Happy Learning Seeds / Διαβάσαμε και παίξαμε... "Σε μία δέσμη φωτός", Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν / 2 Οκτωβρίου 2019
Έτσι όταν είπαμε να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο το πρώτο που μου ζήτησε είναι να δει φωτογραφίες. Έψαξα και του έδειξα μερικές από διάφορους επιστήμονες και του είπα να βρει ποιος είναι ο Αϊνστάιν έχοντας δίπλα του το βιβλίο από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Τον εντόπισε φυσικά πολύ εύκολα μια και η απόδοση σε σκίτσο του Vladimir Radunsky είναι πολύ όμορφη και χαρακτηριστική.
Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο Άλμπερτ γενήθηκε 100 χρόνια πριν. Ο Άλμπερτ δεν μιλησε ούτε τον πρώτο χρόνο, ούτε το δεύτερο. Στον τρίτο έλεγε μόνο 2-3 λέξεις. Οι γονείς του κατάλαβαν πως είναι ένα διαφορετικό παιδί, αλλά τον αγαπούσαν τόσο. Στο σχολείο δεν τα πήγαινε και τόσο καλά. Οι δάσκαλοι είπαν στους γονείς του ότι δεν θα κατάφερνε τίποτα στη ζωή του.
Ένα δώρο από τον μπαμπά του, μια πυξίδα, ήταν ικανή να ξεκλειδώσει την περιέργεια του μικρού Άλμπερτ και να ξεκινήσει μια καταιγίδα ερωτήσεων μέσα στο κεφάλι του που του δώσαν την ώθηση για ταξίδια σε κόσμους μαγικούς.
Το βιβλίο είναι γραμμένο ακριβώς στα μέτρα των μικρών αναγνωστών, δίνοντάς τους τόση πληροφορία όση μπορουν αν επεξεργαστούν, και με τρόπο διασκεδαστικό ώστε να μένει εύκολα στα μικρά (και μεγάλα) μυαλουδάκια. Καταφέρνει να μιλήσει για τη "δουλειά" αυτού του μεγάλου επιστήμονα με απλά λόγια, ώστε να μπορούν καταλάβουν οι μικροί βιβλιοφάγοι το πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του στην επιστήμη.
Ιδιαίτερα οι μικρές λεπτομέρειες του χαρακτήρα του που παρουσιάζονται μέσα στην ιστορία, δίνουν μια εύθυμη νότα στην ιστορία και κάνουν τα παιδιά να νιώθουν πιο οικεία αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα.
- Μαμά δεν του άρεσε να φοράει παπούτσια...όπως και μένα!
- Του άρεσε το παγωτό!! Κι εμένα!!!
Η εικονογράφηση ακολουθεί το ίδιο ανάλαφρο και εύθυμο στυλ με το ύφος του κειμένου και δένει πολύ όμορφα σαν σύνολο.
Υπέροχο και το τέλος του βιβλίου που μας προσφέρει η συγγραφέας Jennifer Berne που με ένα θετικό μήνυμα παροτρύνει και δίνει έμπνευση στα παιδιά!Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το βιβλίο στην σελίδα των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο εδώ.
Και όπως πάντα οι ιδέες για δραστηριότητες πολλές:
- Συλλέγουμε περισσότερα στοιχεία για τη ζωή του (Παντρεύτηκε? Είχε παιδιά? Πήρε βραβεία? Πού ζούσε? κλπ)
- Στο χάρτη σημειώνουμε τα σημεία που έζησε και ταξίδεψε.
- Μαθαίνουμε παρέα! Δίνουμε στα παιδιά ένα μπλοκάκι και ένα στυλό (δεμένα μαζί για να μην χάνονται) να τα έχουν πάντα μέσα στην τσάντα τους, ώστε να σημειώνουν και εκείνα τις ερωτήσεις που τους δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας! Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο και έχετε βαρεθεί τα κλασικά παιχνίδια, ανοίξτε το μπλοκάκι, διαλέξτε μια ερώτηση και ψάξτε, πειραμματιστείτε, μάθετε παρέα!
- Κάντε παιχνίδι με τα μόρια και τα άτομα! Μια εύκολη δραστηριότητα που είχαμε όταν η Χριστιάννα μου ξεκινούσε Φυσική στο σχολείο της. Βρείτε την εδώ.
- Πείραμα 1: Νερό που ... μαγνητίζεται;
θα χρειαστείτε μια χτένα και μία βρύση με νερό.
Ανοίξτε τη βρύση να τρέχει λίγο νερό (όχι πολλή ροή γιατί το πείραμα δεν θα πετύχει) και χτενίστε τα μαλλιά σας μερικές φορές.
Στη συνέχεια πλησιάστε τη χτένα κοντά στο νερό που τρέχει; Τι παρατηρείτε?
Μοιάζει σαν να "έλκεται" το νερό από τη χτένα καθώς φαίνεται πως η ροή του "λύγίζει" προς αυτή!
Αλλάξτε τη ροή του νερού (πιο έντονη, ή ακόμα πιο χαμηλή) για να παρατηρήσετε πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το παραπάνω πείραμα.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η χτένα φορτίζεται ηλεκτρικά καθώς χτενίζουμε τα μαλλιά μας (στατικός ηλεκτρισμός) και γι αυτό "τραβάει" το νερό!
- Πείραμα 2: Ανάκλαση φωτός
Ένας μικρός καθρέπτης και το φως του ήλιου ή της λάμπας είναι αρκετό για να παίξετε. Παρατηρήστε τι γίνεται όταν ο καθρέπτης μπει στην πορεία του φωτός. Τι συμβαίνει;
Συμβουλή: Ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι, αν παίξετε με τη δέσμη του φωτός που περνάει ανάμεσα από τις κουρτίνες.
- Πείραμα 3: Διάθλαση φωτός
Ένα ποτήρι με νερό μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα καλαμάκι είναι αρκετό για να δούμε τι συμβαίνει όταν το φως περνάει μέσα από το νερό. Παρατηρήστε το καλαμάκι κοιτάζοντας από το πλάι του ποτηριού και από πάνω δίνοντας περισσότερη προσοχή στην επιφάνεια του νερού ακριβώς στο σημείο που είναι το καλαμάκι. Εκεί φαίνεται πιο καθαρά η παραμόρφωση της εικόνας, δηλαδή η διάθλαση του φωτός.
- Φτιάχνουμε τη δική μας πυξίδα!Χρειαζόμαστε
1 πιάτο με νερό
1 καρφίτσα
1 μικρό κομμάτι φελιζόλ (για να στερεώσουμε την καρφίτσα)
1 μαγνήτη
Τρίβουμε την καρφίτσα στον μαγνήτη και μετά την τοποθετούμε μαζί με το κομμάτι φελιζόλ μέσα στο νερό. Η καρφίτσα θα γυρίζει πάντα και θα δείχνει το Βορρά! Όπως και να γυρίσουμε το πιάτο πάντα η καρφίτσα θα γυρίζει προς το σωστό σημείο.
Μπορούμε για αντιδιαστολή να έχουμε άλλο ένα πιάτο με καρφίτσα και φελιζόλ, αλλά σε αυτή την εκδοχή να μην τρίψουμε την καρφίτσα στον μαγνήτη.
Παρατηρούμε και συγκρίνουμε!
Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές εκδοχές αυτού του πειράματος/κατασκευής. Σας παραθέτω εδώ μια από αυτές.
Από ό,τι βλέπω η συγγραφέας Jennifer Berne έχει γράψει ένα ακόμα πολύ ωραίο βιβλίο για τη ζωή του Κουστώ και ας ελπίσουμε πως οι εκδόσεις θα το "τσιμπήσουν" και αυτό!
Σας φιλώ γλυκά!
Πηγή:
In Same Category
- Ο Αναγνώστης / Για ένα ποδήλατο / Εύη Γερασίμου-Καλλιγά / Οκτώβριος 2024
- Σκεπτικό βράβευσης White Ravens 2024 (αγγλικά) / Το κοτσύφι
- Διάστιχο / Ελένη Γεωργοστάθη: «Φίλοι δεμένοι με κλωστή» / Κατερίνα Ζαμαρία / 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Αναγνώστης / Μικρά κριτικά εικονογραφημένα… με δυο λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Σεπτεμβριος 2024
- efsyn.gr / «Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη / Μαρία Μυστακίδου / 3 Μαρτίου 2024