Τα έξι βιβλία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

   

Ο Πα ρωτά - Πώς γεννήθηκα; 

Κείμενο: Σίλβια Σέστο, εικονογράφηση: Βάντα Τσίζμεκ

 

Οι δημιουργοί

Η Σίλβια Σέστο είναι γνωστή συγγραφέας της Κροατίας. Η δουλειά της έχει τιμηθεί αρκετές φορές, μεταξύ άλλων με το βραβείο Grigor Vitez το 2018, που είναι το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στην Κροατία. Συνεργάζεται πολύ συχνά με την εικονογράφο Βάντα Τσίζμεκ.

Η Βάντα Τσίζμεκ γεννήθηκε το 1974 στο Ζάγκρεμπ, μόλις επτά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Άρχισε να ζωγραφίζει από τότε που φορούσε ακόμα πάνες, συνέχισε να το κάνει στη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών, ενώ στη συνέχεια σπούδασε γραφικές τέχνες. Τα τελευταία χρόνια εικονογραφεί βιβλία για παιδιά και εφήβους και παράλληλα εργάζεται ως γραφίστρια. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εθνικές και διεθνείς εκθέσεις και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία. Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grigor Vitez, το σημαντικότερο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας της Κροατίας, για το βιβλίο της Uhvati mi plavog medu.  Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο εικονογράφησης βιβλίου του Φεστιβάλ Εικονογράφησης του Βελιγραδίου.

 

Λέξεις - κλειδιά: παιδική ηλικία, περιέργεια, εγκυμοσύνη και γέννηση, σχέση με συνομήλικους.

 

Περίληψη

Ο μικρός Πάνος είναι πολύ περίεργος και κάνει διαρκώς ερωτήσεις για τον κόσμο γύρω του. Όσο oι γονείς του είναι στη δουλειά, τον προσέχει η φίλη του η Έλλη, και ο Πάνος τη βομβαρδίζει με ερωτήσεις. Όταν τη ρωτάει πώς ήρθε στον κόσμο, η Έλλη  δεν του δίνει απάντηση. Τότε εμφανίζεται η φίλη του η Άννα, που καταστρώνει σχέδιο για να μπορέσει ν’ απαντήσει σ’ αυτό το παράξενο ερώτημα. Ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη γέννηση και τη διαδικασία του τοκετού, την οικογένεια, την περιέργεια των παιδιών, την αμηχανία των γονιών, την εξερεύνηση του κόσμου αλλά και τη δυσκολία που έχουμε να δίνουμε απάντηση σε κάποια ερωτήματα.

    

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

     

Το κορίτσι και η αρκούδα 

Κείμενο-Εικονογράφηση: Βάνε Κοστουράνοφ

 

Ο δημιουργός

Ο Βάνε Κοστουράνοφ περνάει μεγάλο μέρος της ζωής του δημιουργώντας ιστορίες και εικόνες για παιδικά βιβλία. Στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει σε χαρτί και καμβά, και περιστασιακά εικονογραφεί βιβλία άλλων συγγραφέων. Ζει και εργάζεται στη Στρούμιτσα. Είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και συγγραφείς εικονογραφημένων βιβλίων στη Βόρεια Μακεδονία. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις και έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο  εικονογραφημένου βιβλίου (2018, 2019).

 

Λέξεις – κλειδιά: φιλία, λούτρινα παιχνίδια, περιπέτεια, γνωριμία με τον κόσμο, αλλαγές.

 

Περίληψη

Το κορίτσι και η αρκούδα είναι φίλοι. Ζουν μαζί καθημερινές στιγμές αλλά και συναρπαστικές περιπέτειες. Βλέπουν τις εποχές ν’ αλλάζουν,  μαθαίνουν καινούργια πράγματα, νιώθουν τον άνεμο στο πρόσωπό τους, παίζουν κρυφτό με τον ήλιο, κατακτούν τις ψηλότερες κορυφές, βουτάνε στη θάλασσα… Μια μέρα, όμως, το κορίτσι αποκτά καινούργιους φίλους…

Με την τρυφερή εικονογράφησή της, αυτή η ιστορία προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ζήσουν μια πολύ ιδιαίτερη περιπέτεια. Μια γλυκιά ιστορία για τη φιλία και τις αλλαγές που βιώνουμε καθώς μεγαλώνουμε.

  

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

  

Χρατς 

Κείμενο: Εύη Γεροκώστα, Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος

 

Οι δημιουργοί

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία και λογοτεχνική μετάφραση. Εργάστηκε σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά περισσότερα από 350 βιβλία για παιδιά και ενήλικες και έχουν εκδοθεί δεκατρία εικονογραφημένα βιβλία της. Αφηγείται σε μικρούς και μεγάλους σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, θέατρα, φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υλοποιεί εργαστήρια αφήγησης, φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1977 και σπούδασε Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στα εικαστικά του ενδιαφέροντα ανήκει η εικονογράφηση βιβλίων και γενικότερα η σχέση των εικόνων με τα κείμενα. Ανάμεσα σε άλλες εικονογραφικές του εργασίες, έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου και έχει αποσπάσει έπαινο από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης για τη «Θυμωμένη μπετονιέρα» των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός, ενώ επίσης έχει διακριθεί με το Α’ Βραβείο Εικονογράφησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου για το βιβλίο «Από την πόλη έρχομαι…». Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως μεταξύ άλλων την εγκατεστημένη εικονογράφηση «Τα φώτα στην παλιά Σαλαμίνα» στο βιβλιοπωλείο «Σαιξπηρικόν» της Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Λέξεις - κλειδιά: μάθηση, προκλήσεις της παιδικής ηλικίας, προσδοκίες, αυτοπεποίθηση, συναισθήματα, ενσυναίσθηση.

 

Περίληψη

Παπούτσια όλων των ειδών παρελαύνουν στους δρόμους, όμως το μικρό αγόρι φοράει ακόμα παπούτσια με χρατς. Φοβάται τα κορδόνια γιατί δεν έχει μάθει να τα δένει, κι ας ψηλώνει, κι ας μεγαλώνει. Βλέπει παντού κόμπους και φιόγκους, χαμηλώνει το βλέμμα, κοιτάζει τα παπούτσια των άλλων και τίποτα δεν είναι -ούτε φαίνεται- εύκολο. Μερικές φορές νιώθει κόμπο στο στομάχι και άλλες φορές την καρδιά του δεμένη φιόγκο. Μέχρι που, μια μέρα, το αγόρι αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και σηκώνει το βλέμμα. Τότε ένα αόρατο χέρι λύνει τους φιόγκους και τους κόμπους μέσα του…

Μια συμβολική ιστορία μιλάει για την ανασφάλεια, το άγχος, τις φαινομενικά αξεπέραστες δυσκολίες, τα συναισθήματα και το μεγάλωμα. Όταν τα παιδιά αναγνωρίζουν και ονοματίζουν τα συναισθήματά τους, όταν στρέφουν αλλού το βλέμμα τους και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν τα πράγματα, τότε όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

  

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

  

Πού το βρήκες; 

Κείμενο: Ούρμας Ρέινμα, εικονογράφηση: Ούλα Σάαρ

 

Οι δημιουργοί

O Ούρμας Ρέινμα είναι συγγραφέας και κειμενογράφος. Ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα τη δεκαετία του ’90, στη διάρκεια των σπουδών του στην εσθονική γλώσσα και λογοτεχνία. Αργότερα εργάστηκε ως μεταφραστής, κριτικός θεάτρου και δημοσιογράφος πολιτιστικών νέων. Το εικονογραφημένο βιβλίο Kust sa selle leidsid κρίθηκε ένα από τα πέντε καλύτερα εικονογραφημένα βιβλία του 2020.

Η Ούλα Σάαρ είναι εικονογράφος και γραφίστρια. Σπούδασε ντιζάιν στην Ακαδημία Τεχνών της Εσθονίας. Το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο της γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, και το 2014 περιλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2014. Όλα τα βιβλία της έχουν λάβει διεθνή αναγνώριση. Η εικονογραφική προσέγγισή της είναι σύγχρονη και παιχνιδιάρικη.

 

Λέξεις - κλειδιά: χαμένα αντικείμενα, βοήθεια, φροντίδα των άλλων, ευγένεια, παιχνίδι, αλληλεγγύη.

 

Περίληψη

Η Άνικα φοράει τα καινούργια παπούτσια της και βγαίνει. Ξαφνικά βλέπει ένα κλειδί στο χώμα. Μα πώς βρέθηκε εκεί; Ποιος το έχασε; Προχωρώντας βρίσκει άλλο ένα κλειδί, άλλο ένα, και σύντομα κρατάει ένα σωρό κλειδιά στα χέρια της. Το μικρό κορίτσι ανησυχεί. Όταν χάνεις ένα κλειδί δεν μπορείς να γυρίσεις στο σπίτι σου, οι φίλοι σου δεν μπορούν να σε επισκεφθούν και οι γείτονες δεν μπορούν να δανειστούν την κανέλα. Πώς θα βρει αυτούς που έχασαν τα κλειδιά τους;

Μια ιστορία που ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν ό,τι χάνουν και ό,τι βρίσκουν, μια ιδανική αφορμή για να καταλάβουμε ότι καλό είναι να βοηθάμε τους άλλους χωρίς αντάλλαγμα, ακόμα κι όταν δεν τους γνωρίζουμε.

   

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

   

Ο κύριος Φούσκας και το ιστιοφόρο 

Κείμενο: Άννα Ονιχιμόφσκα, εικονογράφηση: Νατάλια Γιαμπλόνσκα

 

Οι δημιουργοί

Η Άννα Ονιχιμόφσκα είναι συγγραφέας περισσότερων από σαράντα βιβλίων για παιδιά και εφήβους. Έχει τιμηθεί με 18 εθνικά βραβεία και υποψηφιότητες. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Lifetime Achievement, μετάλλιο του πολωνικού τμήματος της IBBY.

Η Νατάλια Γιαμπλόνσκα είναι εικαστικός, εικονογράφος και φωτογράφος. Το 2018 αποφοίτησε από το τμήμα γραφικών τεχνών της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Jan Matejko της Κρακοβίας. Το 2016 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Το αγαπημένο της πεδίο δημιουργίας είναι η εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.

 

Λέξεις - κλειδιά: άχρηστα αντικείμενα, σκουπίδια, περιβαλλοντική συνείδηση, αγάπη, φιλία.

 

Περίληψη

Ο κύριος Φούσκας είναι συλλέκτης. Έχει μαζέψει ένα σωρό πράγματα στο μεγάλο σπίτι και τον κήπο του –χαλιά, βάζα, φλιτζάνια, ρούχα… ακόμα και αυτοκίνητα και καράβια! Μια μέρα, ο κύριος Φούσκας διαπιστώνει ότι δεν έχει άλλο χώρο, οπότε αποφασίζει να μεταφέρει μερικά πράγματα στο ιστιοφόρο που έχει στον κήπο του. Ξαφνικά ξεσπάει καταιγίδα, τα ρυάκια γίνονται ποτάμια και το ιστιοφόρο αρχίζει να πλέει στο άγνωστο, μαζί με τον κύριο Φούσκα. Τι θ’ απογίνει εκείνος και τα υπάρχοντά του;

Αυτό το υπέροχο βιβλίο ενθαρρύνει τη συζήτηση για τη φύση και την προστασία της, αλλά και για τη σημασία του να έχει ο καθένας μόνο πράγματα που του χρειάζονται. Οι ήρωες αναφέρονται, με τρόπο κατανοητό στα παιδιά, σε αξίες όπως η ευγένεια και η αγάπη. Πράγματι, μερικές φορές είναι καλύτερο να μην έχουμε παρά να έχουμε κάτι.

   

Βρείτε το βιβλίο εδώ.

   

Η χρυσαλλίδα UD SODOBNOST INTERNATIONAL, Σλοβενία) 

Κείμενο-Εικονογράφηση: Αντρέγια Πέκλαρ

 

Η δημιουργός

Η Αντρέγια Πέκλαρ είναι ζωγράφος, εικονογράφος και συγγραφέας από τη Σλοβενία. Γεννήθηκε στο Κάμνικ αλλά πλέον ζει και εργάζεται στη Λιουμπλιάνα. Ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό της, παίρνοντας έμπνευση από τη μητέρα και τη γιαγιά της, που και οι δύο ήταν ταλαντούχες καλλιτέχνιδες. Ο δρόμος της προς την εικονογράφηση είχε παραστρατήματα. Αρχικά σπούδασε ιστορία τέχνης και φιλοσοφία πριν καταλήξει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Οι εικονογραφήσεις της στολίζουν πολλά βιβλία, εγχειρίδια και περιοδικά, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει επικεντρωθεί στο να δημιουργεί τα δικά της βιβλία. Η δουλειά της έχει τιμηθεί πολλές φορές και προτιμάει να δημιουργεί το απόγευμα, όταν όλα ησυχάζουν, και η έμπνευση τής χτυπάει την πόρτα εκεί που δεν το περιμένει.

 

Λέξεις - κλειδιά: μεταβάσεις της ζωής, μεταμόρφωση, ομορφιά της φύσης, μεγάλωμα, θάρρος

 

Περίληψη

Η μικρή χρυσαλλίδα παίρνει ένα γράμμα, αποχαιρετά τη μικρή αδελφή της και ξεκινάει ένα ταξίδι. Σε αυτή τη συναρπαστική και, κάποιες στιγμές, επικίνδυνη περιπέτεια, μαθαίνει ένα σωρό καινούργια πράγματα, μαθαίνει και τα συναισθήματα. Είναι γεμάτη περιέργεια για όλα, όμως φοβάται. Θα πάνε  όλα καλά στο τέλος;

Μέσα από τις υπέροχες εικόνες και τις παραμυθένιες μεταφορές της, η Αντρέγια Πέκλαρ ζωντανεύει τη μαγική μεταμόρφωση μιας κάμπιας σε πεταλούδα. Μια ιδανική αφορμή για τα παιδιά να γνωρίσουν τον κύκλο ζωής μιας πεταλούδας αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος. Μια ιστορία που ενθαρρύνει συζητήσεις για την αμφιβολία, το θάρρος και τη φροντίδα.

   

Βρείτε το βιβλίο εδώ.