Δράσεις και διακρίσεις

Βραβευμένα βιβλία, ξεχωριστές στιγμές

Πολλά από τα βιβλία μας έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων: Στο Πάρκο με τα Ζώα της LOCUS ATHENS, σε κείμενα της Άλκηστης Χαλικιά, Καθημερινές ιστορίες για τα καράβια του Βασίλη Κρεμμυδά, Κόκκινη κλωστή δεμένη… Το παραμύθι των υφασμάτων της Παρής Καλαμαρά, Στο σχολείο με χαρτί και καλαμάρι του Θάνου Μαρκόπουλου... Είναι πολλές επίσης οι στιγμές στη δραστηριότητα των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο που ξεχωρίζουν.

Βραβευμένα βιβλία, ξεχωριστές στιγμές

Πολλά βιβλία μας έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων, πολλές στιγμές από την πρόσφατη και παλαιότερη δραστηριότητα των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο ξεχωρίζουν.

 

Βραβευμένα βιβλία γνώσεων

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων έχει απονεμηθεί στα βιβλία μας:

Στο Πάρκο με τα Ζώα της LOCUS ATHENS, σε κείμενα της Άλκηστης Χαλικιά (Δεκέμβριος 2011), Καθημερινές ιστορίες για τα καράβια του Βασίλη Κρεμμυδά (Νοέμβριος 2007), Κόκκινη κλωστή δεμένη… Το παραμύθι των υφασμάτων της Παρής Καλαμαρά (Νοέμβριος 2003) και Στο σχολείο με χαρτί και καλαμάρι του Θάνου Μαρκόπουλου (Νοέμβριος 2000).

Δράσεις που ξεχωρίζουν

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις στιγμές από την πρόσφατη και παλαιότερη δραστηριότητα των Εκδόσεων Καλειδοσκόπιο που ξεχωρίζουν, είναι:

•    Ο σχεδιασμός του προγράμματος ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων, την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και τη ΜΚΟ ΠΥΡΝΑ (Ιανουάριος 2012).

•    Η ηλεκτρονική έκδοση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εικονογραφημένων βιβλίων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, για παιδιά με προβλήματα ακοής. (Ιούνιος 2012).

•    Η ανάθεση στις εκδόσεις μας και σε ομάδα συνεργατών μας εκπαιδευτικών της συγγραφής του σχολικού βιβλίου Περιβαλλοντικής Αγωγής για τη Β΄ Δημοτικού από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Οκτώβριος 2003).

•    Ο σχεδιασμός και η έκδοση αναμνηστικού λευκώματος για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007), κατόπιν σχετικής ανάθεσης από το Γραφείο της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

•    Η έκδοση του εκπαιδευτικού πακέτου Μεσόγειος Θάλασσα–Πηγή Ζωής (στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα αραβικά και τα εβραϊκά) σε συνεργασία με το Μεσογειακό Σύνδεσμο για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Νοέμβριος 2002). Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος.

•    Ο σχεδιασμός και η παραγωγή CD-Rom για την Ιστορία και την Αρχαιολογία της Κύπρου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη. Ο ψηφιακός αυτός δίσκος τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Τομέα Εκπαίδευσης στον 6ο Ελληνικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας Möbius (2007).

•    Η αποστολή εκπαιδευτικού υλικού (Ένα κουτί γεμάτο νερό, Έδαφος, ένας ολόκληρος κόσμος και Το κουτί της γραφής) σε 600 δυσπρόσιτα σχολεία της Μακεδονίας και της Θράκης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Επίσης, την υποστήριξη ακριτικών και δυσπρόσιτων σχολείων με την απoστολή βιβλίων και εκπαιδευτικών προτάσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Αιγαίου, το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

•    Η δωρεάν διάθεση του βιβλίου Ο Ευτύχης και το ουράνιο τόξο με θέμα την παιδική λευχαιμία, σε όλα τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών κλινικών Ελλάδας και Κύπρου.

•     Η έκδοση βιβλίου για το ΕΥΡΩ, με ανάθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, για όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

•    Η οργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων για καθηγητές Περιβαλλοντικής Αγωγής, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αθηνών, Χανίων, Άρτας, Κιλκίς, Λάρισας και Κέρκυρας.

•    Η οργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων για Νηπιαγωγούς, σε συνεργασία με το Παράρτημα της Ο.Μ.Ε.Ρ. (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής) στην Αθήνα (πιο πρόσφατη τον Φεβρουάριο του 2010, με θέμα Χρώματα που ενώνουν: Ο πλούτος της διαφορετικότητας στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία).

•    Η παρουσίαση νέων μεθόδων διδασκαλίας της γραφής, με άξονα το πολύτεχνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το κουτί της γραφής – Πάνω σε τι και με τι σε εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

•    Η εκστρατεία προληπτικής οδοντιατρικής, σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

•    Η διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την έκδοση εντύπων για το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανοικτές Θύρες».

•    Ο σχεδιασμός και η έκδοση εκπαιδευτικού πακέτου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο (Στα βήματά του…), σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και διανεμήθηκε σε όλα τα δημόσια Δημοτικά σχολεία της Ελλάδας (2006 και 2008).

•    Η έκδοση αναμνηστικού τόμου με τους επιμνημόσυνους λόγους 70 χρόνων για τον Ελευθ. Βενιζέλο (2007), όπως και βιβλίου για τη Β/βάθμια εκπαίδευση με τίτλο Στα χρόνια του Βενιζέλου – Εσωτερική και εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Εκπαίδευση, Πολιτισμός (2010), σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

•    Ο σχεδιασμός και η έκδοση, σε συνεργασία με τη ΙΗ΄ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, του εκπαιδευτικού πακέτου Αμφίπολη, μια πόλη της αρχαιότητας.

•    Ο σχεδιασμός και η έκδοση εκπαιδευτικού υλικού για λογαριασμό της εταιρείας Microsoft Ελλάδας (με πιο πρόσφατο το βιβλίο και DVD με τίτλο 101 ιδέες για πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς).