Η συνέντευξη του Γιώργου Χρόνη στον Γιώργο Κιούση και την Press Publica
"Διάπλους" στην ελληνική ωκεανογραφική έρευνα...
συνέντευξη στον Γιώργο Κιούση
Ένα αφηγηματικό , βιωματικό ταξίδι στην ελληνική θεσμική ωκεανογραφική έρευνα.Μία έρευνα που ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 70’ από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών στις υπόγειες εγκαταστάσεις του κέντρου διασκέδασης Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο με την συμμετοχή μιας ομάδας 8-10 πτυχιούχων φυσικών , φυσιογνωστών ,γεωπόνων και χημικών και φθάνει στην πρώτη δεκαετία του 21 αιώνα με την δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της θαλάσσιας επιστήμης στην Μεσόγειο.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξηστον Γιώργο Κιούση ο Κύριος Χρόνης ξεχωρίσαμε τα παρακάτω κομμάτια:
"Το να επιχειρείς την ιστορική αφήγηση μιας περιόδου στην οποία έζησες, συμμετείχες η ακόμα και καθόρισες κατά κάποιο τρόπο, την πορεία μιας σειράς γεγονότων που την σημάδεψαν είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ δύσκολο έργο. Είναι δύσκολο γιατί ο παράγοντας « υποκειμενικότητα» δύσκολα φιλτράρεται από τον ίδιο τον συγγραφέα-αφηγητή. Ωστόσο με τις διάφορες ποικίλες και εκτεταμένες αναφορές και έρευνες που συνοδεύουν το κείμενο ( συνεντεύξεις συναδέλφων η πρωταγωνιστών σε περιστατικά , πρακτικά διοικητικών συμβουλίων επίσημα έγγραφα ακόμα και σε στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο προσωπικό μου ημερολόγιο το οποίο ευτυχώς είχα την από νωρίς την έμπνευση να κρατήσω πιστεύω ότι δημιουργείται μια στέρεη βάση αξιοπιστίας για την εγκυρότητα αυτής της αφηγηματικής ιστορικής αναδρομής".
"Η χώρα μας «κολυμπάει» στην θάλασσα. Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με 16000 Km μήκος ακτογραμμής. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζεις τον θαλάσσιο χώρο σου? Το αρχιπέλαγος διασχίζεται καθημερινά σε ένα απίθανο traffing από εκατοντάδες εμπορικά ,φορτηγά και επιβατικά πλοία. Οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας βρίσκονται στον παράκτιο χώρο. Στον ίδιο χώρο αναπτύσσεται και η υποτιθέμενη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η υγεία των θαλασσών και των ακτών εναπόκειται στην ωκεανογραφική έρευνα. Το να έχεις καταγράψει την υφαλοκρηπίδα και τον βυθό των θαλασσών μαζί με το οικοσύστημά τους είναι θέμα εθνικό. Μέσα από το ευρύ πεδίο της ωκεανογραφίας συναντώνται όλες οι επιστημονικές ειδικότητες , από τον κλάδο της ιατρικής και φαρμακευτικής μέχρι αυτό των μαθηματικών της χημεία της βιολογία της φυσικής και της γεωλογίας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ωκεανογραφία είναι μια «ευρύχωρη» επιστήμη".
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ!
In Same Category
- Ο Αναγνώστης / Για ένα ποδήλατο / Εύη Γερασίμου-Καλλιγά / Οκτώβριος 2024
- Σκεπτικό βράβευσης White Ravens 2024 (αγγλικά) / Το κοτσύφι
- Διάστιχο / Ελένη Γεωργοστάθη: «Φίλοι δεμένοι με κλωστή» / Κατερίνα Ζαμαρία / 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Ο Αναγνώστης / Μικρά κριτικά εικονογραφημένα… με δυο λόγια / Μαρίζα Ντεκάστρο / Σεπτεμβριος 2024
- efsyn.gr / «Μια φωλιά για μένα» της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη / Μαρία Μυστακίδου / 3 Μαρτίου 2024