Οι Μπλε Ιππότες στις Κυκλάδες!

Πρόγραμμα Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής
Από τον Οκτώβριο 2012 μέχρι τον Ιανουάριο 2013, το πρόγραμμα Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής ΜΠΛΕ ΙΠΠΟΤΕΣ, ταξίδεψε στις μικρές Κυκλάδες στα Δημοτικά σχολεία Κουφονησίου, Δονούσας, Σχοινούσας και Ηρακλειάς. Το πρόγραμμα που έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" σχεδιάστηκε από την Άλκηστη Χαλικιά και τη LOCUS ATHENS και βασίζεται στο βιβλίο ΣΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
 

Ο Τζικιτζίκ, ο κρικικρίκ και η παράξενη χορωδία του δάσους

Η ιδέα για το πρόγραμμα Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής  «Μπλε Ιππότες» αναδύθηκε μέσα από το έργο ενός σημαντικού σύγχρονου Έλληνα δημιουργού, που έφυγε νωρίς από κοντά μας, του  Νίκου Αλεξίου. Στο έργο του, «Angel rolling up the Heavens», 2007, που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Στα χρώματα της θάλασσας», βλέπουμε τον καλλιτέχνη να βουτάει τα χέρια του στο μπλε χρώμα και να κατασκευάζει μια χάρτινη θάλασσα από τραπεζομάντιλα εστιατορίων, ως σύμβολο του ελληνικού καλοκαιριού.

Αυτό το μπλε χρώμα θελήσαμε να υπερασπιστούμε μαζί με τα παιδιά μέσα από το ρόλο του Μπλε Ιππότη, ώστε το ελληνικό καλοκαίρι να συνεχίσει να είναι η πατρίδα των αναμνήσεων μας και η θάλασσα πηγή ζωής για όλους μας. 

Σκουπίδια που γίνονται τέχνη

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία δράση  περισυλλογής σκουπιδιών από τις παραλίες μετά το καλοκαίρι και τη συζήτηση που πυροδότησε σχετικά με την ρύπανση της θάλασσας και των ακτών της. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι: Βασίλης Βαβαΐτης (Ηρακλειά), Παναγιώτα Ευαγγέλου (Σχοινούσα), Ελευθερία Κουκουλάκη και Κωνσταντίνα Μηλίτση (Κουφονήσι) και Ευδοκία Νομικού (Δονούσα).

Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος στην τάξη, καθοδήγησαν τα παιδιά σε ένα ταξίδι εξερεύνησης, όπου η ιστορία των Μπλε Ιπποτών ξετυλιγόταν λίγο-λίγο σε κάθε μάθημα θέτοντας κάθε φορά μια νέα «αποστολή» στους μαθητές: τη δημιουργία κάποιου εικαστικού έργου-πρόκληση! Κατακτώντας μια νέα τεχνική και κατορθώνοντας να εκφράσουν με την τέχνη προβληματισμούς σχετικά με τη ζωή στη θάλασσα και στα νησιά, τα παιδιά αποκτούσαν σιγά-σιγά συνείδηση της δυνατότητας τους να επέμβουν συμβολικά στον κόσμο και να τον διαμορφώσουν ή και να το αλλάξουν.Μετά από τρεις μήνες «εξερεύνησης», το πρόγραμμα κορυφώθηκε με ένα stop motion animation που δημιουργήσαμε μαζί με τα παιδιά και πρωταγωνιστές τους  δικούς τους Μπλε Ιππότες: κατασκευές από τα σκουπίδια που  βρήκαν στις ακτές.

Δείτε εδώ το ταινιάκι ΟΙ ΜΠΛΕ ΙΠΠΟΤΕΣ:
 

Κι εμείς αποχαιρετούμε τις μικρές Κυκλάδες με μια χειμωνιάτικη ανάμνηση, μέχρι να ξαναβρεθούμε...