Τάξη στο χάος, στο Τελλόγλειο

ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη
Όταν η τέχνη γίνεται ζωή
Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 19:00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Κυριάκου Κατζουράκη, ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ.

ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη

Όταν η τέχνη γίνεται ζωή

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 19:00
στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη
παρουσιάζουμε το βιβλίο του Κυριάκου Κατζουράκη,

ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Είσοδος ελεύθερη.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Λαϊνά
Εισαγωγικά κείμενα: Πέπη Ρηγοπούλου, Μάνος Στεφανίδης
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμοί:

Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, Γιάννης Φωκάς

Ομιλίες:

Δημήτρης Ναζίρης,

«Το Βιβλίο σε σχέση με το Θέατρο»

Δημήτρης Ζουρούδης,

«Το Βιβλίο σε σχέση με τη Ζωγραφική»

Κυριάκος Κατζουράκης 

Ανάμεσα στην τέχνη που όταν γίνεται ζωή είναι πιο πολύ τέχνη και στη ζωή που γίνεται μέσα από τον πόνο τέχνη.

Τάξη στο χάος, στο ΤελλόγλειοΔεν είναι η πρώτη φορά που o Κυριάκος Κατζουράκης προσφεύγει στη γραφή αντί της ζωγραφικής για να ψηλαφίσει τα του εαυτού του και τα της εποχής μας, ασφαλώς όμως είναι η πιο επίσημη και η πιο διεξοδική.

Στο βιβλίο του «Τάξη στο χάος», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, άλλοτε εξιστορεί, επιμένοντας στη σχέση του εσωτερικού βίου με τα εξωτερικά γεγονότα, την πολιτική και τις συνέπειές της, άλλοτε ανατρέχει σε άλλα κείμενα για να στηριχτεί κι άλλοτε αφήνεται αναρχικό και απρόβλεπτο, ισορροπώντας ανάμεσα στην πρόζα και τον στίχο.

Η ανάγνωση του βιβλίου παρομοιάζεται με την σπάνια εμπειρία ενός επισκέπτη που βρίσκεται καλοδεχούμενος στο μυστικό ατελιέ ενός ζωγράφου. Ο Κατζουράκης τον προσκαλεί με γενναιοφροσύνη, ξεναγώντας τον στο χρονικό μιας εποχής που δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το άνυσμά της.

Το κείμενό του είναι αυτοαναφορικό και βαθιά αποκαλυπτικό. Ο συγγραφέας γράφει περισσότερο για τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές του παρά για τις δυνατότητες και τις –αναμφισβήτητες – επιτυχίες του. Εξάλλου ο Κατζουράκης ανήκει στους καλλιτέχνες που επιμένουν έπειτα από πολλές ματαιώσεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τέχνη αν δεν πιστεύεις ότι μία πινελιά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο…

Την επιμέλεια του βιβλίου «Τάξη στο χάος» είχε η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά, και τα δύο εισαγωγικά κείμενα είναι της Πέπης Ρηγοπούλου, (Πώς να μιλήσεις για τη σύγχρονη ελληνικότητα σε μια χώρα που «Πωλείται»;) και του Μάνου Στεφανίδη, (Ένας ζωγράφος ερμηνεύει τον εαυτό του ερμηνεύοντας τον κόσμο).

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για την παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Κατζουράκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη

Για την αναδρομική έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη στο Μουσείο Μπενάκη (έως τις 28 Ιουλίου 2013)