ΕλCulture / «Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου» / Πέπη Νικολοπούλου / 14 Ιανουαρίου 2020

Ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο φιλοσοφικούς στοχασμούς.

Μια ξεχωριστή, πρωτότυπη και πολυεπίπεδη ιστορία, εμποτισμένη με χιούμορ και δημιουργική σκέψη που εξάπτει τη φαντασία

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν για την απραγία, τη φυγοπονία αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να το κάνουν ευφάνταστα και δημιουργικά όσο εδώ. Η ιστορία μας απλή αλλά οι χαρακτήρες της, τα σκηνικά της και οι λέξεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένα. Και εκεί βρίσκεται και η ομορφιά του βιβλίου «Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου».

Μια πόλη. Μια συνηθισμένη πόλη όπως όλες. Ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν καλός. Οι κάτοικοι συζητώντας μεταξύ τους συμφωνούσαν πως αυτό ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό για την εποχή. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αλλά… Ένας εκκωφαντικός, απόκοσμος θόρυβος θα τα άλλαζε όλα. Ένα Μεγάλο Στρογγυλό είχε πέσει -άγνωστο από πόσο ψηλά- ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Ο κίνδυνος εμπρός τους, αμετακίνητος, ασάλευτος. Όλοι περίμεναν άπραγοι και φοβισμένοι. Εξάλλου είχαν φωνάξει τα πιο δυνατά πλάσματα του κόσμου για να το διώξουν: τους Γίγαντες με τα μουστάκια, τους Χοντροκέφαλους που φτύνουν, τους Ανθρώπους της Αφάνειας, τους Εξαιρετικούς Μη Μου Άπτου.

Και ποιοι ήταν τάχα όλοι αυτοί; Πολλά δεν ξέρουμε αλλά οι φήμες πώς μπορούν να βοηθήσουν. Τα πουλιά της Ζωηρής μέρας χρόνια τώρα μεταφέρουν τις φήμες και δεν έχουμε παρά να τις πιστέψουμε.

Ένας μόνο, περίεργος προσπαθούσε να κατανοήσει. Ο κύριος Επιμένοντας. Έτσι ήταν το όνομά του. Δεν είχε φόβο. Μόνο περιέργεια για ότι συνέβαινε μπροστά στα μάτια του και διάθεση μεγάλη να καταλάβει. Να κατανοήσει γιατί είχε συμβεί αυτό το γεγονός και με μεγάλη επιμονή να βρει τη λύση του μυστηρίου και να το ξεφορτωθεί.

  

Ξεχωριστή, πρωτότυπη και πολυεπίπεδη ιστορία που εξάπτει τη φαντασία, είναι εμποτισμένη με χιούμορ και δημιουργική σκέψη. Σε κάθε σελίδα σκαρφίζεται αφορμές για κοινωνικό σχολιασμό, φιλοσοφικό στοχασμό πάνω στην ψυχολογία των μαζών και στον τρόπο αντίδρασης στα μεγάλα γεγονότα που καθορίζουν την πορεία του. Μέσα από εύστοχους συμβολισμούς και ευρήματα βγαλμένα από τον κόσμο των γιγάντων, των παραμυθιών και των μυθολογικών αφηγήσεων, ο Δημήτρης Μπασλάμ επινοεί μια ιστορία που κάθε επιμέρους κομμάτι της μπορεί αυτούσιο να αποτελέσει κεφάλαιο κοινωνιολογικής ανάλυσης. Στήνει ένα παραμύθι-κραυγή και παγίδα για την απραγία και τη δειλία, από το οποίο κανένας δεν μπορεί να αποδράσει.

Οι φήμες που τα Πουλιά της ζωηρής μέρας διατυμπανίζουν και μεταφέρουν από αυτί σε αυτί ανά τους αιώνες, σύμβολο από τη μια πλευρά των βαθιά ριζωμένων ηθών και παραδόσεων που άκριτα διαμορφώνουν γνώμες και απόψεις σε σημαντικά γεγονότα, εμπόδιο στην κριτική σκέψη και από την άλλη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, αρωγών των εξουσιαστικών δυνάμεων που κατευθύνουν τη συλλογική σκέψη «Κουβαλούν τις φήμες. Έρχονται για να τις διαδώσουν. Τις τραγουδούν. Οι άνθρωποι μαγεύονται όταν τις ακούν».

Οι 3 γίγαντες με τα μουστάκια που πέρα από το μπόι τους μοιάζουν ανίκανοι, οι Χοντροκέφαλοι που φτύνουν, αν και συγκεντρώνουν τη γνώση ολόκληρου του κόσμου παραμένουν στεγνοί από κρίση και πρωτοβουλία, οι Ελέφαντες των Λούις που αν και διαθέτουν δύναμη περιορίζονται στη χρήση της μόνο για το παιχνίδι και τα ακροβατικά, ενώ τα Καπέλα, αχ τα Καπέλα, γητευτές του πλήθους με την ξύλινη γλώσσα τους αδυνατούν να κάνουν πράξη τα λογια τους.

Χαρακτήρες που στέκονται με χιουμοριστικό μεν αλλά επικριτικό τρόπο ως σύμβολα κοινωνικών και πολιτικών ομάδων έρχονται θριαμβευτικά σε αυτό το βιβλίο θέτοντάς μας ένα καίριο ερώτημα: Ποιος είναι τελικά ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου; Ποιον πραγματικά χρειάζεται αυτός ο κόσμος; Ποιος είναι αυτός που όταν παραστεί ανάγκη και το κακό καραδοκεί, και πλάση φλέγεται και οι αξίες απειλούνται, θα σηκώσει τα μανίκια, θα πάρει το βάρος της ευθύνης και με τόλμη θα κάνει τη βαθιά τομή που απαιτεί η συνθήκη; Ποιός; Ο Από μηχανής Θεός βγαλμένος λες από αρχαία τραγωδία θα δώσει την απάντηση Χρησμό και όποιος καταλάβει κερδισμένος θα είναι: «Μείνατε όλοι άπραγοι. Όλοι εκτός από έναν. Ξέρεις ποιος είναι. Ξέρει τι είναι. Οι υπόλοιπο θα μείνετε όπως είστε. Άπραγοι, άβουλοι, φοβισμένοι. Ίσως για πάντα, ίσως όχι. Εξαρτάται από εσάς».

 

Οι εικόνες της Ντανιέλα Σταματιάδη με έντονες δόσεις σουρεαλισμού και γήινες αποχρώσεις συνθέτουν ένα ρετρό, εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ένα πολύτιμο βιβλίο για όλες τις ηλικίες. Μια φανταστική ιστορία για την αβουλία, τη φυγοπονία, τη γνώριμη σε όλους μας μετάθεση ευθυνών. Το κάθετο σχήμα του και η ποιότητα της έκδοσής του αξίζουν όλους τους επαίνους στις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο που με μεγάλη αγάπη φροντίζουν κάθε νέο τίτλο τους δίχως εκπτώσεις.

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ
Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Για παιδιά 7+

«Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Πηγή:

https://www.elculture.gr/blog/article/o-pio-dynatos-anthropos-tou-kosmou