18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Από το 1997 και κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο στις 18 Μαΐου, ως μια αφορμή ευαισθητοποίησης γύρω από το πόσο σημαντικά είναι τα μουσεία στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών της.
Tο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ορίζει κάθε φορά ένα θέμα, έτσι ώστε οι χώρες που συμμετέχουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις που μπορεί να διαρκούν μια ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο, μια εβδομάδα ή ακόμα και έναν μήνα.
Το φετινό θέμα είναι «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) + Κοινωνική Αλλαγή». Φέρνοντας κοντά την παραδοσιακή αποστολή της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με την δημιουργικότητα που απαιτείται ώστε τα μουσεία να ανανεώνουν και να αναπτύξουν το κοινό τους, η επιστήμη της μουσειολογίας και τα ίδια τα μουσεία εξελίσσονται.
Και είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι η παρουσία και οι δράσεις τους μπορούν να μεταμορφώσουν την κοινωνία δημιουργικά, με δυναμισμό, διέξοδο και προοπτική.
Μουσεία και Μουσειολογία στις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μοιράζονται το αισιόδοξο αυτό όραμα και συμμετέχουν ενεργά στη διεθνή επιστημονική προσπάθεια που επιχειρεί να συνταιριάξει δυναμικές θεωρίες γύρω από το τι είναι τα μουσεία σήμερα, ποιος είναι ο διεθνής τους χαρακτήρας και πώς ισορροπεί με τον εθνικό, ποια είναι η θετική επιρροή που μπορούν να έχουν στην κοινωνία.
Με μια σειρά από επιμελημένες επιστημονικές εκδόσεις γύρω από την επιστήμη της Μουσειολογίας, βιβλία για παιδιά, για τη σχολική τάξη και για την οικογένεια αλλά και με τα Τετράδια Μουσειολογίας, το πρώτο έντυπο περιοδικό μουσειολογίας στην Ελλάδα, οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο συμμετέχουν με πρόταση στον επιστημονικό διάλογο γύρω από τον σημερινό πολύπλοκο και σύνθετο χαρακτήρα των μουσείων και των δράσεων που αναλαμβάνουν, με στόχο να προσφέρουν στην κοινότητα και στην κοινωνική αλλαγή.
Προτεινόμενα Βιβλία
ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ
Μια πρόταση γνωριμίας με τον κόσμο των μουσείων και, παράλληλα, ένα εξαιρετικά πρωτότυπο παιδικό βιβλίο, στηριγμένο σε διαλόγους, το οποίο υπογράφει η Θεσσαλονικιά Μουσειολόγος και εκπαιδευτικός Έλσα Μυρογιάννη
ΑΜΦΙΠΟΛΗ Μια πόλη της αρχαιότητας
Ένα εκπαιδευτικό πακέτο που απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, που θα θελήσουν -μαζί με τους γονείς ή τουςδασκάλους τους- να περιηγηθούν αυτή την πόλη της αρχαιότητας, επειδή πιστεύουμε σε μια στενότερη σχέση της τέχνης και του πολιτισμού με την εκπαιδευτική πράξη.
ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Μια διεπιστημονική προσέγγιση για το πώς μιλάμε σε παιδιά για το παρελθόν μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαιολόγους, ανθρωπολόγους, μουσειολόγους και ψυχολόγους από διάφορες χώρες.
ΕΘΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ: ιστορία και προοπτικές
Το βιβλίο εξετάζει τη δημιουργία και την εξέλιξη των εθνικών μουσείων σε χώρες της νότιας Ευρώπης με στόχο αφενός να χαρτογραφήσει το τοπίο και αφετέρου να διερευνήσει το είδος των αφηγήσεων και των πολιτιστικών αξιών που δημιουργούν και διαδίδουν τα μουσεία αυτά.
Τα Τετράδια Μουσειολογίας (ISSN 1790-0980) είναι το πρώτο έντυπο περιοδικό μουσειολογίας στην Ελλάδα. Εκδίδεται με την επιστημονική επιμέλεια ομάδας μουσειολόγων, τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και καλύπτει ένα σημαντικό κενό στο χώρο των μουσειολογικών περιοδικών εντύπων στη χώρα μας. Κυκλοφορούν και σε ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ.