Μαριλένα Μελισσηνού

Η Μαριλένα Μελισσηνού γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και σπούδασε Fine Αrts στο University for the Creative Arts of Canterbury και στο University of the Arts London όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2010. Ενώ ζει και εργάζεται στο Λονδίνο πηγαινοέρχεται στην Αθήνα διατηρώντας έτσι τους δεσμούς με την πόλη της.
Η ζωγραφική και ψηφιακή δουλειά της Μαριλένας είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στην Φιλοσοφία των Αναμνήσεων. Τα πορτρέτα της είναι ένας διάλογος μεταξύ της μνήμης και της ζωγραφικής, μορφές προγόνων και οικογένειας που έχουν χαραχτεί ζωντανά στην μνήμη κάποιου μέσα από τις οικογενειακές φωτογραφίες. Πρόσωπα που ενώ δίνουν την αίσθηση «του γνωστού και του οικείου», μπορεί να μην τα έχεις συναντήσει ποτέ.
Μπορεί τελικά η ζωγραφική να μας κάνει να συσχετιστούμε μαζί της, να μας δημιουργήσει μνήμες, να μας ξυπνήσει συναισθήματα και να μας επηρεάσει τόσο βαθιά που θα μας διαμορφώσει ως άτομα; Μπορεί να οικειοποιηθεί την ικανότητα της οικογένειας να μας δημιουργεί συλλογικές σταθερές και δεδομένα, τα οποία μας καθορίζουν και συνεχίζουν να επενεργούν πάνω μας ακόμα κι όταν η φυσική τους παρουσία λείπει; Αρκεί απλά να το ανακαλύψουμε. Ως τότε, ας αφεθούμε στο
αίσθημα της ικανοποίησης και πληρότητας που η ζωγραφική έχει την ικανότητα να μας προσφέρει, όπως χαρακτηριστικά λέει και η ίδια.
Το βιβλίο Το Δικό τους ταξίδι είναι η πρώτη εικονογραφική της δουλειά, το οποίο θεώρησε άκρως ενδιαφέρον και εποικοδομητικό, καθώς συνέβαλε σημαντικά στην υποστήριξη του θεωρητικού υπόβαθρου των σπουδών της, επικύρωσε τη βαθιά της πεποίθηση σύμφωνα με την οποία η εικονογράφηση ενισχύει τον λόγο.