Θεματοφύλακες λόγω τεχνών / Ψίθυροι στην αμμουδιά – Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου / Αγγελίνα Παπαθανασίου / Αύγουστος 2022

Οτιδήποτε βλέπεις, μπορεί να γίνει ένα παραμύθι. Αυτή η φράση του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, αποδεικνύεται περίτρανα στο βιβλίο της συγγραφέως Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, με τίτλο “Ψίθυροι στην αμμουδιά“.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σε εξαιρετική εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη.

Η ιστορία της Εύης Τσιτιρίδου είναι τρυφερή, γεμάτη λυρισμό, άκρως καλοκαιρινή, με ήρωες ένα κρινάκι της θάλασσας και άλλα πλάσματα θαλασσινά που μας ψιθυρίζουν τις δικές τους ιστορίες.

Εκείνη τη στιγμή, ένας νεαρός ασημόγλαρος προσγειώθηκε με χάρη στην αμμουδιά. Είχε σουρουπώσει πια και αναζητούσε μια ήσυχη γωνιά να ξαποστάσει από τις περιπλανήσεις και τις σκοτούρες της ημέρας. Πλησίασε το κρινάκι και κούρνιασε δίπλα του. Εκείνο, ευχαριστημένο που κάποιος αποφάσισε να μοιραστεί τη μοναξιά του, τον χάιδεψε με το υπέροχο άρωμά του.

Μια ιστορία που μυρίζει θάλασσα και νιώθεις την αύρα της καθώς διαβάζεις το βιβλίο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και βιβλίο γνώσεων. Παρέχει πολλές πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Γνώσεις που έρχονται αβίαστα στους αναγνώστες χωρίς να τους κουράζουν.

Ήταν μια αλιώτιδα, ένα μαλάκιο που το λένε και “αυτί της θάλασσας” και λικνιζόταν αμέριμνο στην ακροθαλασσιά. Στην εσωτερική πλευρά του οστράκου του, που έμοιαζε με τσεπούλα, έλαμπαν όλα τα χρώματα της ίριδας.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου υπάρχουν πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ψυχαγωγήσουν και θα διασκεδάσουν τους μικρούς αναγνώστες.

Πριν ξεκινήσω την ανάγνωση ενός βιβλίου, ξεφυλλίζω πάντα τις σελίδες του, κοιτάζοντας προσεκτικά τις εικόνες του. Η εικονογράφηση της Έφης Κοκκινάκη, μοναδική. Σου δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν πρόκειται για εικόνες βιβλίου, αλλά για πίνακες ζωγραφικής σε μια γκαλερί. Η εικονογράφηση δένει απόλυτα με το κείμενο της συγγραφέως, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα μοναδικής αισθητικής.

Το βιβλίο “Ψίθυροι στην αμμουδιά” αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη. Μπορεί να απευθύνεται σε ηλικίες από 7 ετών αλλά ένα καλό βιβλίο διαβάζεται με ενδιαφέρον τόσο από μικρούς όσο κι από μεγάλους αναγνώστες. Σίγουρα θα δώσει αφορμή για πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, για τη θάλασσα και τα πλάσματά της. Θεωρώ ότι μετά την ανάγνωση του βιβλίου θα γίνουμε πιο παρατηρητικοί, θα προσέχουμε περισσότερο γύρω μας και θα ανακαλύψουμε πολλές ομορφιές που μας περιβάλλουν.

Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε και θα χαθείτε στις σελίδες του.

ΠερίληψηΑν σκύψεις με σεβασμό και αφουγκραστείς με αγάπη, θ’ ακούσεις τα πλάσματα της αμμουδιάς, το κρινάκι και το αυτί της θάλασσας, τον αστερία και τα καβούρια, τη θαλάσσια χελώνα και τον ασημόγλαρο να ψιθυρίζουν τις ιστορίες τους…
Ίσως νομίζεις ότι ξέρεις πολλά γι’ αυτά. Όμως τα φαινόμενα απατούν..
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα δεν περισσεύει, όλα είναι μοναδικά και πολύτιμα στην αλυσίδα της ζωής. Ωστόσο, κάποια μπορεί να κινδυνεύουν. Εσύ τι θα κάνεις για να τα υπερασπιστείς;

Στοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Ψίθυροι στην αμμουδιά

Συγγραφέας: Εύη Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου

Εικονογράφος: Έφη Κοκκινάκη

ΕκδόσειςΚαλειδοσκόπιο

Σελίδες: 48

Ημ. Έκδοσης: 11/6/2019

Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

Πηγή:

https://www.thematofylakes.gr/psithyroi-stin-ammoudia