In: PRESS

Έγραψαν για ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ...

Στην ATHENS VOICE

Μεγάλες αγάπες ενώθηκαν σ’ ένα μικρό βιβλίο-σκέτο μπιζουδάκι για παιδιά. Η Μάρω Κατσίκα, που υπογράφει τα κείμενα και την εικονογράφηση, είναι αρχιτέκτονας και λατρεύει την ποίηση. Το ποίημα του Μιχαήλ Λέρμοντοφ «Το πανί» φυσάει έμπνευση στα πανιά του καραβιού κι αυτό ταξιδεύει σε θάλασσες και ουρανούς σχεδιασμένους με χρώματα και σχέδια που παραπέμπουν στη ρώσικη πρωτοπορία του 20ού αιώνα. Θα μπορούσε διαφορετικά να το λένε και «Το καραβάκι που ταξίδεψε στην ποίηση της γεωμετρίας».

 

O Απόστολος Πάππος στην Elniplex

«Όμορφο κείμενο, σε βραχεία φόρμα σε καλαίσθητη έκδοση τσέπης από το Καλειδοσκόπιο. Με εντυπωσίασε η εικονογράφηση καθώς πέρα από τις πολύ ιδιαίτερες χρωματικές αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου, του πράσινου και άλλων χρωμάτων, όλη σχεδόν η εικονογράφηση βασίζεται σε γεωμετρικά σχήματα, συνηθισμένα (κύκλοι, τρίγωνα, τετράγωνα, ημικύκλια, παραλληλόγραμμα) ή πιο φράκταλ μορφές. Θαρρείς μια εικονογράφηση που την ίδια στιγμή μοιάζει εμπνευσμένη από χέρι ενήλικα μπορεί να την τολμήσει και ένα παιδί. Πολύ ωραία και σα σκέψη και σαν εκτέλεση (μιλώ αισθητικά πάντα και όχι εικαστικά).» Περιισσότερα ΕΔΩ

 

Η Μαρίζα Ντεκάστρο στον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Τα παιδικά βιβλία ανεβάζουν ψηλά τον πήχη;

Ναι, όταν συνδυάζουν την ποίηση και τη ζωγραφική! Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει ως την άκρη του κόσμου ταξίδεψε με στίχους ποιητών, του Μανώλη Αναγνωστάκη (1945) και του Μιχαήλ Λέρμοντοβ (18320, δανείστηκε ιδέες από φιλολογικές μελέτες σαν αυτή της Βαρβάρας Στεπάνοβα (1919), περιπλανήθηκε παρέα τους στα παλιά χρόνια όταν έζησαν και δημιούργησαν. Γύρισε τον κόσμο, τον είδε από ψηλά βούτηξε στα βαθιά, έφτασε σε λιμάνια, αλλά ανικανοποίητο συνέχισε το ταξίδι του. Τα ταξίδια γνωριμίας δεν τελειώνουν ποτέ! Η Μάρω Κατσίκα, αρχιτέκτονας και τώρα συγγραφέας, εμπνεύστηκε από καλλιτέχνες που ήταν κοντά στην αρχιτεκτονική, τους ζωγράφους του κινήματος της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα- Ρότσενκο, Τάτλιν, Μάλεβιτς, Ποπόβα…