Ο Αναγνώστης / Λογοτεχνία, συναίσθημα και Ιστορία / Μαρίζα Ντεκάστρο / Οκτώβριος 2021

[...]

Μια ιστορία για τον Διονύσιο Σολωμό

Η καλλιτέχνης Μάρια Μπαχά πλησίασε τον ποιητή αισθαντικά μέσα από μια διπλή προσωπική αφήγηση που φέρνει στο νου θεατρική παράσταση. Στη δική της παράσταση, προτού σηκωθεί η αυλαία, ο αναγνώστης διατρέχει, εν είδη προοιμίου, μια συλλογή πινάκων και εικαστικών σχεδιασμάτων- θα μπορούσαν να έχουν ρόλο σκηνογραφικών υποδείξεων- που ορίζουν σκηνικά το δραματουργικό κομμάτι της ιστορίας, τον βίο του Διονύσιου και την εποχή του. Τα εικαστικά υλικά είναι το εφαλτήριο καθώς δίνουν τον τόνο στην εξιστόρηση που ακολουθεί αποτυπώνοντας τα παιδικά χρόνια, την ενηλικίωση, τα σπίτια, τις χώρες όπου έζησε, τις σχέσεις με την οικογένεια, τους τόπους, τους ομότεχνους, τις ιδέες που καθόρισαν την πορεία του και εντέλει τα πεπραγμένα που κλείνουν τον κύκλο της ζωής του.

Η ιστορία της Μπαχά για τον Σολωμό είναι μία από τις πολλές που έχει ο αναγνώστης στη διάθεσή του για να τον γνωρίσει. Όμως είναι ιδιαίτερα γοητευτικά γραμμένη!

[...]

Το όνειρο του Ιωάννη

Υπενθυμίζω επίσης την παλαιότερη νεανική έκδοση της Έλσας Μυρογιάννη, με τον πολύ περιεκτικό τίτλο Το όνειρο του Ιωάννη, στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικότερα και πληρέστερα στους νεαρούς αναγνώστες η προσωπική και η πολιτική διαδρομή του Καποδίστρια που τον οδήγησαν στη θέση του κυβερνήτη της χώρας. Και στα δυο έργα, γίνεται φανερή η πολυσχιδής προσωπικότητά του, αφενός ως πραγματιστή πολιτικού (τα γεώμηλα, οι θεσμοί…) και αφετέρου ως ιδεαλιστή (τα όνειρα για την Ελλάδα) ο οποίος δε δίστασε να συγκρουστεί με παγιωμένα συμφέροντα.

 

Πηγή:

oanagnostis.gr/logotechnia-synaisthima-kai-istoria-tis-marizas-ntekastro/