This Is Us / «Ζήκος ο λύκος Σε καιρό Καραμπίνας» Συνέντευξη Μιχάλη Καζάζη / 20 Οκτωβρίου 2022

«Μαμά, τι είναι Καραντίνα;» ρώτησε η μικρή Τυτώ.
«Όταν έχουμε Καραντίνα… εεε, Καραμπίνα,
μικρό μου Τυτούλι, μένουμε σπίτι και προσέχουμε
για να είμαστε ασφαλείς».

Μια απρόσμενη απειλή αναστατώνει τη ζωή στο δάσος, κλονίζει την ενότητα μεταξύ των ζώων και εγκλωβίζει τον Ζήκο τον λύκο σ’ ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.

Η συγκίνηση, το γέλιο και η αγωνία συντροφεύουν την προσπάθεια των ζώων να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για να κερδίσουν τη ζωή τους πίσω. Θα προλάβουν να βοηθήσουν τον Ζήκο τον λύκο προτού να είναι αργά;

Μια ιστορία αγάπης, περιπέτειας και μαχητικότητας, που γεμίζει την καρδιά με πάθος για ζωή και ελευθερία. Μια εικονο-συγγραφή, με τον δημιουργό στον διττό ρόλο του συγγραφέα και εικονογράφου, που εισάγει τα παιδιά στην αλληγορία, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια, με πολλή πολλή φαντασία και αισθητική.

Οι ερωτήσεις της συνέντευξης επιλέχτηκαν από το Thisisus.gr και μια ομάδα παιδιών (Χρήστος, Έλενα, Αντριάνα, Πάρης, Μαίρη, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Γιώργος) που αγάπησαν το «Ζήκος ο λύκος Σε καιρό Καραμπίνας»

Μιχάλη, για πες μας, πως σου ήρθε η ιδέα για το «Ζήκος ο λύκος Σε καιρό Καραμπίνας»

Η ιδέα μου ήρθε ένα βράδυ ενώ ήμουν ξαπλωμένος και έτοιμος να κοιμηθώ. Με απασχολούσε από καιρό η σκέψη να τοποθετηθώ ως δημιουργός απέναντι στα πρωτόγνωρα γεγονότα της καραντίνας και τις αντιδράσεις των ανθρώπων. Ήθελα να γράψω μία ιστορία που να μεταφέρει με έμμεσο τρόπο μία άλλη, θετική, εκδοχή των κρίσιμων καταστάσεων που βιώναμε. Τότε σκέφτηκα πως θα ήταν αν όλο αυτό συνέβαινε στην κοινωνία των ζώων κι έπρεπε αυτά να αντιμετωπίσουν κάποια ανάλογη απειλή. Σκοπός μου ήταν να περιγράψω τις διαπροσωπικές σχέσεις και τα αντανακλαστικά που αναπτύσσονται σε μία κοινωνία που αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, συνδυάζοντας την κωμωδία, την περιπέτεια και τον κοινωνικό προβληματισμό.

Η Καραμπίνα επηρέασε τη δική σου τη ζωή και της οικογένειάς σου;

Ναι, η Καραμπίνα… εεε, η Καραντίνα άλλαξε δραματικά τη ζωή μου, το ίδιο και της οικογένειάς μου. Οι επαφές μου με φίλους μειώθηκαν στο ελάχιστο και οι εξωτερικές μου δραστηριότητες περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες. Η ζωή μας έξω έγινε η ζωή μας μέσα, αλλά τα καταφέραμε να είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι. Η επικοινωνία και η διασκέδαση μας έγιναν πιο πλούσιες όσο ήμασταν μόνοι στο σπίτι, κι εγώ αφιέρωσα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μου στα βιβλία μου.

Χρειαζόμαστε πάντα ομάδα για να τα καταφέρουμε στα δύσκολα;

Αν θέλεις να σηκώσεις έναν μεγάλο βράχο, μόνος σου είναι αδύνατο. Όσα περισσότερα χέρια όμως βοηθήσουν τόσο πιο ελαφρύς γίνεται. Όταν οι καταστάσεις δυσκολεύουν, πόσο μάλλον αν προκύψει θέμα επιβίωσης, ένας τεράστιος βράχος, δεν μπορούμε να τον σηκώσουμε παρά μόνο αν βάλουμε όλοι ένα χέρι. Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους κι αν νιώσουν ότι περιορίζονται και μπει ο φόβος και η ανασφάλεια αναμεσά τους κυριεύονται από εγωισμό και συγκρούονται. Αλλά στην πραγματικότητα όσο διαφέρουν, τόσο μοιάζουν κι αν καταφέρουν να ενωθούν σε μία ομάδα τότε η διαφορετικότητά τους ως άτομα γίνεται η δύναμη τους.

Θέλεις να μας πεις τι είναι ο «Αρκτούρος»;

Ο «Αρκτούρος» είναι μία ελληνική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση. Έργο της είναι η έρευνα και η μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος και των άγριων ζώων, η περιβαλλοντική επιμόρφωση μικρών και μεγάλων, η ενίσχυση του εθελοντισμού για την προστασία της άγριας ζωής και η υποστήριξη της βιοποικιλότητας και της αειφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουμε συνεργαστεί πολλά χρόνια και έχω εμπνευστεί από το έργο τους για την δημιουργία χαρακτήρων, όπως ο Πατού ο αρκούδος κι ο Ζήκος ο λύκος.

Είναι αλήθεια ότι όπου σβουνιές και οι πιο γλυκιές φραουλιές;

Πράγματι, είναι αλήθεια ότι οι σβουνιές των ζώων, η κοπριά δηλαδή, είναι πλούσιο λίπασμα για τη βλάστηση και οι φραουλιές παίρνουν πολύτιμα στοιχεία μ΄ αυτόν τον τρόπο δίνοντας πιο γλυκό καρπό. Έτσι λοιπόν, ναι! όπου σβουνιές και πιο γλυκιές οι φραουλιές!

Γιατί σου αρέσει να είσαι συγγραφέας;

Γράφοντας και εκδίδοντας τα βιβλία μου επικοινωνώ με ανθρώπους που δεν γνωρίζω, σ’ έναν ορίζοντα χωρίς όρια. Δημιουργώ χαρακτήρες που αποκτούν ζωή και ανεξάρτητη προσωπικότητα και ιστορίες που φτιάχνουν νέους κόσμους. Κι αυτό είναι κάτι δυνατό και μαγικό που με απελευθερώνει.

Θέλουμε να γνωρίσουμε τον Μιχάλη. Ερωτήσεις παιδιών:

Έχεις δει ποτέ λύκο από κοντά;

Ναι, έχω δει λύκο από κοντά στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στις Αγραπιδιές Φλώρινας. Είναι πολύ όμορφα, περήφανα και κοινωνικά ζώα. Αναπτύσσουν σημαντικές σχέσεις συμβίωσης μεταξύ τους, φροντίδας, τρυφερότητας και ιεράρχησης που τα ξεχωρίζουν από άλλα ζώα.

Κόλλησες covid στην Καραντίνα- Καραμπίνα;

Όχι δεν κόλλησα. Πρόσεχα πάρα πολύ, απέφυγα τον συνωστισμό, ακολουθούσα όλες τις οδηγίες υγιεινής των γιατρών, φορούσα μάσκα σε κλειστούς χώρους και εμβολιάστηκα όσες φορές χρειάστηκε. Βοήθησε και η τύχη, γιατί είναι δύσκολο να προστατευτείς απόλυτα από έναν τόσο μεταδοτικό ιό.

Φοβήθηκες στην Καραμπίνα- Καραντίνα;

Ναι, φοβήθηκα, παρότι λιγότερο για τον εαυτό μου και περισσότερο για τους δικούς μου ανθρώπους που ήταν πιο ευάλωτοι από πλευράς υγείας. Έκανα ότι περνάει από το χέρι μου για να τους προστατεύσω. Την ίδια έγνοια ένιωθα και γενικότερα προς κάθε άνθρωπο, δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς, «Οι δυνατοί σήμερα μπορεί να είναι οι αδύναμοι αύριο» που λέει η Χελώνα η Πανωραία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ζώο;

Δύσκολη ερώτηση, μ΄ αρέσουν πολύ τα ζώα και μπορώ να χαζεύω ώρες ντοκιμαντέρ για αυτά. Κοιτάω μ΄ ενδιαφέρον από ένα μικρό ζουζουνάκι μέχρι ένα μεγάλο βουβάλι. Πως να αντισταθώ στη μουσούδα ενός γαϊδαράκου, την κοιλίτσα ενός ουρακοτάγκου η το ριγέ χνουδωτό ποπουδάκι μια μελισσούλας. Όλα τα ζώα, μικρά και μεγάλα, αυτά που ξέρουμε κι όλα εκείνα που δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους, είναι ίσα στην ομορφιά και την αξία, συγκάτοικοι σ΄ αυτό το μεγάλο σπίτι που ονομάζουμε Γη. Αλλά τώρα θα διαλέξω τον λύκο, γιατί ο Ζήκος ο λύκος είναι ένας κι όλα τα ζώα μαζί.

Ποιος είναι ο καλύτερος σου φίλος;

Έχω κοντινούς κι αγαπημένους φίλους, αγόρια και κορίτσια, όλοι ξεχωρίζουν μεταξύ τους και είμαστε δεμένοι με διαφορετικό τρόπο. Ο καλύτερός μου φίλος και η καλύτερή μου φίλη είναι αυτοί με τους οποίους μοιραστήκαμε τις χαρές αλλά ακόμη πιο σημαντικό και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Κι αυτό δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο άνθρωπο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιδικό στην τηλεόραση;

Σίγουρα ο «Μπομπ ο Σφουγγαράκης»! Έχει πλάκα και το «Rabbids Invasion» με τα τρελο κουνέλια. Κι απ΄τα παλιότερα χρόνια λάτρευα το «Μάπετ Σόου» και το «Ροζ Πάνθηρας».

Έβλεπα κι άλλα της εποχής μου όπως η «Μάγια η Μέλισσα», «Μπόλεκ και Λόλεκ», «Αστυνόμος Σαΐνης», «Τα Στρουμφάκια» κι άλλα που ξεχνάω. Μ΄αρέσει πολύ και το «1.000 Χρώματα του Χρήστου».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι ή βιντεοπαιχνίδι;

Όταν ήμουν παιδάκι έπαιζα ηλεκτρονικά παιχνίδια που μοιάζουν με τα βιντεοπαιχνίδια και αγαπημένο μου ήταν το πάκμαν (Pac-Man). Τις περισσότερες φορές όμως έπαιζα με τους φίλους και τις φίλες μου έξω στα πάρκα, κυνηγητό, κρυφτό, μήλα, σκοινάκι, λάστιχο, κλέφτες κι αστυνόμους και επίσης χόρευα πολύ. Τώρα που μεγάλωσα ακόμη μ΄ αρέσει να χορεύω πολύ, είναι σαν παιχνίδι κι αυτό.

Σου αρέσουν οι φράουλες ή ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο;

Μου αρέσουν πολύ οι φράουλες, κάποιες είναι τόσο γλυκές που μουρμουρίζω από ευχαρίστηση όταν τις τρώω. Επίσης τρελαίνομαι για καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια. Και μου αρέσει πολύ να βάζω στη μαρουλοσαλάτα μου πορτοκάλι, μήλο και μανταρίνι, ακούγεται παράξενο, αλλά το δοκίμασα μια φορά και μου φάνηκε τόσο δροσερό και νόστιμο που το τρώω πολύ συχνά. Δύσκολο να πω ποιο είναι το αγαπημένο μου φρούτο, είναι όλα τόσο υπέροχα και ξεχωριστά.

Εσύ έχεις κατοικίδιο;

Έχουν ζήσει πολλά κατοικίδια μαζί μας, στην οικογένειά μου. Πέρασαν απ΄ τη ζωή μας τρεις σκύλοι, τρεις γάτες, ένα ψαράκι και ένα παπαγαλάκι. Εκτός απ΄ το ψαράκι όλα τα άλλα ζώα που είχαμε στο σπίτι τα πήραμε απ΄ τον δρόμο αδέσποτα, πολλές φορές τραυματισμένα κι αφού τα φροντίσαμε και γίνανε καλά, ζήσαμε μαζί αγαπημένοι. Κατά καιρούς είχαμε παρέα στο μπαλκόνι μας και πουλιά, δεκαοχτούρες και σπουργιτάκια. Τους βάζαμε σουσάμι και νερό και αφού είχαν φάει, καθόντουσαν κουρνιασμένα και κάναμε παρέα.

Πηγή: 

https://thisisus.gr/zikos-o-lykos-se-kairo-ksrabinas/