Διαβάζεται και ...υποβρυχίως!

coastal fishes card
Καταγράψτε τα ψάρια που κολυμπούν δίπλα σας
Το βιβλίο του Κώστα Ντούνα και της Γιολάντας Κουλούρη, Τα παράκτια Μεσογειακά ψάρια περιλαμβάνει μια αδιάβροχη καρτέλα αναγνώρισης των ψαριών που κολυμπούν δίπλα σας και σας προτείνει να συμμετέχετε στην επιστημονική καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών που ζουν στη Μεσόγειο.

 

Προκαλεί σε εξερευνήσεις

Το βιβλίο Τα παράκτια Μεσογειακά Ψάρια κυκλοφορεί μαζί με τον αδιάβροχο οδηγό αναγνώρισης των Μεσογειακών ψαριών που κολυμπούν κοντά στις ακτές και προτείνει μια υποβρύχια έρευνα πεδίου, σε συνδυασμό με την ξεγνοιασιά και την ηρεμία που προσφέρει το κολύμπι.

Δημιουργοί του βιβλίου είναι οι βιολόγοι Κώστας Ντούνας και Γιολάντα Κουλούρη, ερευνητές στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής (ΙΘΑΒΙΓ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), οι οποίοι εστιάζουν με τη δουλειά τους στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στη διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πληροφόρηση και ψυχαγωγία

Το βιβλίο και η κάρτα συνθέτουν μια καινοτόμο μέθοδο πληροφόρησης, εκμάθησης και ψυχαγωγίας. Στις σελίδες του βιβλίου κάθε ένα από τα είδη ψαριών περιγράφεται αναλυτικά, με την επιστημονική του ονομασία και την αντίστοιχη κοινή του ονομασία (στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, τουρκικά, γερμανικά και ρωσικά), με αναλυτικά διαγράμματα για τη βαθυμετρική και γεωγραφική κατανομή των ειδών,  τους βιοτόπους που προτιμά και άλλες σχετικές επιστημονικές πληροφορίες.

Η κάρτα BioWatch περιλαμβάνει τις πρωτότυπες εικόνες 40 ψαριών της Μεσογείου, την επιστημονική τους ονομασία και την κοινή ονομασία τους σε τέσσερις γλώσσες, πληροφορίες για το μέγεθός τους, αλλά και επισημάνσεις για την επικινδυνότητα ορισμένων από αυτά.

Μετά τη βουτιά σας, ανατρέχοντας στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, το Ημερολόγιο Καταγραφής σας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχετε στην έρευνα για την καταγραφή και παρακολούθηση των πληθυσμών των παράκτιων ειδών ψαριών που ζουν στη Μεσόγειο. Εκεί θα συμπληρώσετε την «ταυτότητα» της κάθε βουτιάς (ημερομηνία, ώρα, θέση, κλπ), τα ψάρια που συναντήσατε, τις εκτιμήσεις σχετικά με την αφθονία τους, κλπ. Αργότερα, μπορείτε να καταχωρίσετε τα δεδομένα σας στην ιστοσελίδα www.bio-watch.com και να δημιουργήσετε εκεί το προσωπικό σας αρχείο, εμπλουτισμένο με χάρτες παρουσίασης της κατανομής των ειδών που έχετε συναντήσει στις εξερευνήσεις σας. 

Δείτε περισσότερα για το βιβλίο

Συντονιστείτε στο facebook

Γνωρίστε τους συγγραφείς