In: Νέα

Αποδημητικά πουλιά και εναέριος χώρος Μεσογείου

Φτάνουν όλα τα αποδημητικά πουλιά στον προορισμό τους; 

 

Χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τις περιοχές που θα περάσουν το χειμώνα στην Αφρική. Τα μεταναστευτικά πουλιά αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο.

Όποια τα καταφέρουν! Πυροβολημένα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International.

 

 

Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.

Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και την Κύπρο πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Σύρια και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο, μάλιστα, θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο! Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο. Η Μάλτα παρόλο που δεν μπήκε στο top 10, με 108.000 πουλιά να θανατώνονται κατά μέσο όρο παράνομα κάθε χρόνο, έχει το δυσάρεστο προνόμιο να είναι αυτή η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πουλιών που θανατώνονται παράνομα ανά τ. χλμ.

 

Μόλις ζεστάνει ο καιρός, ο πελαργός επιστρέφει από την Αφρική, όπου πέρασε τον χειμώνα. Πάνω σε μια καπνοδόχο ή σε κολόνες της ΔΕΗ κατασκευάζει με κλαδιά μια πελώρια φωλιά, όπου θα υποδεχτεί τα μικρά του...

 

Η κατασκευή της φωλιάς, όπου θα εγκαταστήσει κάθε νοικοκύρης την οικογένειά του, είναι μια σοβαρή εργασία που απαιτεί υπομονή και επιδεξιότητα...

Απόσπασμα από το βιβλίο μας Τα σπίτια των ζώων

 

Η προστασία της φύσης πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.