Παιχνίδια και χειροτεχνίες

Κατασκευή με την κάμπια του Eric Carle
Με αφορμή το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη»
Δάσκαλοι και γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο εμπνέονται από το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» και πειραματίζονται με παιχνίδια, κατασκευές, κινητικές δράσεις αλλά και ...μαθηματικά προβλήματα, τα οποία τα παιδιά απολαμβάνουν. 

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, του Eric Carle

Με αφορμή το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη»

Δάσκαλοι και γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο εμπνέονται από το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» και πειραματίζονται με παιχνίδια, κατασκευές, κινητικές δράσεις αλλά και ...μαθηματικά προβλήματα, τα οποία τα παιδιά απολαμβάνουν.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του Eric Carle μπορείτε να βρείτε ιδέες δημιουργικής απασχόλησης και έξυπνους τρόπους να αξιοποιηθούν τα βιβλία στην εκπαιδευτική διαδικασία, όχι μόνο για την κάμπια αλλά και για όλα τα βιβλία του Eric Carle.

Στείλτε μας τις δικές σας ιδέες και προτάσεις στο info@kaleidscope.gr

Κίνηση

Αφού διαβάσουν το βιβλίο τα παιδιά χρησιμοποιούν το σώμα τους και πειραματίζονται με διαφορετικές κινήσεις για τις διάφορες φάσεις στη ζωή της κάμπιας.

  1. Αυγό. Τα παιδιά κρατούν με τα χέρια τους αστραγάλους τους, σκύβουν και τυλίγουν το σώμα τους ώστε να δημιουργήσουν το σχήμα του αυγού.
  2. Αρχίζουν να ξεδιπλώνονται και να κινούνται έρποντας σαν μια μικρή κάμπια.
  3. Μπαίνουν μέσα σε υπνόσακους ή μεγάλες μαξιλαροθήκες ή πανιά και υφάσματα, δημιουργώντας το κουκούλι τους.
  4. Πεταλούδα. Τα παιδιά βγαίνουν από το κουκούλι τους, με πολύχρωμα υφάσματα δημιουργούν τα φτερά τους και χορεύουν σαν πεταλούδες στο χώρο.

 

Ήχοι και λέξεις

Τα παιδιά (προσχολικής ηλικίας) κόβουν μικρούς κύκλους από πράσινο χαρτί που  στη συνέχεια θα γίνουν τμήματα στο σώμα της κάμπιας. Ένας μεγαλύτερος κύκλος με ζωγραφισμένα μάτια, στόμα και πολύχρωμα καθαριστικά πίπας για κεραίες γίνεται το κεφάλι της κάμπιας.  Ο δάσκαλος μοιράζει στα παιδιά τους μικρούς πράσινους κύκλους και τους ζητά να ζωγραφίσουν κάτι που αρχίζει με τη συλλαβή «κα…». Στη συνέχεια ο ίδιος γράφει τη λέξη κάτω από τη ζωγραφιά και τα παιδιά συναρμολογούν το σώμα της κάμπιας, το οποίο σχηματίζει επίσης ένα πανόραμα λέξεων που αρχίζουν από «κα…».

Χειροτεχνίες με αφορμή το «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» του Eric Carle


Αριθμοί και αριθμητική

Ένας δάσκαλος αριθμητικής σε παιδιά της δευτέρας δημοτικού διαβάζει στους μαθητές του το βιβλίο του Eric Carle «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» και στη συνέχεια ζητά από τα παιδιά να προσθέσουν την ποσότητα του φαγητού που καταβρόχθισε η κάμπια την κάθε μια ημέρα της εβδομάδας. Προχωρώντας σε ασκήσεις ζητά από τα παιδιά να λύσουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα: «Τη Δευτέρα έξι κάμπιες πολύ πεινασμένες έφαγαν από 4 μήλα η κάθε μια. Την Τρίτη οι έξι κάμπιες έφαγαν από 2 αχλάδια η κάθε μια… Πόσα φρούτα έφαγαν οι έξι κάμπιες την κάθε μια από τις ημέρες της εβομάδας»;


Κολλάζ

Ο δάσκαλος διαβάζει στα παιδιά το βιβλίο «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» του Eric Carle και στη συνέχεια τους ζητά να δημιουργήσουν ένα αυγό, μια κάμπια, μια κάμπια στο κουκούλι της και μια πεταλούδα, τα οποία θα κολλήσουν πάνω σε ένα μεγάλο κύκλο από χαρτόνι που έχει τέσσερις θέσεις. Τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά είναι πολύχρωμα χαρτιά, βαμβάκι, μπατονέτες, καθαριστικά πίπας, πλαστελίνη, μαρκαδόρους, κ.α.
Διαβάστε περισσότερες οδηγίες για τη δημιουργία κολλάζ με το ύφος του Eric Carle 

 

Τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους βιβλίο.

Τα παιδιά, αφού διαβάσουν την ιστορία και επεξεργαστούν τις σελίδες του βιβλίου, μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά βιβλία «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη».

Σε κάθε σελίδα ο δάσκαλος γράφει την ημέρα της εβδομάδας και δημιουργεί ένα προσχέδιο για το φρούτο που έφαγε η κάμπια τη συγκεκριμένη ημέρα. Οι σελίδες μεγαλώνουν σταδιακά, όπως και στο βιβλίο. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τα φρούτα και στο πίσω, λευκό μέρος της κάθε σελίδας ζωγραφίζουν την κάμπια, το κουκούλι της ή την πεταλούδα. Στη συνέχεια ανοίγουν μια τρύπα σε κάθε βρούτο, με το διακορευτή (κάτι που τα διασκεδάζει απίστευτα)!

Τα παιδιά παίρνουν σπίτι το βιβλίο που έφτιαξαν μόνα τους και μπορούν να το διαβάσουν τα ίδια στους γονείς τους, ακολουθώντας τις εικόνες ως οδηγό. Τα βοηθά να μάθουν τις ημέρες της εβδομάδας, να μάθουν να μετρούν και να απαριθμούν όμως ενθουσιάζονται κυρίως με το γεγονός ότι διαβάζουν ένα βιβλίο που έφτιαξαν μόνα τους.

Σκεφτείτε επίσης:
Τα παιδιά μπορούν επίσης να ζωγραφίσουν και να εικονογραφήσουν το δικό τους βιβλίο, με το βιβλίο ζωγραφικής «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη», το οποίο είναι ένα ακριβές αντίγραφο αυτού του Eric Carle, μόνο που του λείπουν τα χρώματα για να τα προσθέσουν τα παιδιά.

 

Περισσότερες ιδέες
Δείτε περισσότερες προτάσεις και ιδέες από δασκάλους και γονείς που εμπνέονται από το βιβλίο του Eric Carle, «Μια κάμπια πολύ πεινασμένη» στην ιστοσελίδα του Eric Carle.

Στείλτε μας τις δικές σας δημιουργικές ιδέες και προτάσεις στο info@kaleidoscope.interad.gr .