In: Νέα

Τα βιβλία μας για φέτος

Ένας ακόμη χρόνος...

Η εκδοτική περίοδος Σεπτέμβριος 2014 Ιούλιος 2015 ολοκληρώθηκε με την έκδοση του βιβλίου του Eric Carle Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις; Η ομοιοκαταληξία και η επανάληψη που υπάρχει στο βιβλίο, βοηθά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να αφομοιώνουν καλύτερα τα διάφορα χρώματα και τα ζώα.

Φέτος εκδώσαμε και το 10 κίτρινα παπάκια, το οποίο αναφέρεται σε πραγματικό γεγονός, όταν το 1992 ένα φορτίο με 29.000 πλαστικά ζωάκια ναυάγησε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μυστικό των βιβλίων του Eric Carle βρίσκεται στη βαθιά του κατανόηση και στο σεβασμό που έχει για τα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του κάποιον που μοιράζεται μαζί τους τις πιο δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

Η χρονιά ήταν πλούσια σε συνεργασίες με νέους εικονογράφους και συγγραφείς. Στη σειρά μικροί και μεγάλοι μαζί το πιο γλυκό βιβλίο της Πόλλυς Αντωνιάδη, μας έμαθε με τον πιο εύκολο τρόπο να φτιάχνουμε μοναδικά cupcakes, τάρτες και δροσερά ροφήματα για παιδικά πάρτυ και όχι μόνο… Sweetheart Baking Happiness Συνταγές για μια γλυκιά καθημερινότητα… μικροί και μεγάλοι μαζί στην κουζίνα!!!

 

Για πρώτη φορά εκδώσαμε βιβλίο λογοτεχνίας για ενήλικες. Μέσα από το Αγαπημένο μου Μπουένος Άιρες της Όλγας Προφίλη και τη Νίνα, την ηρωίδα του βιβλίου, γνωρίσαμε τη φρίκη της δικτατορίας στην Αργεντινή.

 

Ο Διάπλους του Γιώργου Χρόνη, μας έφερε σε επαφή με το πώς αναπτύχθηκε η θαλάσσια έρευνα στην Ελλάδα και με το έργο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Μας θύμισε ότι «η χώρα μας «κολυμπάει» στην θάλασσα...» ενώ ο Βασίλης Βασιλικός αναφέρει για το βιβλίο ότι «διαβάζεται σαν μια μαγική κατάδυση στον άγνωστο για όλους μας κόσμο του βυθού, όχι της θάλασσας, αλλά των ανθρώπων που προσπαθούν να την εξερευνήσουν».

 

Και αφού μιλάμε για θάλασσα, Το καραβάκι που ήθελε να ταξιδέψει στην άκρη του κόσμου της Μάρως Κατσίκα, ταξίδεψε μεγάλους και μικρούς σε άγνωστες θάλασσες και νερά μέσα από ένα ποίημα του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, και τις γραμμές και τα χρώματα του ρωσικού μοντερνισμού.

Συνεχίσαμε τη χρονιά με ταξίδια αναζήτησης, συναισθημάτων, ιστορίας και δημιουργίας και δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε πρώτο από όλα το  βραβευμένο Το δικό τους ταξίδι της Αργυρώς Πιπίνη το οποίο μας συγκίνησε με μοναδικό τρόπο.   Στα βραβεία του αναγνώστη 2015 (καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά) ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ανέφερε: «Το Βιβλίο πραγματεύεται την ανθρώπινη φθορά και το θάνατο, κατά τέτοιον τρόπο, που το καθιστά βιβλίο-σημείο αναφοράς στη σχετική βιβλιογραφία και θεματολογία του είδους. Κείμενο και εικονογράφηση στέκονται ισάξια το ένα δίπλα στο άλλο. Το υψηλότατης λογοτεχνικής αξίας κείμενο της Αργυρώς Πιπίνη, δοσμένο με γλύκα και νηφαλιότητα, δεν χρησιμοποιεί κλισέ και εύκολα συγκινησιακά τεχνάσματα».

Ταξίδι δύσκολο αυτό της Αϊσέ, η οποία ξεκίνησε από το Αφγανιστάν για να έρθει στην Ελλάδα… Είναι Παναθηναϊκός και μέσα από την ιστορία της καταλαβαίνουμε ότι είναι Σκληρό Καρύδι! Αλήθεια έχουμε σκεφτεί πόσες Αϊσέ υπάρχουν πια στη χώρα μας, ξεριζωμένες από τα σπίτια τους, το σχολείο τους, την οικογένειά τους;…

 

Τα ταξίδια συνεχίστηκαν για μας στην ιστορία. Το βιβλίο μας  Ιάσονας, η αργοναυτική εκστρατεία της Άννας Χατζημανώλη, των εκδόσεων Κίρκη επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις μας. Το πρώτο βιβλίο που εκδώσαμε από τη σειρά Μυθολογία, εγκεκριμένο για τις σχολικές βιβλιοθήκες από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Το βιβλίο μας Νύχτες χωρίς την Κάρυ (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα) της Νίκης Δόλλη μια εικονογραφημένη ιστορία με πρωταγωνίστρια την έκτη Καρυάτιδα.

 

Στο βιβλίο Ζωγραφίζοντας, εξερευνώ τη Μινωική Κρήτη οι τοιχογραφίες στο ανάκτορο της Κνωσού, ο Δίσκος της Φαιστού, τα χρυσά κοσμήματα από τα Μάλια, τα ξεχωριστά αγγεία, ο μύθος του Λαβυρίνθου και ο αστερισμός του Ταύρου,  αποτελούν πηγή έμπνευσης για μαθητές δημοτικού, που θέλουν να δημιουργήσουν με χρώματα, πηλό, σύρμα, γόμες, αλουμινόχαρτο καθώς και με άλλα υλικά.

Η συνεργασία μας με τον Αρκτούρο συνεχίστηκε για μία ακόμη χρονιά με δύο νέα βιβλία. Τρεις φίλοι στο ποτάμι, η αρκούδα, ο τάρανδος και ο κάστορας, αποφασίζουν να περάσουν μια μέρα στο ποτάμι κάνοντας κωπηλασία. Στην πορεία ανακαλύπτουν πως η συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη, η φύση κρύβει κινδύνους και οι αναποδιές δεν είναι δύσκολο να συμβούν. 

Ενώ στο βιβλίο της Λίλας Πατρόκλου, Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο, οι μικροί αναγνώστες  με ξεναγό τον Λάμπη γνωρίζουν την ομορφιά της Πίνδου, και μαθαίνουν για τους κινδύνους που απειλούν την άγρια ζωή.

Κλείνουμε με το Αν ήμουν βιβλίο όπου μέσα στις 60 σελίδες του, οι λέξεις και η εικονογράφηση μεταμορφώνονται διαρκώς μπροστά στα μάτια μας, πλάθοντας εικόνες για το τι μπορεί να κάνει ένα βιβλίο, πώς ένα βιβλίο μπορεί να μας εμπνεύσει ως αναγνώστες, ακόμη και να μας αλλάξει τη ζωή.