαροντουφεκάς

Αγαπημένη ασχολία του Άρη, το βραδινό ψάρεμα συντροφιά με τον παππού του. Υπάρχει όμως κι ένα κορίτσι, η Μαριάννα που είναι ξεχωριστό για τον ήρωα μας.

Αυτό το καλοκαίρι ο Άρης δεν πήγε μόνος του στο νησί. Έχει και ένα ψαροντούφεκο, δώρο των δικών του. Του δίνεται η ευκαιρία να κάνει μια καλή ψαριά φέτος και να ανεβεί στα μάτια της παρέας του και φυσικά της Μαριάννας.

Να αναδύεσαι, λέει, από τη θάλασσα με το ψαροντούφεκο στο χέρι και ψάρια ακριβά, χιόνα και βάλε, και να τα μοσχοπουλάς. Τα κορίτσια να θαυμάζουν τη στολή σου, ιδίως η Μαριάννα, εκείνη που τραυλίζει λίγο και αποφεύγει να λέει πολλά. Με τα σγουρά μαλλιά και το τατουάζ Momento Mori στον αριστερό καρπό. Κι οι μανάδες ν’ ανοίγουν το πορτοφόλι και να πληρώνουν όσο όσο, να προλάβουν το καλό ψάρι. Και η Έρη να χαίρεται που φέρνεις εσύ το φρέσκο ψάρι στο σπίτι.

Ο ψαροντουφεκάς

Τι θα συμβεί όμως όταν θα έρθει αντιμέτωπος με το «θαλάσσιο πλάσμα» που περίμενε;

Πώς θα αντιδράσει όταν θα χάσει τον σύντροφό του στο ψάρεμα;

Το ‘χες καμάρι. Κανείς από την παρέα δεν σου παράβγαινε στο ψάρεμα. Από τα έξι κιόλας, καθόσουν δίπλα στον παππού σου που ψάρευε με το καλάμι…

Ένα μυθιστόρημα που μεταφέρει στους αναγνώστες του πολλά οικολογικά μηνύματα χωρίς διδακτισμό, χωρίς να κουνάει το δάκτυλο. Ένα βιβλίο για τη φιλία, την αγάπη, και την απώλεια.

Περίληψη: Ο Άρης στα δεκάξι του αποκτά το ψαροντούφεκο που χρόνια ονειρεύεται. Καταφτάνει στο νησί αρματωμένος, πολεμιστής σωστός, για να πετύχει τις καλές ψαριές. Και οι καλές ψαριές έρχονται, και γίνονται όλο και καλύτερες.
Να  που κάτι λείπει, όμως.
Η αναμέτρηση μ’ ένα θεριό της θάλασσας.
Μ’ ένα πλάσμα που θα κάνει τη μάχη ν’ αξίζει τον κόπο!
Με μιαν «άλογη τερατώδη δύναμη».
Και το πλάσμα δεν αργεί να εμφανιστεί.
Τα πλοκάμια του πολλά: οι φίλοι, ο έρωτας, ο αντίζηλος, οι γονείς, οι παππούδες, η οικογενειακή ιστορία, η απώλεια, η φύση, το νησί, η θάλασσα…
Το πλάσμα κι ο Άρης αναμετρώνται. Ποιος θα νικήσει και ποιος «θα φαγωθεί»;
Με το τέλος του καλοκαιριού, όλοι και όλα θα έχουν αλλάξει.
Κι ο νιος θα έχει γνωρίσει τον εαυτό του.

Bιογραφικό: Η Ελένη Σβορώνου (γεν. 1965) είναι συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για το έργο της «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας (κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσης για μεγάλα παιδιά», 2017) ενώ το βιβλίο της Σκληρό Καρύδι συμπεριλήφθηκε στα White Raven, διάκριση που απονέμεται από τη Διεθνή Παιδική Βιβλιοθήκη του Μονάχου σε βιβλία που αξίζουν διεθνούς προσοχής λόγω του θέματος και της λογοτεχνικής προσέγγισής τους. Βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων (Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα), του περιοδικού Διαβάζω (Στον αστερισμό των Διδύμων, Όλα για τη φανέλα και το Πάτημα του Έλληνα). Έχει λάβει δυο φορές Εύφημο Μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (για το Πάτημα του Έλληνα και για τον Ψαροντουφεκά). Συντονίζει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες και παιδιά (παλαιότερα στο ΕΚΕΒΙ, τώρα στον Ιανό), γράφει κριτική στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Αναγνώστης ενώ είναι για δεύτερη χρονιά μέλος της κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών βραβείων του ίδιου περιοδικού. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (2017) στην επιλογή βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας για το δανειστικό τμήμα της βιβλιοθήκης στο νέο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς (M.Sc. από το Πανεπιστήμιο του Birmingham), εργάζεται, από το 1994 στο WWF Ελλάς ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της εργασίας της σχεδιάζει παιδαγωγικό υλικό και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους για θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου και φύσης.

Η Σβορώνου Ελένη είναι φιλόλογος με ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχει συνεργαστεί για το Σκληρό καρύδι, τουςΣυνωμότες της Τσουγκράνας, και τον Ψαροντουφεκά

Τίτλος: Ο ψαροντουφεκάς

Συγγραφέας: Σβορώνου Ελένη

Eκδόσεις: Kαλειδοσκόπιο

ΙSBN: 9789604711055

Σελίδες: 96

Εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού

Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2016

Πηγή:

https://thematofylakes.gr/o-psarontoufekas-elenh-sborwnou/https://thematofylakes.gr/o-psarontoufekas-elenh-sborwnou/