Πολίτης - "Παράθυρο" / «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι»: ποιητική συλλογή για παιδιά από τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη / Ιανουάριος 2019

Την πρώτη του ποιητική συλλογή για παιδιά, με τίτλο «Σαλιγκάρι και Φεγγάρι», κυκλοφόρησε ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης σε εικονογράφηση Μαριλένας Μελισσηνού, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Πρόκειται για την πρώτη ποιητική συλλογή του Έλληνα ποιητή που απευθύνεται σε παιδιά.Τα ποιήματα αυτά είναι γραμμένα με παιδικότροπο ύφος, με χιούμορ, με υπερρεαλιστικά στοιχεία, με την όσμωση του φανταστικού και του πραγματικού. Δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και παιγνιώδες ποιητικό περιβάλλον και εξοικειώνουν τα παιδιά με τον ποιητικό λόγο και ρυθμό, με χαμογελαστή πάντα διάθεση, απροσδόκητες εικόνες και μεταφορές. Διεγείρουν τη φαντασία τους, διευρύνουν τη λογική τους, τα «ψυχαγωγούν» με την αρχαία του όρου σημασία και τα καλλιεργούν αισθητικά.

Σαλιγκάρι και φεγγάρι
είναι δυο καλοί κουμπάροι.
Στρώνουν ασημί μετάξι,
πάντα σύμφωνοι στην πράξη.
Ρίχνουν κόκκινο σκοτάδι
κι αραιώνουν το μελάνι.
Ζωγραφίζουν πεταλούδα
που τους λέει κρυφά «Τραγούδα».

Ο τίτλος της συλλογής, με το συνταίριασμα δύο λέξεων, σαλιγκάρι και φεγγάρι, που εκφράζουν δυο
πραγματικότητες φαινομενικά απομακρυσμένες μεταξύ τους, παραπέμπει στον υπερρεαλισμό και στις
νέες σημασιολογικές χρήσεις που αποκτούν οι λέξεις σε ένα γλωσσικό περιβάλλον όπου φαντασία και
πραγματικότητα γίνονται ένα. Είναι μια συλλογή που σε κάνει να γελάς, να σκέφτεσαι, να φαντάζεσαι, να δημιουργείς…

«Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης αγκαλιάζει με αστείρευτη αγάπη τα παιδιά και με τη συλλογή αυτή
απευθύνεται σ’ αυτά, προσκαλώντας τα σε μια συνομιλία με τη δικιά του παιδική ψυχή… Το Σαλιγκάρι και φεγγάρι αποτελεί σταθμό στην ποίηση για παιδιά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανανέωσή της». Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Ομότιμη καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα, όπου παρακολούθησε και μαθήματα Θεάτρου, και ειδικεύτηκε σε θέματα Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, και για τρεις δεκαετίες στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, από το οποίο αφυπηρέτησε ως Διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Το έργο του ευτύχησε να λάβει πολλές διακρίσεις (Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Ελλάδα και την Κύπρο, Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνών, Αριστείο Γραμμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία, Διεθνές έπαθλο Καβάφη, Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας και άλλα). Εξέδωσε δεκατρείς ποιητικές συλλογές, μερικές από τις οποίες μεταφράστηκαν σε άλλες γλώσσες. Ασχολήθηκε επίσης με το δοκίμιο και τη μετάφραση. Η σύνθεση παιδικών ποιημάτων, μια άγνωστη έως τώρα πτυχή του, μαρτυρεί τη λαχτάρα του να αντικρίζουμε τον κόσμο με μάτια παιδικά, για να μην καταργούμε το όνειρο και την ποιητική «αφέλεια».

Έργα του: Πρώτη Πηγή (1961), Η άγνοια του νερού (1967), Το αγγείο με τα σχήματα (1973), Αχαιών Ακτή (1977), Αμμόχωστος Βασιλεύουσα (1982), Θόλος (1989), Μεθιστορία (1995), Ρωμανού του Μελωδού Τρεις Ύμνοι, εισαγωγή- μετάφραση (1997), Δοκίμιν (2000), Αιγιαλούσης επίσκεψις – ένα ποίημα και ένα σχόλιο (2003), Κυδώνιον μήλον (2006), Ολισθηρός ιστός Α ́και Β’, δοκίμια-μελέτες-άρθρα-συνεντεύξεις (2009), Λευκωσία, μια πόλη στη Λογοτεχνία, επιλογή κειμένων (2010), Ίμερος (2012), Στη γλώσσα της υφαντικής (2013), Ηλίου και Σελήνης άλως (2017).

Η Μαριλένα Μελισσηνού γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και σπούδασε Fine Αrts στο University for the Creative Arts of Canterbury και στο University of the Arts London όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές το 2010. Η ζωγραφική και ψηφιακή δουλειά της Μαριλένας είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στην Φιλοσοφία των Αναμνήσεων. Τα πορτρέτα της είναι ένας διάλογος μεταξύ της μνήμης και της ζωγραφικής, μορφές προγόνων και οικογένειας που έχουν χαραχτεί ζωντανά στην μνήμη κάποιου μέσα από τις οικογενειακές φωτογραφίες. Πρόσωπα που ενώ δίνουν την αίσθηση «του
γνωστού και του οικείου», μπορεί να μην τα έχεις συναντήσει ποτέ. Για τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχει εικονογραφήσει τα βιβλία Το δικό τους ταξίδι (Βραβείο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ 2015 Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά / Τιμητική διάκριση The White Ravens 2015 / ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2015) και Ο ψαροντουφεκάς (ΒΡΑΧΕΙΑ ΛΙΣΤΑ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2017).

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ ΚΑΙ ΦΕΓΓΑΡΙ
Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Επίμετρο: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Εικόνες: Μαριλένα Μελισσηνού
Τιμή: 14,90 ευρώ
ISBN: 978-960-471-182-6
Σελίδες: 56
Αθήνα, Δεκέμβριος 2018

Πηγή:

http://parathyro.politis.com.cy/2019/01/saligkari-kai-fengari-poiitiki-syllogi-gia-paidia-apo-ton-kyriako-charalampidi/